Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Időseket teszteltek

Három törzshajlításhoz egy baráti beszélgetés – ez az időskori jó kedély megőrzésének leegyszerűsített receptje. Egy nyugdíjasok bevonásával végzett felmérés szerint a lelkiállapotot a rendszeres, közösségben végzett testmozgás már pár hét alatt javítja.

A Kálóczy téri idősek otthonában lakóknak évekkel ezelőtt kezdett közös udvari tornát szervezni a győri Egyesített Egészségügyi Szociális Intézmény. Hamarosan arra figyeltek fel, hogy egyre több a nevetés a babzsákkal, labdákkal végzett órákon és kevesebb a nyugdíjasok közti feszültség. A résztvevőknek kevesebb altató, fájdalomcsillapító kellett. Ekkor határozta el az intézmény, hogy a hangulat- és életminőség-javulás eredményeit tudományosan felméri. A kutatásban közreműködött a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-kara és a Semmelweis Egyetem.

Változatosabb beszédtémák. Ráczné Németh Teodóra igazgatóhelyettes és Kányai Róbert projektkoordinációs csoportvezető elmondta, hogy 45 idős otthonlakó fizikai és mentális állapotát mérték fel. Többek közt testösszetételüket, végtagjaik hajlékonyságát vizsgálták, lemérték, hatperces sétával mekkora távot tesznek meg. Arról szereztek információkat például, hogyan állnak hozzá az idősödéshez, milyenek a társas kapcsolataik. Három csoportba osztották őket. Az egyik hetente kétszer tornázott, a másiknak beszélgetős, kulturális programokat is szerveztek, a harmadik tagjai nem vettek részt semmilyen foglalkozáson. Arra számítottak a szakemberek, hogy akik mozognak, azoknak a fizikai állapota javul, de meglepte őket, hogy ilyen rövid idő alatt jelentős lelkiállapot-változást tapasztaltak náluk. Azoknak változott meg leginkább mind a mentális, mind a testi kondíciója, akik többféle foglalkozáson vettek részt. Önállóbbnak érezték magukat és társaikkal már nem csak napi gondjaikról beszélgettek.

Sétából futás. Egy év múlva újra elvégezték velük ugyanazokat a teszteket. Többségük fizikai állapota az idősödésből következő egészségromlás miatt lett rosszabb, de azoknál volt nagyobb ennek mértéke, akik korábban nem tornáztak. Viszont akik igen, azoknak sikerült megőrizniük jó lelkiállapotukat. Ezért az EESZI érdemesnek tartotta újabb vizsgálat elvégzését, amibe 85 időst vontak be. Kibővítették a kutatást az idősklubok tagjaira, akik saját otthonaikban élnek. Ők eleve jobb fizikai állapotban voltak, így azok többsége, akik fél évig rendszeresen tornázhattak és közösségi foglalkozásokon vehettek részt, a hat percet már séta helyett lefutották és a felmérés után is megmaradt igényük a sportolásra.

A fiatalok közt kivirulnak. A legjobb eredményeket azoknál az időseknél érték el, akiknek közös foglalkozásaik voltak fiatalokkal. Szinte megfiatalodtak köztük. Ezért az idősotthon lakóinak ilyen találkozási alkalmakat szerveznek. Például a mobiltelefon használatát általános iskolások tanították meg nekik, óvodásokkal együtt kézműveskedtek, történelemórákon világháborús emlékeikről beszéltek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindennapi szemetünk: sokan igazságtalannak tartják a GYŐR-SZOL tarifáit

Miért van szükség a rendelkezésre állási díjra?Milyen tételek és rendeletek alapján számítják ki az összeget, amely a csekkünkre kerül? Tovább olvasom