Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Idősek Ki-Mit-Tud?-ja - KÓRtalanSÁGOK, vásári forgatag

Győr - Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény ötödik alkalommal rendez a szociális ellátásban dolgozó szakemberek és az ellátást igénybevevő idősek számára Országos Találkozót a "Generációk egymás közt, egymásért" projekt keretében.


A Találkozónak a ménfőcsanaki Bezerédj Kastély ad helyszínt 2009. június 16-17-én. Ez évben 7 megyéből képviseltetik magukat a szakmai minisztérium által is támogatott projekthez csatlakozó intézmények.

Panker Mihály igazgató tegnap sajtótájékoztatón ismertette a szakmai és a szórakoztató programokat is, elmondta, hogy utóbbiak minden városlakó és környékbeli számára nyitottak.

A két napos rendezvény központi programeleme a hagyományosan megrendezésre kerülő vetélkedő, amely során az első napon az idősek klubjainak tagjai, a második napon pedig az idősek otthonaiban élők szereplésére kerül sor.

A vetélkedő során mintegy 100 műsorszám lesz megtekinthető mintegy 400 idős előadásában. A résztvevők 7 megye 43 intézményéből érkeznek, ének (egyéni és csoportos), vers-próza valamint csoportos jelenet kategóriában mutatják be tehetségüket.

A produkciókat öttagú, elismert szakemberekből álló zsűri értékeli. A legsikeresebb előadók díjazásban részesülnek, amelyre az est folyamán, ünnepélyes keretek között kerül sor.

A rendezvényen az idősek országos Ki-Mit-Tud? vetélkedője mellett hangsúlyos szerepet kap a KÓRtalanSÁGOK című egészségmegőrző program, amely a város lakossága és a résztvevők számára egyaránt nyitott.

Mindkét napon 10 óra és 18 óra között van lehetőség térítésmentesen részt venni különböző szűrővizsgálatokon, mint például: vércukor-, vérnyomásmérés, csontritkulás vizsgálat, hallásvizsgálat, légzésfunkció mérés, anyajegy-szűrés.

Az érdeklődők számára lehetőség nyílik szakorvosokkal történő konzultációra, egészséges táplálkozási szokások, élelmiszerek megismerésére.
A program kiegészül az idősek munkáiból összeállított kiállítással, ami szintén minden érdeklődő számára látogatható.

Felhívásukra 27 intézmény jelentkezett 6 megyéből. A kiállításra olyan tárgyakkal érkeznek a bemutatkozók, amelyek megjelenítik a foglalkoztatás mindennapjait, kiemelten kezelve a népi kismesterségek témakörében készülteket.

Megtekinthetők lesznek hímzések, szőttesek, csuhé, háncs tárgyak, faragott és agyagból készült tárgyak, gobelinek, kosarak és sok más érdekesség.
Ugyancsak megtekinthetők azok az alkotások, amelyeket iskolások készítettek idősekkel közösen a korábban számukra meghirdetett rajzpályázati felhívásra.

Összesen 51 alkotás érkezett, amelyet rajztanár, festőművész és idősek ellátásában dolgozó szakértői zsűri bírált el. Az értékelés kiemelt szempontja volt, hogy az idősek és fiatalok közösen készítették-e a pályamunkát, amelyen egy adott tájegységre jellemző kismesterséget ábrázoltak.

A beérkezett műveken fantáziadúsan mutatták be a kismesterségeket, azok jellemzőit, szépségét. Megjelenítették a kádár, kosárfonó, ács, juhász, bognár, fazekas, pék, favágó, halász, fafaragó, lovász munkáját.

A népi kismesterségekhez kapcsolódva hirdették meg a Nyugat-Magyarországi Kereskedelmi, Vendéglátó és Szolgáltató Zrt.-vel közösen a pályázatot hímzésekre vonatkozóan.

A kiírásra több mint 20 pályázó jelentkezett csaknem 35 kézimunkával készített terítővel. Díjazásuk szintén a rendezvény keretei között valósul meg, ahol megtekinthetők lesznek a beküldött pályamunkák.

Ebben az évben újabb programelemmel bővült a rendezvény. Az év témájához kapcsolódóan a kismesterségek bemutatásának vásári forgatagban adnak teret, amit számos látványos, hangulatteremtő műsorral színesítenek.

Szerepelnek zsonglőrök, lesz várjáték, huszárok bevonulása és vidám vásári jelenetek tarkítják a kínálatot. A résztvevőknek alkalmuk lesz megismerni egy-egy kismesterség fortélyait is a délutáni bemutatók során.


Szociális szakemberek eszmecseréje

A szakemberek számára is kínál érdekességeket a program, amelynek fókuszában a szociális ellátás különböző területein megfogalmazódó, a szakemberek számára kiemelt figyelmet érdemlő kérdések állnak. A rendezvény első napján a megrendezésre kerülő pódiumbeszélgetések az ellátások szakmai tartalmát tükröző "hívószavak" mentén szerveződnek.

A második nap fő eleme az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézményben megvalósult innovatív kezdeményezések bemutatása a különböző ellátási területekhez igazodva. Mindkét nap interaktív beszélgetésekre, konzultációkra nyílik lehetőség az e célra felállított standoknál.

A jelentkezések alapján 100 szakértő részvételére számítanak.  


Olvasóink írták

  • 1. bugriskin 2009. június 13. 13:41
    „Minek is ennyire tolongani a hozzászólásokkal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turistabérlet és éjszakai múzeumkalandok

Győr - Ugyan tavaly a nyári szezonban csak negyven speciálisan turistáknak kialakított parkolási… Tovább olvasom