Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Idősek bérháza épül 440 millióból

Győr - A napokban esélyegyenlőségi elismerésben részesült győri Inszol Zrt. két nagyberuházásba fog. Egyrészt 440 millió forintból 32 lakásos bérházat épít időskorúaknak, amelyben egyebek mellett orvosi rendelő, gyógyszertár és idősklub is lesz. A cég épít egy „passzív irodaházat" is, 41 millió forintból.

A győri Inszol Zrt. – mint önkormányzati tulajdonú cég – saját forrásból fedezi két új beruházását, az idősek bérházát és egy passzív irodaházat. A városházán tegnap tartott tájékoztatón Somogyi Tivadar alpolgármester bevezetőjében hangsúlyozta: Győr szociálpolitikai stratégiájához jól illeszkedik a Szigetben, a Semmelweis utca 8. szám alatt építendő 32 lakásos időskorúak bérháza. „A szociálpolitika összefügg a lakáspolitikával" – jelentette ki a politikus.

Az Inszol ügyvezető igazgatója, Sági Géza elmondta, hogy a kétszintes épületben 25–65 négyzetméteres lakások lesznek, amelyeket az idősek bérelhetnek. Az elképzelések szerint a finanszírozásnak két módját lehet majd választani. Az egyik elképzelés, hogy a bérlő 3–5 havi kaució befizetése után 1200 forint bérleti díjat fizet négyzetméterenként. A másik, hogy 3,8 millió forint egyösszegű belépési díj után 600 forint négyzetméterenként a havi bérleti díj. Persze ezenfelül a rezsiköltségeket is fizetni kell majd.

Az ügyvezető elmondta, hogy a házban lesz két orvosi rendelő, gyógyszertár, idősek klubja és gondozási központ, de még bankfiók is. Az energiaköltségek csökkentése érdekében napkollektorokat szerelnek a tetőre. A mintegy 440 millió forintból épülő létesítményt jövő áprilisban tervezik átadni.

Az önkormányzat népjóléti osztályának vezetője, Páternoszter Piroska a tájékoztatón elmondta, hogy a jelenleg a Köztelek utcában működő háziorvosi praxisokat az új központba költöztetik. Azt már a lakók választják meg, hogy oda járnak vagy más háziorvost választanak.

Mindenesetre a létesítményben mintegy 5 ezer ember korszerű ellátását tudják biztosítani. Átköltözik az idősek klubja is, s az épületben jelzőrendszeres házi segítségnyújtási központot is kialakítanak.

Az Inszol igazgatója a másik, 41 millió forintból épülő beruházásról elmondta: a passzív ház hatékony energiahasznosítású lesz, csak minimális mértékben kell rásegíteni a természetes hőforrásokra. A bekerülési költség összességében mintegy 10–20 százalékkal magasabb, mint a hagyományos technológiával épült házaknak, azonban a fűtési költségmegtakarítás ennél jóval nagyobb megtakarítást jelent. Az Orgona utcai irodaházban egy bemutatótermet is kialakítanak, ahol a passzív házakhoz szükséges építőanyagokat, nyílászárókat tekinthetik meg az érdeklődők. Többek között az Inszol műhelyében készülő, a műemlékvédelmi előírásoknak is megfelelő, mégis energiatakarékos fa nyílászárókat.

Olvasóink írták

  • 1. anikofeher 2009. május 21. 22:04
    „A cikk irójához intzném a kérdésem,miszerint milyen passzyvház tanúsitvánnyal rendelkeznek a szóban forgó épületbe beépitendő nyilászárók?
    Legjobb tudomásom szerint az európai unioban passzivhaázak épitésére a Darmstadti minősitéssel rendelkező ablakok és nyilászárók lehetnek megfelelőek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárút lesz a Széchenyi hídon

Győr - Ősszel kerékpárút épülhet a Mosoni-Dunán átívelő Széchenyi hídon. A 105 millió forintos… Tovább olvasom