Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Idősbarát önkormányzatok a megyében

Sikátor, Rábapatona, Ikrény, Bakonyszentlászló és Lébény kapta az „Idősbarát Önkormányzat Elismerő Címet" .

2008-ban Sikátor, Bakonyszentlászló, Ikrény, Rábapatona és Lébény polgármestere, illetve képviselője vehette át dr. Szakács Imrétől, a megyei közgyűlés elnökétől a megyei közgyűlés által alapított „Idősbarát Önkormányzat Elismerő Címet", illetve az elismeréssel járó díszoklevelet. (A díjazottakról a megyei képviselő-testület nov. 21-i ülésén döntött.) Az elismerések átadására az „Idősek Megyei Napja" keretében pénteken (december 5.) Győrött, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban került sor.


Háttér:

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése 1999. évben „Idősbarát Önkormányzat Elismerő Címet alapított. Az elismerő cím alapításának célja: elismerni és példaként állítani az időskorú lakosság életkörülményeinek - közérzetének javítását szolgáló többlet-törődést és figyelmet tükröző önkormányzati gyakorlatot.

Az elismerő cím csak olyan települési önkormányzatoknak (kivéve a megyei jogú városokat) adományozható, amelyek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben megfogalmazott kötelező időskori szociális ellátó rendszert működtetik, ezen felül a korosztályi civil szerveződés támogatásában is példás.

A pályázati kiírásra 2008. évben határidőre öt javaslat érkezett. A javaslattételre jogosult társadalmi szervezetek Sikátor, Rábapatona, Ikrény, Bakonyszentlászló és Lébény községek önkormányzatait javasolták az elismerő címben részesíteni.

Sikátor alacsony lélekszámú település, ahol szervező, vezető személy hiányában nem működik nyugdíjas klub, azonban Veszprémvarsánnyal való szoros kapcsolata miatt anyagilag támogatja a veszprámvarsányi Életmód Klubot, melynek tevékenységében a sikátori nyugdíjasok is részt vesznek.

A községben évek óta megoldott a szociális étkeztetés, az arra rászorulók és igénylők részére az önkormányzat gépkocsijával házhoz szállítják a meleg ebédet. Működik a házi segítségnyújtás is. A 65 éven felüliek pénzbeli támogatást kapnak, ezen felül az önkormányzat nem feledkezik meg az 50 éves házassági évfordulójukat ünneplő házaspárokról sem, akiket személyesen köszönt virággal és ajándékkal. Az önkormányzat évente térítésmentesen kirándulni viszi a nyugdíjasokat, melynek során megismerkedhetnek az ország nevezetességeivel, történelmi és kulturális örökségével.

Rábapatona község kiépítette a szociális ellátó rendszert, amely magában foglalja a jelzőrendszeres segítséghívást, az ebéd kiszállítását, a magatehetetlen emberek gondozását, amely biztonságot nyújt az időskorúak számára. Ezen túlmenően Rábapatona község vezetősége az idős korosztály művelődési lehetőségeinek folyamatos bővítésén fáradozik. Az önkormányzat aktívan részt vesz a nyugdíjas klub programjainak megszervezésében, a rendezvények megtartásához helyszínt és anyagi támogatást biztosít. A község az anyagi támogatáson túlmenően erkölcsileg is támogatja az idős korosztályt. A nyugdíjas klub a közösségépítő tevékenységéért, a lakosság részére rendszeresen szervezett, a szabadidő hasznos és egészséges eltöltésére szolgáló programok megvalósításáért, továbbá a helyi és környékbeli településeken előadott kulturális műsoraiért a „Rábapatona községért" kitüntetésben részesült.

Ikrény Község Önkormányzata szoros kapcsolatot tart a településen élő idősebb generációval. A községben megrendezésre kerülő programok megszervezésébe rendszeresen bevonja az idős korosztályt elősegítve ezzel a generációk közötti kapcsolatok erősödését. Ikrény község önkormányzatát az Őszirózsa Nyugdíjas Klub javasolta az elismerő címben részesíteni, mely szervezet minden esetben számíthat az önkormányzatra a komolyabb rendezvények megszervezésében. A nyugdíjas klub tagságának véleménye egységes abban, hogy Ikrény Önkormányzatának odaadó, lelkes és segítő támogatása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az idős korosztály gazdag élményeket szerezzen egy-egy rendezvény alkalmával és megismerhesse az ország megannyi nevezetességét és szép táját.


Bakonyszentlászló 1941 lakost számláló település. A község életében az idősekről való gondoskodásnak régi hagyományai vannak. Már 1969-ben létrehozták az első szociális intézményt. Az akkori háziorvos (Dr. Juhász József) kezdeményezésére megalakult az Öregek Napközi Otthona. A folyamatos igényfelmérés alapján 1985-ben beindult a házi segítségnyújtás és az étkeztetés is. 1990-ben pályázati forrásból finanszírozva nyitották meg a bennlakásos otthont, ami a mai napig 10 fővel működik a településen. A szervezeti keretek változtak, 2000-ben Gondozási Központtá alakult az intézmény, és azóta integrált formában (Idősek Klubja, Idősek Otthona, Étkeztetés, Házi segítségnyújtás) látja el a község időseit.

A településen nagy hangsúlyt kapott és kap a mai napig is az idősek ellátása. Bármilyen nehéz is az intézmény fenntartása, a község vezetése és a képviselő testület is kiáll az idősek mellett, és fontos feladatának tartja a róluk való gondoskodást. Az önkormányzat tudja, hogy az idős emberekkel való gondoskodást nem lehet, és szabad a gondozásra redukálni. Az emberi élet teljességéhez több kell. Az aktív öregedés koncepciója olyan összetett, egészségügyi, szociális, mentális, közösségi összefogást igényel melynek megvalósítása község életében nagyon fontos feladat. Ennek része az interszektoriális összefogás is az egészségügy és a szociális ellátás terén, melynek régi hagyománya van. Olyan jelzőrendszert építettek ki, melynek segítségével, gyorsan és hatékonyan tudják ellátni az arra rászorulókat.

A Gondozási Központ szervezésében hagyománynak tekinthető a közös ünneplés, melyre a helyi óvódások és iskolások színvonalas műsorral készülnek. Ezek az alkalmak mindkét generáció számára fontosak, hisz lehetőséget adnak egymás jobb megismerésre és elfogadására is.

Lébény Nagyközség Önkormányzatának az a meglátása, hogy egy települést arról lehet megítélni, hogy mennyire becsüli meg az idős lakosokat, hiszen nekik is jelentős szerepük volt/van a község életének kialakulásában. Ezért fontos, hogy idős korukra tekintettel minél több segítséget kapjanak problémáik, mindennapi gondjaik megoldásához, életük színesebbé tételéhez. A faluban 1975 óta működik az Öregek Napközi Otthona, ami 1986-ban vette fel az Idősek Klubja elnevezést, melyet a mai napig visel. A klub nappali ellátást, foglalkoztatást, ápolást biztosít a rászorulók részére. Az intézmény biztosítja igény szerint a napi háromszori étkezést. A településen működik házi segítségnyújtás és a 2008. évben elindult a szociális étkeztetés is. Az önkormányzat emellett támogatja a helyi nyugdíjas klubokat is, így a Nyugdíjasok Lébényi Egyesületét, valamint a Hagyományőrző Orchidea Klubot. E két szervezet javasolta a községet az elismerő címre. Minden évben hagyományos rendezvény a községi Idősek napja, melyre a település 70 év feletti lakosai kapnak meghívását, s melyen műsorral, és ajándékcsomaggal kedveskednek Lébény időseinek. Ugyanezen korosztály mentesült a szemétszállítási díj fizetése alól, mely sokaknak nagy segítséget jelent. Az önkormányzat nagy krízisek idején sem engedi el az emberek kezét, súlyos betegség esetén, kórházba kerüléskor próbál segítséget nyújtani rendkívüli segély megadásával, illetve lehetőségekhez mérten dolgozói révén is. A település önkormányzata fontosnak tartja, hogy a generációk ne távolodjanak el egymástól. Az óvodások és az iskolások több ünnepen örvendeztetik meg színvonalas műsorukkal az öregebb korosztályt.

Az „Idősbarát Önkormányzat" Elismerő Címre jelölt önkormányzatok közül Lébény 2000-ben, Bakonyszentlászló 2002-ben már részesült az elismerésben, azonban az idős korosztályért tett további kitartó fáradozásuk alapján méltóak arra, hogy ismét átvegyék e kitüntetést.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 59-65.§-ban foglalt alapszolgáltatások tekintetében - úgymint szociális információs szolgáltatás, étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés – mind az öt javasolt önkormányzat teljesíti kötelezettségét.

A fentiek alapján döntött a megyei képviselő-testület úgy, Sikátor, Rábapatona, Ikrény, Bakonyszentlászló és Lébény önkormányzatait elismerő címben részesíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem zárják be a győri Kossuth iskolát

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány több korábbi próbálkozás után – bírósági… Tovább olvasom