Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Idős romákat köszöntöttek

A roma kisebbségi önkormányzat kedves hagyománya, hogy ilyentájt a hatvan év feletti idősekre is gondolnak. Idén negyven szeretetcsomagot juttattak el a zömében egyedülálló vagy beteg nyugdíjasoknak.
Lakatos Jánosné meghatottan bontogatta a csomagot, amivel meglepték. Mária néni tizenkét gyermeket nevelt fel, s ahogyan elárulta, neki ma is a leggyönyörűbb ünnepet a karácsony jelenti.
– A tizenkét gyermekünk mellett a húsz unokánkból kettőről mi gondoskodtunk – hallottam a mini családtörténetet Lakatos nénitől.
„ Az egyik leányom kiment Bécsbe, a gyerekeket meg évekkel ezelőtt a szociális irodán »felejtette«. A hír hallatán rosszul lettem, de hát nem tehettem mást, mint értük mentem és a többiekkel együtt valahogy ők is felnőttek."
– Mindvégig keményen dolgoztunk: én a Komszolnál takarítottam, a férjem a magasépítőknél kapott állást. Ma harmincezer forint a nyugdíjam. Nem dúskálunk, de azért megélünk – emlékezett Lakatos Jánosné.
Balogh Ferencné 74 éves és időskorára két embert is ápol. Fia évtizedek óta rokkant, férje szintén súlyos beteg. „ Nincs karácsonyfánk, amit nagyon szeretnék – sóhajt az asszony. – Ennek ellenére remélem, békében telik az ünnep a családommal. Karácsonyi menüként káposztát főzök sok hússal."
Tegnap délelőtt nagy volt a sürgés-forgás a győri kisebbségi irodában. Terített asztal várta az ide betérőket, a nyugdíjasokra és a kisgyermekekre külön is gondoltak. Pádár László elnök szerint ez alkalmat jelent a találkozásra, a beszélgetésre.
– Hosszú távon enyhíteni szeretnénk az idős romák gondjain – sorolta az elnök. – Sokan betegesek, egyedül élnek. Szeretnénk a jövőben a gondozásukban, a betegápolásukban részt venni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Generációk ünnepe Mezőörsön

Az ünnepet az együttlét teszi teljessé – vallják a mezőörsiek, ahol a helyi Weöres… Tovább olvasom