Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Időnként nézzünk bele a szemetesünkbe!

Érdemes időnként kukánkat kiborítani és gyors elemzést végezni, rögtön rájövünk, mivel spórolhatunk. Aki olcsóbb árukat vesz, annak nem kevesebb a csomagolóanyag a szemetében.
– A rendszerváltás óta tízszer többféle élelmiszer kapható a boltokban, így a csomagolóanyagok azóta a háztartási hulladék negyedét, lassan csaknem felét teszik ki. Főként a műanyag több a kukákban. A pillepalackok a szemét térfogatát növelték meg jelentősen és az eldobható pelenkák, a hasonló egyszer használatos higiéniai termékek szintén az utóbbi évtizedekben terjedtek el. Gyorsan kidobásra kerülő reklámújságot is egyre többet kapnak a lakosok, tíz év alatt megduplázódott az egy háztartásra jutó mennyiség. Felmérésünk szerint megyénkben tavaly évente egy lakásra huszonhat kilónyi jutott és ennek csak a negyede hasznosult, ösztönözte arra az embereket, hogy vásárolni induljanak – állítja a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa, dr. Kalas György.

Az vagy, amit eldobsz? A kuka tartalma árulkodik az ember személyiségéről, ízléséről, de legfőképpen szokásairól. Képünkön dr. Kalas György környezetvédő. Fotó: H. Baranyai Edina
Az vagy, amit eldobsz? A kuka tartalma árulkodik az ember személyiségéről, ízléséről, de legfőképpen szokásairól. Képünkön dr. Kalas György környezetvédő. Fotó: H. Baranyai Edina


A válság a környezetvédelmi jogász tapasztalatai szerint nem csökkentette a háztartásokban keletkező szemét mennyiségét. Egyrészt, mert egyre kevesebb a visszaváltható italospalack, másrészt akinek kevesebb a pénze, az olcsóbb árut vesz, de annak is van csomagolóanyaga, és nőtt a kínálatban a mélyhűtött, az előre csomagolt, a szeletelt áru aránya.

A tudatos vásárló úgy csökkentheti szemetét, hogy csak azt veszi meg, amire tényleg szüksége van és azt lehetőleg nagyobb kiszerelésben, így kevesebb csomagolóanyagot visz haza. Érdemes egy-egy nagybevásárlás után szembesülni azzal, hogy amiért nem sokkal korábban fizettünk – ugyanis a csomagolóanyagot is megfizetjük –, az milyen hamar a kukába kerül. Általában a nők felelősek a háztartásokban keletkező szemét többségéért, mert ők főznek, takarítanak, a férfiak pedig jellemzően a veszélyes hulladékért, mert barkácsolni, szerelni szoktak. Dr. Kalas György tanácsa szerint azonban azzal is kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat, ha amit javíttatni lehet, azt nem dobjuk ki.

Olvasóink írták

 • 2. anuvuk 2011. március 17. 18:14
  „Szerintem nem lehet elégszer leírni, leírom hát még egyszer.
  A szelektív gyűjtésnek ne az legyen a módja, hogy más borogatva már közbe szelektál, mocskot csinálva körülötte.
  A szelektív gyűjtés módja nagyon jó, sőt fejleszteni kell, nagyobb űrtartalomra, csak "medve barát" legyen!!!!
  A szelektálandó anyag csak befele, kifele semmi, - holnaptól újra viszem az újra hasznosítható anyagokat, - ha megcsinálják az újat, - szerintem más is így fog tenni és tisztább lesz a környezetünk!!!!!”
 • 1. anuvuk 2011. március 17. 18:01
  „Más kéretlenül is megteszi!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbusz teszt Győrben - Elkészült a 900. Credo jármű is - Videó!

A Kravtex Kft. győri telephelyén mutatta be két legújabb autóbuszát. Mentünk egy kört és… Tovább olvasom