Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Időközi választások Nyúlon a belső viszály miatt

Nyúl - Feloszlott a nyúli képviselő-testület, 11-ből 9-en döntöttek az időközi választások kiírása mellett. A képviselők és a 28 éves polgármester között már több hónappal ezelőtt elmérgesedett a viszony.

Több hónapja puskaporos volt a hangulat a nyúli testületi üléseken, a képviselők jelentős része érezte úgy, nem tud együttműködni a megye egyik legfiatalabb polgármesterével, Schmiedt Henrikkel. Már csak a szikra kellett, s bekövetkezett a robbanás is: egyoldalas cikk jelent meg a Nyúli Hírekben, azzal az aláírással: „A képviselő-testület 10 tagja". A Vélemény című írás aláírói 22 kifogást fogalmaznak meg Schmiedttel szemben, aki szerintük önhatalmúlag dönt, nem ad kellő tájékoztatást, nem kéri ki a hozzáértők véleményét.

Schmiedt Henrik a választáson indul a polgármesterségért: Az élet nem áll meg, az időközi választásokig sem, mind a polgármester, mind a testület folytatja a munkát, az más kérdés, hogy milyen hangulatban. Fotó: H. Baranyai Edina

Először is nézzük meg, mit eredményez az, hogy a cikk megjelenése után másfél héttel a testületi ülésen 9 képviselő szavazta meg a közös határozatot a testület feloszlásáról. Dr. Csontos Béla, a megyei közigazgatási hivatal törvényességi és ellenőrzési főosztályvezetője elmondta: ilyen esetekben három hónapon belül kell megtartani az időközi választást, s azt – szintén a feloszlástól számított – egy hónapon belül kell kiírnia a nyúli választási bizottságnak.

Nem példa nélküli ez egyébként megyénkben, 2000 szeptemberében Győrújfalun, 2004 augusztusában Fertőszéplakon, tavaly augusztusban pedig Nagycenken írtak ki időközi választást a testület feloszlása miatt.

Az aláírók egyelőre nem kívántak nyilatkozni, mivel úgy döntöttek: közös állásfoglalást fogalmaznak meg a napokban. A rangidős képviselő így most csak arra a kérdésünkre válaszolt, hogy miért nem írták alá az újságcikket, ha egyszer volt egy 11. a sorban, aki nem értett egyet a megfogalmazottakkal. A válasz: technikai és formai okból, valamint azért, mert a lakosság úgyis tudja, hogy ki az illető. Ha azonban mégis akadna a 4000 nyúli lakosból, aki nem tudná, azzal az etikai tisztaság kedvéért tudatjuk, hogy Kozicz Lászlóról van szó.

A Nyúli Hírekben közöltek szerint kifogásolják, hogy a polgármester nem támogatta az iskola és az óvoda épületének korszerűsítési pályázatát, s önhatalmúlag döntött olyan – a testületre is tartozó – kérdésekben, mint például a „Tüzestelek, a Jókai utca szélének legyalulása, pályázatok elmaradása vagy önhatalmú beadása".

Schmiedt Henrik szerint a Jókai utca szélének legyalulása apró probléma, amit murvával végül sikerült orvosolni, ennél azonban nagyobb horderejű az említett Tüzestelek ügye. Arról van itt szó, hogy egy beruházó, aki már Győrújbaráton is vásárolt ingatlanokat, megvenne 100 hektár magántulajdonban lévő szántót, s a helyén logisztikai központot létesítene, ami a polgármester szerint évente 150 millió forintos hasznot hozna a községnek. Nyúltól másfél kilométerre fekszik a terület, így a lakosságot ez nem zavarná – véli a polgármester, aki egyébként úgy gondolja: joga van tárgyalni egy beruházóval. Valóban testületi döntést igényel azonban a szántó átminősítése gazdálkodási területté, s erről a képviselők már pozitívan nyilatkoztak egy szeptemberben tett elvi állásfoglalásban.


Lengyel István képviselő (képünkön balra) nem támogatta a határozatot. H. Baranyai Edina


Ami az iskolai, óvodai pályázatokat illeti: Schmiedt Henrik hangsúlyozta: korábban a regionális fejlesztési ügynökségnél dolgozott pályázati tanácsadóként, s ezért tisztában van azzal, mit érdemes benyújtani és mit nem. Azokat a pályázatokat, amiket most számon kérnek rajta, az összevont iskolák számára írták ki, s még így is 3 megye intézményei osztoznak az 5 milliárd forintos kereten. Hozzátette a polgármester azt is: emberileg kicsit bántó, hogy a cikk csak sérelmeket említ, miközben az elmúlt másfél év alatt négy helyen fogott bele útépítésbe, amelynek folyományaként később 150 építési telket is ki lehet alakítani. Ezenkívül saját telkeket hozott létre, leaszfaltozta a Hunyadi-telepet, a falut elkerülő, ipari út ügye pedig már az engedélyeztetésig jutott.

Ugyanakkor neheztel a polgármester azért is, mert a cikket az aznap esti ülésen olvasták fel neki s már vitték is a nyomdába, így reagálni sem tudott rá.

A cikk aláírói között van egyébként az alpolgármester is, aki viszont a feloszlásról szóló határozattól már elzárkózott. Lengyel István elmondta: megbánta utólag, hogy nevét adta az íráshoz, abban bízott, hogy ez a konszenzusnak az alapja lehet. A feloszlást viszont már semmiképpen nem támogatja.

Schmiedt Henrik pedig közölte végül: indul az időközi választáson, mert végül mégiscsak a lakosságnak kell dönteni, amely 2006-ban 659 szavazattal támogatta őt, míg egyik riválisa – az aláíró képviselők egyike – 35 szavazattal kapott kevesebbet.

Az élet egyébként nem áll meg, az időközi választásokig mind a polgármester, mind a testület folytatja a munkát, az más kérdés, hogy milyen hangulatban.

Olvasóink írták

 • 9. Paárné Salamon Judit 2008. február 11. 11:14
  „Időközi választás Nyúlon, a polgármester alkalmatlansága miatt

  2006 októberében a választások után valamennyi képviselő támogatásáról biztosította a polgármestert. Elterjedt a hír, hogy az előző ciklusban rengeteg pályázatot készített a falunak, de jegyzőkönyvben, a későbbiekben elismerte, egyet sem írt akkor.
  A polgármester úr nagy pályázatírói tapasztalataira hivatkozva folyamatosan nem adta be a pályázatokat, mert önhatalmúlag eldöntötte, hogy egyik sem fontos. Az elmúlt közel 1,5 év alatt ,,csak" kb. 3,5 millió forint pályázati összeget nyert a falu. A legnagyobb összegű, 200 milliós elszalasztott pályázat valóban a közoktatási pályázat volt, amelyet a polgármester úr állításával ellentétben a községek önállóan is beadhattak iskolájuk és óvodájuk felújítására. Milyen felelősséggel bír az a polgármester, aki a település intézményeinek a korszerűsítését önhatalmúan lesöpri az asztalról?
  3 millió Ft-ot nyert a község gyalogátkelőhelyek létesítésére úgy, hogy a testület nem is tudott arról, hogy a hatóságilag kötelező átépítések miatt kb. háromszor ennyi összeget az önkormányzatnak kell hozzátennie. Önkényesen leadta az illetékeseknek, hogy a községben hol legyen buszmegálló, buszváró, turistaútvonal, kilátó (az előző képviselő-testület által elfogadott rendezési tervben jelölve van a kilátók helye) stb., a képviselőtestületnek csak a határozat meghozatalát szánta. Egy olyan, a funkciójának nem megfelelő buszvárót építtetett önhatalmúlag, amelyre nem kért hatósági engedélyeket. A község legszebb parkját munkagéppel ásatta fel, azóta is a parkban annak nyomai látszanak. Kb. fél éve várunk az utcanév-táblák kihelyezésére, melyek közül néhány már kikerült a tervezett helyére, és néhányon téves utcanevek szerepelnek (Dózsa György út a Dózsa telep helyett). Ezt jelezték a polgármester úrnak, de nem tetszett a telep elnevezés neki, ezért így került kihelyezésre. Közigazgatásilag telep elnevezés a hivatalos.
  Tüzes-telek ügye 2008. febr. 6-án rendkívüli Településfejlesztési - és Környezetvédelmi Bizottság ülésén, illetve az azt követő rendkívüli testületi ülesen kapott a bizottság és a testület először korrekt tájékoztatást településtervező szakmérnök jelenlétében. A polgármester mindezidáig diszkréten kezelte az ügyet, a lakosságot és a testületet is félre informálta. Az ügyintézést először így kellett volna elkezdeni. Sajnos a vezetői adottság hiányait igazolja mindez. Továbbra is félre informálja nemcsak Nyúl község lakóit, hanem az újság olvasóit.
  ,, négy helyen fogott bele útépítésbe, amelynek folyományaként később 150 építési telket is ki lehet alakítani. Ezenkívül saját telkeket hozott létre, leaszfaltozta a Hunyadi telepet, a falut elkerülő, ipari út ügye pedig már az engedélyeztetésig jutott."
  A Hunyadi telepet nem Ön aszfaltozta polgármester úr, hanem a képviselő-testület és a bizottság közös döntése alapján készült el. Az elkerülő út engedélyezése még nem történt meg, hiszen a tulajdonosoktól még a terület megvétele sem valósult meg. A telkek kialakítása még csak ,,beszélgetés" szinten van, tervek dokumentációk ezt nem igazolják.
  ,,A pontosság a királyok erénye". A polgármester úr a rendezvényekről átlag 20-25 percet késik, amit az alpolgármester úr is kifogásolt, és felhívta a képviselők figyelmét, hogy a polgármester úr rendszeresen 9-10 óra között jár dolgozni. Az építő jellegű figyelmeztetéseket nem vette komolyan. A jegyző és a polgármester között nincs megfelelő munkakapcsolat. A környező falvak polgármestereivel a megfelelő kapcsolat kiépítése nem történt meg. Sok esetben olyan döntést hozott, amely a képviselő-testület kompetenciája lett volna, sőt gyakran a határozatokkal szemben cselekedett.
  Úgy írt alá hivatalos dokumentumot, hogy annak hitelességéről nem győződött meg. Az ,,apró probléma a Jókai út legyalulása". A helyreállítására fordított pénz és murva elég lett volna a külső Incső út egy részének javítására.
  Ezekre a problémákra folyamatosan hívta fel a képviselő-testület a figyelmet, jelezte segítségnyújtási szándékát, de hiába! A helyi újságban kritikaként megfogalmazott cikkre volt lehetősége válaszolni a Falu-tv által is közvetített 2008. január 29-i testületi ülésen.
  A képviselők azért álltak fel, mert a település jövőjét nem látták biztosítottnak. Ők erre esküt tettek. A falu bizalmát megkapták, féltik a település jövőjét. Hogy nem adtak elég időt? A választási ciklus egyharmada eltelt, a tanuló pénzt ne a település fizesse meg. Arra elég volt, hogy kapcsolatok szakadjanak meg és pályázatok maradjanak el ?
  Nem szeretnénk parttalan vitába bonyolódni a polgármesterrel az újság hasábjain. Mivel megszólíttattunk, a falu érdekében úgy érezzük reagálni kellett. A képviselők jelezték a problémát, de dönteni felelősen Önöknek kell Kedves Nyúli Polgárok.

  A feloszlatás mellett döntött képviselők”
 • 8. Paárné Salamon Judit 2008. február 10. 20:21
  „Tisztelt előttem szóló Kelemen!

  Jól látja a helyzet egyik részét, azonban a p.mesternek a feladata a testület által elfogadott
  fejlesztések megvalósulását szorgalmazni, és bonyolítani.
  Amennyiben valaki nem vette volna kézbe a különböző ügyek intézését, nem történt volna itt semmilyen fejlesztés. Nem véletlen, hogy a játszótér addigra készült el (úgy-ahogy), mire leesett a hó. Az utak aszfaltozása szintén akkor kezdődött mire leesett a hó. A kátyúzás szintén a tél folyamán történt, ami már tönre is ment. Az orvosi rendelők festése is a tél folyamán (november végén), egy része rendelési időben történt. Erről mi jut eszébe az embernek?
  Nekem : Pató Pál úr, - ,, Ej, ráérünk arra még!"

  Ugyanígy volt az összes pályázat is. Utolsó pillanatban összecsapni vagy elkezdeni valamint egy sokkal dinamikusabb vezető még talán megvalósíthatta volna, de a dinamika nem a mi polgármesterünk erénye. Az előző polgármester még mindig 5-ször dinamikusabb, pedig életkora már a duplájánál is jóval több a jelenleginél.. Ezzel a tempóval nem előbbre lépünk, hanem vissza.
  A madáretető- buszmegálló is csupán azért készült, hogy az eltelt 1 év után valamit tudjon felmutatni, nem számít, hogy hogyan, csak valami látvány legyen.Az nem baj, hogy a szél keresztül fúj rajta, az eső meg a hó beesik, meg egyeltalán az építmény engedély nélkül készült, ami nem felel meg a funkciójának, (beüvegezni nem lehet).
  A 2008 évi költségvetésbe is csak a látvány dominálja a pm-t, felesleges külső falfestés a faluház épületén, ereszcsatorna csere szintén ugyanott (ezek jelen helyzetben felesleges 2 milliót kitevő kiadások lettek volna).
  A Szurdikra vezető út életveszélyes, november 16-án a testület megszavazta RENDKÍVÜLI testületi ülésen a helyreállítását, amit azonnal meg kellett volna oldani. A helyreállítás talán most a döntést követő két hónap elteltével elkezdődik, mert a lakosság keményen szóvá tette.
  A hab a tortán, hogy a polgármester információink szerint a Szurdikot kandelláberekkel kívánta kidekorálni, mondják ez a legfontosabb ezen a helyen?
  Döbbenten várom, de bízom a vállakozókban, hogy az Óvoda épületének bővítése 2008. március 31-én átadásra kerül, mivel még el sem kezdődött.
  Ez csak egy kis ízelítő a másfél évben történtekről.
  Kíváncsi lennék, Ön hogy tudna egy ilyen egyhelyben topogó vezetővel EGYÜTT menetelni. Ez nekem nagyon lassú tempó.

  Tisztelettel:
  Paárné Salamon Judit képviselő”
 • 7. Kelemen 2008. február 10. 14:02
  „Talán a képvielötestület is magába nézhetne egy kicsit, hiszen nélkülük döntés nem született. Kicsit összefoghatnának ök is (nem csak a polgármester ellen) és közös erövel dolgozhatnának a polgármester vezetésével EGYÜTT, nem csak úgy, hogy mindenki a maga érdekeit tartja szem elött. (Csak néhány példa: teljesen véletlenül az egyik, kisgyerekes képviselö szomszédságában készült el a játszótér, a Jókai utca rendbetételét is egy ott lakó képviselö forszírozta, a hegybeli kisgyermekes képviselö pedig a saját háza elé szeretne fekvörendöröket).
  Ha mindenki csak a saját érdekeit tartja szem elött, hogyan menjen elöre a falu?
  Elöbb talán a leendö jelölteknek azon kellen elgondolkodniuk, hogy képesek-e összefogni, a falu érdekeit szem elött tartva dolgozni, és ha ezekre igen a válasz, akkor jelöltetni magukat.
  Tisztelettel
  Kelemen”
 • 6. Józsa Tivadar 2008. február 09. 15:09
  „TISZTELT OLVASÓ!A falu ujságban megjelent "VÉLEMÉNY"cimü irást,titkos szavazással,melyben az alpolgármester úr is részt vett,tiz igennel támogatta.Más eredmény is lehetett volna!Egy képviselő társunk elment, nem gyakorolta képviselői jogait!A feloszlatásról!A beadványt kilenc képviselő irta alá,az alpolgármester úr nem.A beadvány nyilvános, a hivatalban megtekinthető!Szavazás elött két képviselő társunk magyarázkodni kezdett.Szavazni igennel vagy nemmel kellett!Az eredmény hét igen!Tisztelettel:Józsa Tivadar képviselő az ügyrendi bizottság tagja.”
 • 5. Andor Rozália 2008. február 09. 08:58
  „Kedves Márti!
  Nem szeretném, ha ebből a fórumból komolytalan chat-oldal válna, de meg lettem szólítva, tehát válaszolnom kell. Nem jár messze az igazságtól, valóban van nyúli kötődésem, de ma már olyan távoli rokonok élnek ott, hogy erősebbek a baráti kapcsolataink a faluban, mint a rokonság. A testületi ülést pedig valóban nem egy nekifutásra láttam, hanem háromszorra - felvételről.
  Több évtizede ismerem a falu életét, mert gyermekkori nyaraimtól fogva nagyon sokminden oda köt, és mint mondtam, szándékunkban van végleg megtelepedni Nyúlon.
  Félreérthető voltam, ha azt a konklúziót vonta le mondandómból, hogy én támadom a testületet a döntéséért. Ellenkezőleg - halmozott gratuláció-özön illeti mindannyiukat. Ami nem megy, vagy rosszul megy, azon nagyon sürgősen változtatni kell, és nem egy egész faluval kell tanulópénzt fizettetni. Csupán arra próbáltam rámutatni, hogy más témában is ilyen elszánt bátorsággal kell földig nyomni a negatív tényezőket, és nem belenyugodni a megszokásba, mert ha eddig így volt, hát egye fene szavazzuk meg ezután is... Tudom, falun ez még nehezebb, mint városon, mert ott mindenki ismer mindenkit, általában a legnagyobb családokból egy valaki biztos, hogy köztisztviselő, hisz ehhez még matematika tudás sem kell, csak kellő számú voks.
  Az elmúlt ciklusban is voltak félresikerült döntések, személycserék, biztos, hogy most is lesznek, ez kivédhetetlen.
  Nagyon szurkolok, hogy a testület AZON RÉSZE, akik mernek az új fele nyitni, újra bekerüljön, és tudja folytatni a lendületet. (ha emlékszik, ezt kívántam az előttem szóló hölgynek is). Bízzunk az új választásban!”
 • 4. Márti 2008. február 08. 21:23
  „Tisztelt Andor Rozália!

  Örülök neki, hogy érdeklődik a mi községünkben történt események iránt, azonban
  úgy látom, hogy Ön csupán fél információk birtokában van a testület feloszlatását kezdeményező képviselők döntéséről.
  Mint írja, végignézte a 6 órás elsőként közvetített testületi ülés anyagát, melyet nem nagyon tudok elképzelni, hogy nem helyi lakosként tette a kábel TV közvetítéséről.
  Amennyiben mégis, minden elismerésem érte. Ebből a testületi anyagból elég sokrétű megállapításokat ír le, melyek nem utalnak arra, hogy a testület tagjai miért vállalták fel bátor tettüket. Ehhez az egész ügyet ismernie kellene a választási kampánytól a mai napig. Ennek ismeretében lehet csak véleményt mondani a pm. tevékenysége, de inkább tehetetlensége és helyben járása továbbá a testületi tagok felelős döntéséről. Ez a döntés valószínű, nem volt egyszerű egyetlen képviselőnek sem, de azok döntöttek felelősséggel, akik a testület feloszlatását kezdeményezték, mivel a képviselő asszony is leírta, hogy a falu jövőjét nem látták biztosítottnak a pm. vezetésével, akinek a feladata a testület által hozott döntések végrehajtása. Ő nem ezt tette, az iskola pályázatának hanyag kezelése, inkább semmibevétele volt valószínűleg a legnagyobb hiba. Javasolnám Önnek, hogy olvassa el a Nyúli Hírekben megjelent cikkeket és a testületi ülések jegyzőkönyveit, melyek világosan rámutatnak a döntés okaira.
  Üdv: Márti”
 • 3. Andor Rozália 2008. február 08. 13:48
  „Tisztelt Nyúliak!
  Szomorúan veszem tudomásul a falujukban zajló eseményeket, és nem azért, mert társadalom-megmentő szerepet kívánok betölteni, hanem családommal szándékomban van (lehet, hogy csak volt) Nyúlon letelepedni. Folyamatosan figyelemmel kísérem az eseményeket, a falu történéseit, és kívülállóként nem egy nyugodt, fejlődő (majdnem kisvárosi szintű) település hatását kelti.
  Nagyon sok dologról van belső információnk, mert barátaink élnek Nyúlon, de óva intettek a nyílt vélemény-nyilvánítástól, mert az a tapasztalatuk, ha mégis odakerülünk, még kárunk lehet belőle.
  A televízióban leadott testületi-ülés olyan abszúrd dolgokat tárt fel, hogy az embernek égnek áll a haja. Az, hogy intelligens emberek arról szavaznak kézfeltartással, hogy a tulajdonnevek elé kell-e magánhangzó, avagy sem, hát.........
  Az, hogy jelentős bevétellel rendelkező közösség (nem szeretném nevesíteni) olyan civil szervezetekkel szemben élvez előnyt, akik valóban rászorulnának támogatásra, és akiknek véleményem szerint 50-100 ezer forinttal több juttatás is életmentő, vagy elengedhetetlen a működéshez. Fel vannak sorolva ép, ésszerű érvek, és senki nem mer ellene szólni, szavazni, mert folytatni kell az esetleg "14 éves" tendenciát, és ez mindig működött? Nem biztos, hogy eztán is fog. Igen valóban gyenge a polgármester, ha ezeket tűri és hagyja. Kedves előttem szóló Bán Csabáné! Teljes mértékben egyetértek Önnel, nyilván Önök ismerik 100%-osan a falu érdekét, a polgármester hibáit és erényeit. Ön, mint képviselő (és a TV-közvetítésből leszűrve intelligens és hozzáértő képvielő) kérem, hogy próbálják meg valamilyen úton-módon helyrerázni ezt a káoszt. Nagyon sajnálom Önöket, nagyon nehéz lesz, de kitartást és erőt kívánok ahhoz, hogy Nyúl község újra vonzó legyen olyan emberek számára is, akik egy kicsit le tudják venni tekintetüket a hegyvonulatról, és mélyebben belenéznek Nyúl életébe!”
 • 2. Bán Csabáné 2008. február 07. 01:15
  „Igen, érdek áll a háttérben, mégpedig a falu érdeke! Miből gondolja, hogy jobban meg tudja állapítani, hogyan működnek a dolgok, mint az, aki benne van? A képviselőket azért választotta a település, hogy a lakóit képviselje, ŐK erre esküt tettek, akkor most miért nem bíznak bennük? Hogy nem adtak elég időt? A másfél év nem elég? Arra elég volt, hogy kapcsolatok szakadjanak meg, pályázatok maradjanak ki, stb. Ha egy év múlva derül ki, hogy félrevitte a polgármester a községet, akkor vajon kit hibáztatnak? Csak nem a testületet, aki hagyta? Az a nagyon fontos beruházás nem biztos, hogy olyan sokat hoz a településnek, hiszen hiába nagy a területe, az építmény nem lesz akkora (csak kb 40 %-a), ami után az ingatlanadó befolyik. S ha pár év múlva az iparűzési adót az állam eltörli (szó van róla), akkor milyen haszna lesz a községnek? A sok kamion, teherautó, amiktől nem lehet átkelni a 82-esen, tönkreteszik az utakat (melyek felújítását természetesen megint az önkormányzaton kérik számon), rontják a főút melletti házak állagát , nem beszélve a zajról és porról, a nyúliak nyugalmáról. S még sorolhatnám! Gondolkodjanak Nyúliak! A képviselők jelezték a problémát, de dönteni Önöknek kell!”
 • 1. antalszabo 2008. február 06. 09:31
  „Bizonyára érdekek állnak a háttérben, hogy a polgármestert el távolítsák.
  Ami jól működik azt szét kell dönteni. Nem tudom mért fontosabb egy közintézmény, mint egy másik nagyon fontos beruházás, amelyből a falu is profitál, és még munkahelyet is teremtene.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáspár Győző állt a pult mögött

Győr - Szeretem a minőséget és a garanciát. Ezekkel a szavakkal várta hétfőn Gáspár Győző egy… Tovább olvasom