Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Időkapszulák a jövőnek: 11 ezer emberi üzenet egy szoborban

A szegedi Napfényfürdő előtt nemrégiben avatták fel Rosta S. Csaba és Pados Melinda szobrát. A különleges alkotás 11 ezer időkapszulát rejt, ennyi emberi üzenetet a jövőnek.

Rosta S. Csaba és alkotótársa, Pados Melinda az EDF-Démász áramszolgáltató kampányának koronáját készítette el különleges futurisztikus szobrával. A szolgáltató által meghirdetett akcióban az ország kilenc városában gyűjtöttek emberi üzeneteket. Győrött az Árkádban felállított gyűjtőhelyre többezernyi valós vagy kódolt üzenet érkezett. Jöttek levelek, jókívánságok, Kisalföld-oldalak, húszfilléres és nem energiatakarékos égők. Ezekből kis kapszulákat készítettek, melyeket a szoborban helyeztek el május 7-én ünnepélyes keretek között. A tervezők azonban nem elégedtek meg ennyivel. Az alkotás során – ahogy elmondták – az volt a céljuk, hogy maga az alkotás is képviselje a jövőben (húsz év múlva bontják fel a kapszulákat) azt az építészeti technikát, amely 2010-re jellemző. Mutassa be az új anyagokat, technikákat és mindezek esztétikáját. Ezenkívül a fénynek mint az energia vizuális megjelenésének is új formát adjon. A szobor fényjátékához szükséges energiát egy napkollektor látja el.
A szobor az esti órákban valósággal életre kel. A pixeleken futó üzenetek, a lemenő nap fényének csillanása és a változó színű LED világítás játéka hosszú percekre köti magához az arra járókat.

A művészeti és tudományos összhang lehetővé tette, hogy a szobor élő üzeneteket is fogadjon. Kivetítőjén ezentúl folyamatosan jelenhetnek meg az időnek szánt üzenetek, melyeket bárki a világ bármely pontjáról eljuttathat a pályázati kiíróhoz. A később is elérhető, holnaphoz kapcsolódó üzeneteket egy folyamatos visszaszámláló pixelmátrix kivetítő jeleníti meg, a kilenc méter magas szobor további elemeit egyedülálló módon az üvegbeton új változatából, a részben átlátszó pixelbetonból és lézerrel irdalt kóracélból emelték. Szeged új fürdője előtti téren a város egyik új látványosságát hozták ezzel létre a győri tervezők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Cseszneknél - Fotókkal

Egy ember életét vesztette, hárman súlyosan megsérültek abban a balesetben, amely Veszprém megyében… Tovább olvasom