Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Idő-töltés - a Barabás Festőkör kiállítása

Megnyílt a Barabás Festőkör Idő-töltés című csoportos kiállítása a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban.
A kiállítást megnyitotta dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, műgyűjtő.
Az alkotók: Fanta Dóra, Zsolnay Katalin, Csizmazia Natálja, Bettenhäuser Katrin, Prohászka Imre és Luksander Margit.

A kiállításon bemutatkozó alkotók több éve tanulnak Barabás László festőművész irányítása alatt. Az öntevékeny alkotó művészeti csoportot a festészet iránti közös érdeklődés, az alkotási vágy tartja össze.
Bettenhäuser Katrin fogorvos, Csizmazia Natálja a Mosonmagyaróvári Egyetem nyugdíjas adjuktusa, Fanta Dóra fogorvos, Luksander Margit nyugdíjas fényképész, Prohászka Imre fogorvos, Zsolnay Katalin kereskedelmi vezető.

A kiállításon szereplő képanyag talán bizonyítja, hogy a természetelvű festészet, a realizmus, az impresszionizmus, posztimpresszionizmus, a konstruktivizmus hatott meghatározó módon a csoport tagjaira.
A képek alkotói különböző szakmai tapasztalattal rendelkeznek, de mindnyájuk munkáin felfedezhetjük azokat az értékeket, amik évek alatt beépültek munkáikba egy tudatos fejlődési folyamat eredményeként. Elmélyedve a látványban megfigyelhetjük az alkotásokon a tudatos képépítést, a képi egyensúly keresését, a színelméleti ismeretek korrekt alkalmazását, a valós értékek pontos kikeresését, a színkontrasztok alkalmazását, a különböző technikai eljárások elsajátítását, az eszközök, festékanyagok szakszerű használatát, a különböző effektusok alkalmazását. Jó példát láthatunk a kiállításon, hogy a tárlaton habitusuk, lelki alkatuk diktál. Remélhetőleg azt is felfedezi a látogató, hogy a kiállítók bár egy közösségben dolgoznak megtarthatták egyéniségüket, saját látásmódjukat, alkalmazhatták azt a technikát, ecsetjárást, eszközhasználatot, ami személyiségünknek, lelkialkatuknak legjobban megfelelt.

A témaválasztásukban dominál a természeti formák, csendéletek, tájak, városok ábrázolása, de többen vállalkoznak önálló képépítésre, konstruktív kompozíciók tervezésére és a különböző színkontrasztok, színhangzatok szellemes és rendkívül változatos megjelenítésére.
A kiállítás megtekinthető május 31-ig, hétköznap 14–18 óráig, hétvégén az intézmény nyitvatartása szerint.

Fotók: Szük Ödön

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehezebb volt a középszintnél a német érettségi egyik feladatsora?

Több győri diák szerint is az idei német érettségi egyik feladatsora nehezebb volt a középszintnél.… Tovább olvasom