Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Idén megszépülhet a faluközpont

Tavaly 38 millió forintos hiánnyal kezdte az évet Ikrény, idei költségvetési tervezete ehhez képest csak 4 millió forint működési hitel felvételével számol.

Az önkormányzat keresi az iskola fenntartásának az eddiginél kisebb terhet jelentő módját.

Idei költségvetéséről már tárgyalt az ikrényi önkormányzat képviselő-testülete: az elkészült tervezet szerint 190 millió forinttal gazdálkodhat.

Ebből 150 millió kell a működésre, az intézmények fenntartására, 40 millió juthat fejlesztésre. Gergó András polgármester fontosnak tartja, hogy pályázatírásra és az év közben adódó pályázati lehetőségek önrészére is elkülönítsenek pénzt. Szerinte most biztatóbb az évkezdet némiképp, mint tavaly, ugyanakkor az önkormányzati kötelező feladatokra kevés az államtól kapott forrás és helyi adó is kevesebb folyik be a válságból adódóan.

Ha az önkormányzat uniós forrásra már beadott pályázatát kedvezően bírálják el, idén megszépülhet a faluközpont. Parkolóhelyeket alakíthatnak ki, parkosíthatnak, rendbe tetethetik a polgármesteri hivatal épületegyüttesének külsejét. Hozzájárulna a megújuló faluképhez, ha az egyházközség ugyancsak támogatást kapna a templom felújításához.

Ahhoz már elnyerte a pénzt a falu, hogy két új várakozó épüljön a
buszmegállókba. Pályázatok révén szeretnék még megoldani az utcanévtáblák megújítását, az oktatási intézmények felújítását, az utak javítását, új ravatalozó építését.

A jelenleg nyolc évfolyamos iskola és az óvoda működtetésére kapott állami normatívához 50 millió forintot kell a falunak hozzátennie. Az oktatási feladatok finanszírozásához a megfelelő megoldást még keresik.


Újszülöttek és parkosítás

Tavaly 24 újszülöttel gyarapodott a falu és idén is már biztosnak tűnik 12 kisbaba világra jövetele, de az is valószínűsíthető, hogy ezúttal is eléri legalább a 20-at az egy év alatt született csecsemők száma. Az eddigi szokásoknak megfelelően nekik is egy-egy életfát ültetnek a településen, bár ehhez már egy újabb területet kell kijelölni.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei képviselők: egy lyukkal beljebb húzták a nadrágszíjat

Elfogadta a 2010-es költségvetését a megyei önkormányzat. Elfogadták az illetmények 10 százalékos csökkentését is. Tovább olvasom