Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 13°C | 25°C Még több cikk.

Idén kérjen gázártámogatást!

Győr - A gáz árának januári ötszázalékos emelése, a kompenzációs rendszer változása s a problémák kezelése állt az Égáz-Dégáz szerdai fogyasztóvédelmi fórumának középpontjában. A támogatás folytonosságához december 31-jéig be kell adni az igénylést.

A régió fogyasztóvédelmi szervezeteinek képviselőivel konzultált az Égáz-Dégáz Zrt. szerdán Győrben. A társaság ügyfélszolgálati igazgatója, Iváncsics Sándor lapunk érdeklődésére megjegyezte, közös érdek, hogy elemezzék az elmúlt év tapasztalatait s felkészüljenek a várható eseményekre.

Az igazgató elmondta, a legnagyobb változást a kompenzációs rendszer módosítása hozta. Míg 2006-ban alanyi jogon, ez év január elsejétől szociális helyzettől függően járt az ártámogatás. A rendszerben január 1-jétől lesz újabb változás.

– Emellett januárban lesz egy ötszázalékos lakossági gázáremelés, illetve a nem lakossági  ügyfélkörben az energiaadó módosult. Ez a három nagy változás, ami a jövőre hatással lesz. A következő évben várható az új gáztörvény elfogadása is, aminek nagy hatása lesz az ügyfélszolgálati munkára – folytatta Iváncsics Sándor.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a gázár emelését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium határozza meg. Az alapdíj és a köbméterenkénti lakossági ár öt százalékkal emelkedik. A fogyasztóknak értelmezési problémát jelenthet majd, hogy lesznek olyan számlák, amelyekben átfedések lesznek. Ugyanis a részszámlák december 15-től január 15-ig szólnak, így 15 napra a régi, 15 napra az új ár jelenik meg rajtuk. Ugyanez vonatkozik a kompenzációváltozásra is.

A gáz ára a jelenlegi bruttó 97 forintba kerül köbméterenként, az új rendszerben 102 forint 50 fillér lesz az ára. Ez magát a kompenzáció mértékét nem változtatja meg.

– A kompenzációval kapcsolatban fontos tudniuk az ügyfeleknek, hogy az igényléshez nincs szükségük a szolgáltatóra. Az igénylőlapot az államkincstárnak kell elküldeniük. Mi az államkincstártól kapunk adatokat, elektronikus úton. A szolgáltatóhoz akkor kell fordulni, ha névátírás van, vagy valaki nehezen tudja kitölteni az adatlapot. Esetleg nem találják az utolsó számlát, amit mellékelni kell az igényléshez – magyarázta Iváncsics Sándor.

A Magyar Államkincstár kiküldte az igénylőlapokat, de nem mellékelt válaszborítékot, ezért sokan a szolgáltatóhoz dobják be azokat. A levélen szerepel az államkincstár címe, így oda kell küldeni a kérelmet. A kompenzáció a nyugdíjminimumhoz kötött, így annak változása esetenként sávváltással járhat. Aki 2007-ben adja be az igénylését, még az idei, január 1-től a 2008-as szempont szerint bírálják el az igényléseket. S most nincs visszamenőlegesség, mint az első negyedévben.

Olvasóink írták

 • 2. Blanka 2007. december 20. 22:46
  „Tisztelt Szerkesztöség!

  Azért egy bocsit megérdemeltünk volna az elírásért,hamár törölték a hozzászólást is.”
 • 1. Zsámboki Balázs 2007. december 20. 12:34
  „Tisztelt Szerkesztőség!

  Egy kérdésem lenne. Mit jelent a cikk elején kiemelt "A támogatás folytonosságához december 1-jéig be kell adni az igénylést." ???

  Tudtommal aki december 31-ig igényli a támogatást, annak január 1-től jár.

  (Egyébként szerintem a "december 1-ig" kifejezést nem jól írták.)

  Tisztelettel:
  Zsámboki Balázs”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diótörő idén tizedszer

Győr - Jubilál a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola Diótörő előadása: idén tizedszer mutatják be a… Tovább olvasom