Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Idén jól csúszik a forralt bor

Győr - A téli vásár forgalma lényegesen jobb a tavalyinál, ez azonban nem biztos, hogy forintokban is mérhető a szőrmével, ajándékkal kereskedők számára. A forralt bor viszont látványosan fogy, az árusok ezúttal nem is mérgelődnek.
A vásárokat mindig panasz kíséri: magas a bérleti díj, kicsi a forgalom. Ennek kipuhatolása legyen az APEH dolga, hiszen mi nem nézhetünk bele a pénztárcákba, de a hallottak alapján idén jobban fogy a pálinka, mint tavaly, tavalyelőtt.

Győrött az árusok 3–400 ezer forintos bérleti díjat fizetnek, a Baross úti faházbérlők több mint 400-at. Nem volt még olyan év, hogy ne hallottuk volna: a gyér forgalomhoz képest ez az ár túl magas, idén azonban olyan látványosan hömpölyög ki a tömeg esténként a korzóra, hogy nehéz volna a lélekszámot kicsinek nevezni. Az általunk megkérdezett forraltbor-árusok nem is panaszkodnak, az egyik asszony szerint – aki tavaly a kissé elszigeteltebb Széchenyi téren mérte a bort – kétszer annyi vevője van, mint az elmúlt évben.

A tömeg főleg a délutáni órákban érkezik, a hétvége egy szilveszter-
estéhez hasonlít.

Ugyanígy vélekedik a megyeháza előtti téren álló faház bérlője is, Farkas Csaba. A férfi felesége által vezetett üzletben idén süteményt és pattogatott kukoricát árulnak, s körülbelül 30–40 százalékkal nagyobb a forgalmuk, mint tavaly volt. Farkas Csaba hozzátette: rég volt ilyen jó adventjük, pedig már elég régen kint vannak a téli vásáron. Mint mondja, a legnyereségesebb időszak számára az 1995 és 1998 közötti volt.

A Baross út képe vasárnap esténként a szilvesztert idézi. Fotó: H. Baranyai Edina
A Baross út képe vasárnap esténként a szilvesztert idézi. Fotó: H. Baranyai Edina

A Baross úti borárusok szerint a sétálók alaposan körbenéznek ivás előtt, vizsgálják az árakat, a minőséget, vagyis nem állnak sorba az első faháznál. A puszta nézelődés – a kereskedők sajnálatára – az Arany János utcában jellemzi leginkább a járókelőket, itt már hallunk panaszszót, nem is keveset. A nevüket elhallgatni kívánó kereskedők szerint a valódi vásárlók többsége szlovákiai magyar, a hazaiak inkább csak barátkoznak a portékával, s jó esetben a pár száz forintos aprókat veszik meg. Ezért hiába a vasárnapi tömeg, az egyik kereskedő szerint 10–20 százalékkal még rosszabb is a forgalom a tavalyihoz képest. Ennek az is az oka – véli az árus –, hogy a televízió igen hangsúlyos műsorokat készít a különböző, rejtett kamerás körképekről, hatósági ellenőrzésekről. Ez a megközelítés – mint véli – lejáratja a kiskereskedőt és a multik malmára hajtja a vizet, akik „semmivel nem árulnak nála jobb minőséget".

Olvasóink írták

  • 1. andy 2008. december 17. 20:56
    „Karácsonyi vásár? Baross úti felállított pavilonok 80%-a forralt bort, maradék füstölt húst, édességet árul... Arról szólna ünnepre való készülődés, hogy igyunk, ha gond van, igyunk ha öröm ér, s a fogyasztáshoz még az időjárás is rásegít? S az ünnepek újfennt a pénzről, egymásra licitáló ajándékokról, s hasika teletöltéséről fog szólni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legfontosabb az összefogás

Győr-Moson-Sopron - A vajdaválasztás tradícióját maximálisan tiszteletben tartja Horváth Attila, a… Tovább olvasom