Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Idén épülhet a mentőállomás?

Veszprémvarsány - Az egészségügyi miniszter azt reméli, hogy már idén elkezdődhet a veszprémvarsányi mentőállomás építése. Ígéri: a tárca a működtetés sokmilliós költségeit is állni fogja.
A majdani veszprémvarsányi mentőállomással kapcsolatban intézett írásbeli kérdést nemrégiben Medgyasszay László, a győri 1. számú választókerület országgyűlési képviselője Székely Tamás egészségügyi miniszterhez. A politikus arra volt kíváncsi, lesz-e pénz az építés idei megkezdésére. Emlékeztetett rá: a beruházást szóban mindegyik tárcavezető támogatta az utóbbi öt-hat évben. Legutóbb tavaly májusban Vojnik Mária államtitkár ígérte meg a fejlesztés 2009-es megkezdését.

A miniszter válaszában kifejtette: az Országos Mentőszolgálat középtávú fejlesztési koncepciója szerint az egyik fontos cél, hogy a betegekhez 15 percen belül kiérjen a mentő, ha kell. Meghatározták az összes olyan települést, ahol ehhez mentőállomás létesítésére és a mentési szolgáltatás beindítására van szükség. Ismét megerősítette: Veszprémvarsány ezen falvak egyike, miután Pannonhalma, Kisbér, Zirc és Pápa is messze van a bakonyalji térségtől.

Az új földi és légi mentőállomások fedezetét az európai uniós támogatás jelenti. A veszprémvarsányi fejlesztés kiemelt projektnek számít, azaz pályázat nélkül jut rá pénz. A miniszter azt reméli, hogy az építés már 2009-ben elkezdődik. A politikus arról is tájékoztatta a képviselőt, hogy a működtetés költségeit biztosítani fogja az állam. Nem kevés pénzről van szó. A szükséges két teljesen felszerelt mentőautó 25–30 millió forintba kerül. Ha az egyik autó folyamatosan, a másik hétköznapokon napi nyolc órában dolgozik, hat-hat főállású mentőápoló és sofőr kell. Ennek költsége a jelenlegi átlagbérekkel számolva havi 3–4 millió forintot tenne ki.

Székely Tamás megjegyezte: a megvalósításhoz elengedhetetlen a helyi önkormányzat együttműködése, ugyanis az építési telket az érintett településnek kell biztosítania. Németh Csaba veszprémvarsányi polgármester a Kisalföldnek kedden elmondta: rajtuk nem fog múlni a fejlesztés, minden kérésre fel vannak készülve. Ha kell, telket, ha kell, a korábban iskolának, majd idősek otthonának helyet adó, jelenleg üresen álló épületet kínálják fel ingyen az államnak. Az utóbbit tavaly megnézték a szakemberek, de egyelőre hivatalosan nem nyilatkoztak arról, hogy átalakítás után megfelelne-e mentőállomásnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fórumozóink inkább léggömbökre, mintsem ufókra tippelnek

Győr – Január 8-án mintegy 9-10 színes, fényes valami borította az égboltot Győr felett. Az… Tovább olvasom