Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

ICOMOS: ˝Teljes védelmet a Duna-bástyának˝

A Műemlékek és Történeti Együttesek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) Magyar Nemzeti Bizottsága nyílt levélben reagált az Arrabona Városvédő Egyesület Dunakapu térről szóló megkeresésére.
Ez áll benne: „Az ICOMOS úgy ítéli meg, hogy a földben rejlő olyan építményrendszerre találtak a régészek, amely a Velencei Charta megfogalmazása szerint műemlék, egy sajátos kultúrának, jelentős fejlődésnek és történelmi eseménynek tanúja. (...) A Duna-bástya feltárt építményrendszere olyan értéket képvisel, amelyet a nemzetközileg elfogadott szakmai normák szerint még részben sem szabad megsemmisíteni, hanem gondoskodni kell a romok helyreállításáról, valamint az építészeti részletek és a feltárt leletek szükséges mértékű, a fennmaradásukat hosszú távon biztosító konzerválásáról és védelméről. Mindez a most felszínre került győri vár esetében is elengedhetetlen követelmény."

A levél kitér arra is: „A tér kialakítása során ugyanakkor szem előtt kell tartani azt a nemzetközi irányelvet is, miszerint minden rekonstrukciót – újból való felépítést – eleve ki kell zárni; meg kell azonban minden kezdeményezést ragadni, ami a feltárt emlékek megértésének megkönnyítését célozza anélkül, hogy megváltoztatná azok értelmét."

Az ICOMOS felajánlja: „Mint ismert, a győri bástyarendszer európai összefogással, több nemzet szakembereinek – tervezőknek, hadmérnököknek, »fundátoroknak« és építőknek – hathatós közreműködésével jött létre. A most feltárt maradványok megtartása tehát nemzetközi jelentőséggel is bír. Az ICOMOS örömmel teremt kapcsolatot a várépítészet kiváló európai szakembereivel is, szükség esetén pedig készséggel közreműködik azok bevonásában a szakvélemények kialakításánál. Amennyiben közreműködési ajánlatunkat Győr részéről elfogadják, kérjük, jelezzék számunkra."

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Tündenéne 2011. november 07. 19:43
  „Pancser, költözzön egy mélygarázs mellé, és egy fél év múlva diskuráljunk.”
 • 27. jégcsákány 2011. november 02. 13:11
  „Remélhetőleg a városi döntést a Bástya ügyében egy ICOMOS szakértői szakvélemény is alá fogja támasztani, nemcsak a meghívott szakértők véleményei”
 • 26. mir 2011. november 02. 10:57
  „pancserkám! Nem olvastad a tervező (Dunakapu tér) véleményét a fideszlapban ahol elmondja hogy nem ért egyet azokkal a véleményekkel, hogy a várfalak csak koszos téglák? <moderálva>”
 • 25. DON 2011. október 28. 22:38
  „Pancser!
  Lehet, hogy nem te dicsekedtél az audival és nem szajkóztad, hogy a dohos téglák nem kellenek a belvárosba, és hogy putri az egész?
  Valaki lenyúlta a nick-edet, vagy ennyire hű vagy hozzá?”
 • 24. pancser 2011. október 28. 20:18
  „Ha úgy tetszik Önnek akkor kerülöm a közvetlenebb megszólítást. Tehát Ön nem értékeli Győr fejlődését, lendületét amely kedvenc bástyájának feltárásnak és fenntartásának a gazdasági alapjához is hozzájárul. Ez is mond valami, hogy Kegyed nem is oly tündér mint ahogy nick nevével hirdeti.”
 • 23. Tündenéne 2011. október 28. 19:37
  „Pancser, elmesélném Önnek (és úgy vélem, még mindig nem vagyunk tegeződő viszonyban), hogy az Audi előtt is volt élet Győrben. Mi több, már több száz évvel ezelőtt is volt élet Győrben.”
 • 22. pancser 2011. október 28. 19:16
  „Tündérke néni! Hát nem érted? Az Audi hozza a pénzt amit a pénzt nem hozó létesítmények fentartásához kell. Győr mióta az ipari forradalom, elkezdődött iparváros! Egyébként Mosonmagyaróvárra is igaz ez, nem véletlenül ez a vidék az ország egyik leggazdagabb része. Romboltatni csak ti akarnátok velem de, hogy igazatok legyen.”
 • 21. DON 2011. október 28. 18:43
  „Pancser!
  Meghasonulsz önmagaddal? Hogyhogy áll még a Móvár vár? Hát miért nem hordattad el az útalapba a dohos tégláit?
  Egyébként az ajudival kapcsolatban csak egy kérdés: hol lenne Győr és annak hízó sertésvezető e nélkül a gyár nélkül?
  Ha az egyszerű képletből, miszerint Győr=Audi kivonjuk az Audit, marad a Győr=0. Akkor?”
 • 20. Tündenéne 2011. október 28. 17:50
  „...akkor senki nem nézegetné az ép várukat, hanem lerombolnák - Önnel az élen -, és annak a helyére építenék föl a gyárat, a hozzá kapcsolódó mélygarázs-komplexummal...”
 • 19. pancser 2011. október 28. 16:44
  „18-hoz! Itt egy teljesen ép várat nézegethetnél kedves tündéri néni. Büszkék is vagyunk rá. Ha még egy Audink is volna......”
 • 18. Tündenéne 2011. október 28. 14:04
  „Egyre jobban örülök, hogy nem Móváron élek. A plusz indok most éppen az, hogy nem lakom pancser kartárssal egy városban, hálistennek. De ha meg akarom nézni az Audi gyárat, csak neki fogok szólni, ígérem! :)”
 • 17. jégcsákány 2011. október 28. 10:33
  „Micsoda képmutatás,- ,, majd a régészeti végleges szakvélemény alapján hozzuk meg a végleges döntést ,, - közben pedig folyik az eredeti tervek szerinti engedélyeztetés.- becsúszó porszemekkel ( árvíz védelem )
  Úgy tűnik a jobb kéz nem tudja, hogy mit csinál a bal ? - vagy tudatos félrevezetés folyik .Ennyire hülyének néznek Bennünket választópolgárokat ? Úgy látszik nem akarjuk megérteni , hogy a borlovagok ismételten és kifejezetten kérik, a mélygarázs és a sivár rendezvény-tér megvalósítását ! Nem kell a sok okos
  szakértő véleménye - csak összekeverik az egészet,- a véglegest úgyis mi mondjuk meg és az lesz a " tuti".”
 • 16. pancser 2011. október 28. 09:36
  „Ej, túl sokat foglalkoztam ezzel az üggyel, megnyugtat tényleg, hogy nem ezen a romon múlik Győr jövője. Ha rajta múlna bizony akkor nem lenne Győr jó hely, mert akkor, ipar és kereskedelem nélküli szerencsétlen város volna nagy bajokkal, gondokkal.Gondok persze így is vannak, de azok elviselhetők. Igen kellemes gond az Audi óriásberuházás, talán ebből telik a Dunakapu térre is, mármint ennek a hasznából, hadd legyen igaza a városvédőknek is. Hölgyek, Urak az alap a gazdaság, szerencsére Győr elég jól áll magyar viszonylatban.”
 • 15. Torbius 2011. október 28. 07:11
  „Drága pancser fórumtárs...
  Szerintem, és tán sok fórumozó szerint is, joggal nevezhetjük hősöknek azokat, akik nem hagyják elpusztítani a múltunkat...
  Viszont azt jól írtad, hogy az irracionális ötletelés (pl. a mélygarázs + csilli villi rendezvénytér idetartozik) pénzbe kerül...de természetesen nem a kedves városvezetésnek, hanem Győrnek, nekünk...
  Mit gondolsz, a mélygarázs mennyibe kerülne? És hányan parkolnának benne? Mert elárulom, hogy nem sokan, nem egy megtérülő befektetés lenne, ha csak nem azt nézzük, hogy megépítéséből csurran csöppen egyeseknek pár milla...
  Ezt a "semmilyen művészeti értékkel nem bíró védmű maradvány" mondatodat ugye még te sem gondoltad komolyan?!?
  Bár lehetséges, hiszen más értékrend szerint élsz...pl. te a városba érkező vendégeidet az Audihoz viszed ki, mert Győrből szerinted csak azt érdemes megnézni...hát rendben van, hiszen "beati pauperes spiritu" ...
  A téglákból nem lehet útalap, mert ha onnan egy is eltűnik, úgy megbüntetik Győrt, hogy öröm lesz nézni...még egyszer nem engedik eljátszani (remélem) a Széchenyi teres dolgot...
  Azt viszont megint csak helyesen írtad, hogy az általad önjelölt népképviselőknek titulált személyek csak az észt adják...
  Nyilván azért, mert máshol -ahol egyébként kellene hogy legyen- nincs sok... :D
  További jó apatejszopást kívánok a kedves bértollnok uraknak! :D”
 • 14. pancser 2011. október 27. 21:34
  „Ez a Bástya ügy tragikomikus. Ezen nem múlik Győr jövője, ha bedarálják az utak alapjába, vagy akár megmarad, amolyan vihar a biliben szindróma. Van akik harcba indulnak érte, még azt hiszik, hogy hősök. Hadd higgyék, az irracionális ötletelés sajnos pénzbe kerül, de nem az övükébe természetesen, akinek kell ez a semmilyen művészeti értékkel nem bíró védmű maradvány, dobják össze a pénzt. Alighanem útalap lenne a téglákból mert szöveg van de pénzt azt nem adnának, hogyne még mit nem csak az észt azt adják az önjelölt népképviselők. Még egyszer mondom "SC" is értse, bagatell ügy ha megmarad, ha nem!”
 • 13. Black_Berry 2011. október 27. 20:32
  „Majd adunk egy-két kokit és sallert az ICOMOS fontoskodó képviselőinek :)”
 • 12. DON 2011. október 27. 20:17
  „Tündenéne!
  Most még nevethetünk rajta, csak nehogy elkenődjünk, mikor a viccből valóság lesz:)”
 • 11. Tündenéne 2011. október 27. 19:35
  „DON

  :D hangosan felnevettem az ICOMOS megszüntetésén meg a charta újraírásán :D”
 • 10. titokgyula 2011. október 27. 19:03
  „Ebből szerintem valakinek a mélygarázsa lesz. Nem a mienk, és nem Győré.”
 • 9. DON 2011. október 27. 18:26
  „Éljen!
  Végre!
  Bár a kormányzó pártot ismerve képesek lesznek feloszlatni az ICOMOSt is, és újra írják a Velencei Chartát, különös tekintettel a mélygarázs beépíthetőségre reneszánsz erődmaradványokkal "szennyezett" területen.
  Én már a legutóbbi AVE sajtótájékoztató után sem láttam nagyon Hedon pajtás, csak pancser nyökögött valamit agonizálás közben, mert igazából a tényekkel nem nagyon tudnak mit kezdeni.
  Bakács meg magánháborút indított politikai fronton, s mélyen hiszi, hogy ő újságíró, pedig csak egy harmadrangú firkász képes lefeküdni a politikának. Az ilyet civilek között qrvának hívják, bár tény, hogy abban a szakmában legalább van becsület... :)
  Hajrá AVE!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem(csak) pénzkérdés a jobb oviétrend

Kis lépésekkel is sokat lehet elérni az óvodai étkeztetés javításáért. Tovább olvasom