Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Hűtik és fűtik a győri termálvizet

A Kisalföld által megkérdezett szakértők szerint nemcsak az unikum, hanem a példátlan jelzőt is kiérdemli a győri termálvíz. A 64 fokos vizet ugyanis csak úgy tudják eljuttatni a győri új fürdőbe, hogy előbb drága pénzen lehűtik, majd még drágább pénzen felmelegítik.
Példa nélkül: Hiába a 64 fokos termálvíz, a fürdőt nem a víz melegével fűtik, hanem a hőszolgáltatótól rendelik meg...
A hűtés-fűtés történet szomorú csattanója, hogy mindezt a jegyárakban a fürdőző polgárok fizetik meg, a kár ugyanis dupla. Felelőse egyelőre nincs a különös történetnek, s félő, hogy nem is lesz.

– Nincs a világon még olyan város, mint Győr, ahol van 64 fokos termálvíz, ennek ellenére a fürdőt nem a víz melegével fűtik, hanem a hőszolgáltatótól rendelik meg külön pénzért – mondja Bodrossy Attila, a fürdő vezetőtervezője, aki kérdésünkre azt mondta, a városházán döntöttek így. Bodrossy úgy emlékszik, a Pannon-Víz rt. akkori gazdasági igazgatója 265 forintért adta volna a termálvíz köbméterét, s a számok alapján valaki úgy döntött, olcsóbb lesz venni a meleget, mint a víz hőjét hasznosítani.

Hogy ki volt ez a városházi valaki, arra a tervező már nem emlékszik, az azonban biztos, ennek a valakinek fogalma sem volt arról, hogy Győr városa és a Pannon-Víz rt. 2003. január 22-én írásbeli megállapodást kötött arról, hogy a három termálkutat átadják a leendő üzemeltetőnek, így saját kútból, saját magát láthatja el, s írásban rögzítették azt is, van annyi meleg víz, amennyivel a fűtés biztonságosan megoldható. Ekkor még nyolc hónap volt hátra a fürdő átadásáig.

A megállapodás nem érdekelte a döntésre kijelölt személyt, s olyan technológia került a fürdőbe, amely maximum negyvenfokos vizet képes fogadni. Ezért a 64 fokos termált valahogy le kell hűteni, s csak utána kerülhet a rendszerbe. Csakhogy a víz hűl, s hogy ismét meleg legyen, fűteni kell. Jó üzlet ez persze a hőszolgáltatónak, s pazarlás annak, aki kénytelen kidobni az ablakon az eredeti és a lehűtött hőfok közötti 24 Celsiust. A működtető, a Rába Quelle Kft. akkor döbbent erre rá igazán, amikor megkapta a hőszolgáltatótól az első számlákat.

Kapcsolódó cikkek >>

Élmény lesz, ha kész lesz (2002-09-05) >>
A fürdő vendégeit védik (2003-11-28) >>
A győri gyógyvíz (2003-09-18) >>
A győri termálvíz kémiai összetétele (2003-09-28) >>
A látványfürdők elviszik a vendéget (2003-08-11) >>
A strand megnyitását ünnepelték (2003-08-18) >>
Aggasztó hírek a termálról (2003-05-16) >>
Aggódnak a termálért (2003-03-18) >>
Jegyárak a győri termál- és élményfürdőben (2003-10-29) >>
Nyitás előtt: Már az utolsó simításokat végzik (2003-09-17) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színház: hatan pályáznak

Múlt év december végén lejárt a Győri Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat benyújtási… Tovább olvasom