Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Huszonöt éves a Kodály Zoltán Általános Iskola

Győr - Huszonöt éves a Kodály Zoltán Általános Iskola. Szabadhegy egyik legfiatalabb intézményének arculatát elsősorban az emelt szintű ének-zenei képzés határozza meg.
A zene mellett az idegennyelv- és a teniszoktatás is az intézmény arculatához tartozik

A világhírű magyar zeneszerző és zenepedagógus születésének századik évfordulójára emlékezve, negyedszázaddal ezelőtt alapította a város az akkor Tárogató utcai, 1986-ban Kodály Zoltán nevét felvevő általános iskolát. A korszerű intézményben kezdetektől az emelt szintű ének-zenei képzés és a nyelvoktatás áll a középpontban.

– Iskolánk a nagy zenetudós emlékéhez méltó szellemiségű munkájával érdemelte ki, hogy az alapítás után három évvel felvehettük a nevét. Az külön megtiszteltetés volt, hogy az ünnepségen díszvendégként Kodályné Péczely Sarolta is részt vett – idézte fel a múltat dr. Mészárosné Naszódi
Beatrix igazgató, majd megemlítette, hogy ekkor leplezték le Csáki-Maronyák József Kossuth-díjas festőművész Kodály-portréját, amely Bardocz Barna ötvösművész néprajzi ihletésű „Kodály-emlék" című reliefje mellett az iskola dísze.

Az eltelt huszonöt év alatt már a második nemzedéket oktatják a most jubiláló Kodály-iskolában.
Az eltelt huszonöt év alatt már a második nemzedéket oktatják a most jubiláló Kodály-iskolában.


Az igazgató elmondta: az intézményben az emelt szintű ének-zenei képzés első osztálytól folyik. A Liszt Ferenc Zeneiskolával együttműködve hangszertanulásra is helyben nyílik lehetőség.

– A cél elsősorban nem az, hogy zenei pályára képezzünk diákokat, hanem hogy zeneszerető és -értő, teljes értékű embereket neveljünk. A művészetektől egyre inkább távolodó, zajos világunkban szükség van nyitott, érzékeny lelkületű, toleráns fiatalokra. Ennek egyik kézzelfogható lehetősége, hogy minél többen és többet kerüljenek kapcsolatba a zenével, akár művelőjeként, akár hallgatójaként a muzsikának – hangsúlyozta dr. Mészárosné Naszódi Beatrix, majd hozzátette: –

Tehetségesebb tanulók számára, egyetlen győri általános iskolaként, a harmadik évfolyamtól francia nyelvi képzést indítunk a kötelező angol vagy német nyelv mellett. Igyekszünk úgy felkészíteni diákjainkat, hogy általános iskolai tanulmányaikat alapfokú nyelvvizsgával zárják.
A jubiláló Kodály-iskola munkájában 1994 óta fontos helyet kapott a teniszoktatás is. Az érdeklődő gyerekek – edző szakmai irányításával – két szabadtéri salakos pályán vagy korszerű tornateremben, az év bármely szakában fejleszthetik tenisztudásukat. A kodályos diákok tanórán kívül sem maradnak kulturális program nélkül, hiszen rendszeresen szerveznek számukra – sok más mellett – kiállítás-, koncert- és színházlátogatásokat.

– Az eltelt huszonöt év alatt már a második nemzedéket oktatjuk, neveljük, így természetesen tanítványaink gyerekeivel is találkozunk, néha szüleik nevén szólítva őket. Örömmel tölt el bennünket bizalmuk és az, hogy munkánkat hatékonyan segítik. Mindenkor Kodály gondolatát tekintettük iránytűnek, miszerint „akiben van tehetség, köteles azt kiművelni a legfelsőbb fokig, hogy embertársainak mennél nagyobb hasznára lehessen. Mert minden ember annyit ér, amennyit embertársainak használni, hazájának szolgálni tud" – hangsúlyozta végezetül a Kodály-iskola igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zárjuk a szavazást, Korcsmáros pályázata letölthető

Győr - Ön kit szeretne látni a Győri Nemzeti Színház igazgatói székében? - tettük fel tíz nappal… Tovább olvasom