Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Huszonegy magasház is épülhet

Akár 21 kilencemeletes épületet is felhúzhat a fejlesztő a Rába volt győri telepének helyére.

A győri közgyűlés decemberi ülésén fogadta el azt a rendezésiterv-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy az Engel-csoport új városrészt építsen a Rába rt. már nem használt Budai úti törzsgyári telepének a helyére. Arról, hogy a helyi jogszabály – amely a társaság programjára és beépítési koncepciójára épült – mit enged meg az ingatlanfejlesztőnek, Kozmon Kinga megbízott városi főépítész tájékoztatta a Kisalföldet.

Így néz ki most a még beépítetlen terület
Kozmon Kinga megbízott győri főépítész kifejtette: a terv 5680 lakás elhelyezhetőségével számol. A lakóépületek zöme négy-öt szintes lesz, de 16–17 tömbben – a fejlesztői program alapján – összesen 21 tízszintes (azaz kilencemeletes) magasház is felhúzható. Az érvényes parkolóépítési előírásokat természetesen az Engel-csoportnak is be kell tartani.
A cégnek lehetősége van arra, hogy a teljes Rába-területet beépítse, s az ütemezést maga határozza meg. Vavra András projektfejlesztési igazgató lapunknak azt nyilatkozta: a fejlesztést több külső körülmény – például az ország gazdasági helyzete, a mindenkori kormány lakáspolitikája – is befolyásolja, de 10–15 év alatt szeretnének végezni. Ebben az esetben a jelenlegi győri átlaggal, a lakásonkénti 2,6 lakossal számolva csaknem 15 ezren élhetnek ott.

Kozmon Kinga hozzátette: a terület feltáró útjai 22 méter szélesek lesznek, de az egyik észak–déli irányú út 35 méter széles sávban húzódik majd. A közutak mintakeresztszelvényein nagy hangsúlyt kaptak a fasorok. (Összehasonlításképpen: a Szent István út a megyei bíróságnál 23, a kamarai székháznál 35 méter széles, az Árpád út a Jókai Mór utcánál 13,5 méteres, az Ipar út 20–25 méter között váltakozik, a Szigethy Attila út a Zrínyi Miklós utcánál 29 méteres.)

„Megvalósulás esetén a nagy beépítési sűrűség miatt inkább lakótelep jellegű városkép fogadhat, azonban a lehetőségekkel élve változatosabb beépítés kívánatos a tervezett, többségében sakktáblaszerű úthálózat mellett is. Jó néhány évig elhúzódhat a már most nagyobb építési ütemekre bontott kivitelezés, így a városépítészeti megoldásokban és az egyes épületek megjelenésén is több változat megjelenése lehetséges" – fogalmazott a megbízott főépítész.

Az Engel-csoportnak egyébként az önkormányzattal kötött városfejlesztési megállapodás értelmében a teljes út- és közműhálózatot ki kell építenie, biztosítania kell a kerékpáros, a gyalogos és a tömegközlekedés feltételeit. A tervben két körforgalmi csomópont szerepel, egy az Ipar út és a Mártírok útja találkozásánál, egy pedig attól északra. A Kisalföld korábban megírta: a szerződésben az áll, hogy a cég 300 millió forintot utal át a városnak azért, hogy óvoda, iskola és orvosi rendelő épüljön. Új iskola elhelyezésére alkalmas a Lukács-iskola területe, de óvoda és bölcsőde számára is kijelöltek helyet.

A szabályozási terv külön kitér a zöldterületekre. Több kisebb közpark összesen 5,6 hektárt tesz ki, amihez jön még a 8,8 hektár galériaerdő, ártéri közpark a Mosoni-Duna partján. A telkek legalább 30 százaléka zöldfelület, általában tetőkertek formájában, az előírásoknak megfelelő talajréteg biztosítása mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyfák aprítógépben

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. megkezdte a kidobott fenyőfák gyűjtését és szecskázását. Tovább olvasom