Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Húszmillió zenei utánpótlás-nevelésre

Győr - A zenei utánpótlás-nevelést is segíti a Győri TISZK; országosan egyedülálló a minőségi hangszerek beszerzésének támogatása.
Több mint 19 millió forinttal támogatta a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola hangszerbeszerzését a Győri TISZK abból a csaknem 860 millió forintból, amelyet a város a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán nyert a TISZK megszervezéséhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekre. Az iskola a térségi integrált szakképző központon belül az egyik alappillére a győri művészeti életnek. A hangszereket hangverseny keretében mutatták be az iskola tanulóinak közreműködésével.

Egyedülálló és országosan példamutató ebben az eszközbeszerzésben, hogy a győri önkormányzat hangszerekre is szán pénzt, nem csak más eszközökre. Felismerve ezzel azt, hogy az iskola a Térségi Integrált Szakképző Központon belül az egyik alappillére a győri művészeti életnek – mondta Benkő Szabolcs, az intézmény igazgatója a hangszerek átadási ünnepségén. Az iskola vezetője elmondta: a Richterben folyó zenei szakképzés átmenetet jelent az alapképzés és a Széchenyi-egyetemen folyó oktatás között. A mostani hangszerbeszerzés abban segít, hogy a zenei utánpótlás-nevelés megfelelő színvonalon tudjon működni a városban. Benkő Szabolcs rámutatott: a hangszerek nagyon drágák, ezért az oktatási intézmények jelenlegi finanszírozási feltételei nem teszik lehetővé, hogy saját forrásból vásároljanak olyan mesterhegedűket, csellót vagy éppen trombitát, mint a most átadott darabok.

Az igazgató kiemelte, a több mint 19 millió forintos beruházást szakmai munkájuk (kiemelkedő eredmények az országos
kompetenciaméréseken, versenyeken) elismerésének tekinti a város részéről. Hozzátette, korábban nyertek már forrást eszközbeszerzésre az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól, de ilyen mértékű támogatást még soha nem kaptak. A Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium több mint 60 éves, a szakképzésben 120 tanuló vesz részt.

„A szakképzés struktúrájának átalakítása Győrben térségi integrált szakképző központ szervezésével" elnevezésű projekt (TIOP-3.1.1-08/1-2008-0028) keretében megvalósuló „Minőségi hangszerekkel a zeneoktatás fejlesztéséért" című programon kerül sor azoknak a hangszereknek a megszólaltatására, amelyeket bruttó 19.314.000 forint felhasználásával szerzett be a Győri TISZK.

A legjobbkor jött a városnak a TISZK megszervezésének lehetősége, illetve a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán való siker – mutatott rá dr. Ottófi Rudolf. Az oktatásért és kultúráért felelős alpolgármester hozzátette: a város korábban belekezdett a munkaerő-piaci igényeket szem előtt tartó szakképzési reformjának végrehajtásába, így ez a két program most összhangba került egymással, és a megnövekedett szakmák létszáma a TISZK-et is feltölti tanulókkal. Az alpolgármester az eseményen bejelentette, hogy jövő szeptembertől az eddigi 16 ezer forint helyett 24 ezer forintban maximálták a 9. osztálytól igényelhető ösztöndíjat a szakképzésben tanulók számára.

A beszerzett eszközök listája:
3 hegedű
1 cselló
1 hegedűvonó
1 csellóvonó
1 nagybőgővonó
1 fagott
4 trombita
1 vadászkürt
1 vibrafon

A szakképzés struktúrájának átalakítása Győrben térségi integrált szakképző központ szervezésével című projekt megvalósítására 24 hónap áll a város rendelkezésére és 2010. december 31-én zárul le. A megvalósításban 20 győri szakközép- és szakiskola több mint 9.800 diákja, csaknem ezer pedagógusa vesz részt. A projektet a városházán létrejött TISZK-csoport és projektmenedzsment koordinálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségügy: az MDF visszaadná az áfát

A költségvetésből kellene visszaadni az egészségügyi intézményeknek az általuk kifizetett áfát -… Tovább olvasom