Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Húszezreseket sodort a szél Győrben - büntethető, aki vitt belőle

Húszezres címletekben sodort a szél a győri Nagy Imre út és Szigethy Attila út sarkán.
2011. szeptember 22-én értékesítette Opel Zafira személygépkocsiját egy győri férfi. A sikeres adásvétel lebonyolítását követően a jármű vételárát eladott autója tetejére tette, mellyel a vásárló fuvarozta volna őt vissza gyermekével együtt otthonába. 

A borítékban lévő 1.450.000,-Ft-ról a férfi teljesen megfeledkezett, majd rövid út megtétele után jutott csak eszébe az autó tetején hagyott pénz. Azonnal visszafordultak az üzlet lebonyolításának helyére, ahol látták amint egy férfi, kezében borítékkal egy másik férfi társaságában szedi össze a tíz- és húszezer forintos címletű bankókat az útról. Utóbb kiderült, hogy ők időközben már értesítették az esetről a rendőrséget.

Elmondásuk szerint a környéken  több személyt is láttak, akik a földön heverő pénzt összeszedték, azonban róluk sem személyleírást, sem egyéb információt elmondani nem tudtak.

A károsult szerint 460 ezer forint tűnt el a vételár teljes összegéből.
- Először én is a kandi kamerát kerestem - idézi fel a gyorplusz.hu-nak nem mindennapi történetet a Skatula-duóból vagy éppen az Erogén Zóna nevű együttesből ismert győri zeneszerző, Tompa Mihály, aki Pápa felől érkezett haza a városába. A Nagy Imre út és a Szigethy Attila út sarkán nem akart hinni a szemének. Azt látta, hogy az úttesten húszezreseket sodor a szél.

- Autók fékeztek, a járművekből kiugráló emberek összekapkodták a pénz egy részét, és viharsebesen elhajtottak - mondja Tompa Mihály. Ő bekapcsolta a vészvillogót, megállt, azonnal hívta a rendőrséget, s kiabált az embereknek, hogy ne nyúljanak más pénzéhez.

- Nem ítélem el azokat, akik néhány címletet fölvettek, nézegették, forgatták a kezükben, azt hihették, hogy valamiféle marketingakcióról, reklámról van szó, játékbankókkal - jegyzi meg az intézkedő szemtanú. - Néhány autós viszont lefékezett, vezetője, utasa gyalog rohant a pénz után, gyűrte a zsebébe, visszaugrott a járműbe,s gyorsan leléptek.

A rendőrök nagyon gyorsan a helyszínre értek, ám akkor futva megérkezett már a pénz gazdája is, egy ménfőcsanaki fiatalember. Kiderült, akkor adta el az Opeljét 1 millió 450 ezer forintért. Az üzlet megkötése után az új tulajdonost megkérte, hogy vigye őt haza.

A vételárat föltette a kocsi tetejére, s már jóval később kapott észbe, hogy nincs meg a pénze. Visszafordultak, s látták a torlódást az úton, s a pénz után kapkodó embereket.

Végülis mintegy 1 millió forint előkerült, a többit illetéktelenek tették zsebre. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A jogtalan eltulajdonítás szabálysértését vagy bűncselekményét követte el az, aki a Nagy Imre út és a Szigethy Attila kereszteződésben, az úttesten sodródó húszezresekből magával vitt – mondta el a gyorplusz.hu jogi szakértője, dr. Rákosfalvi Zoltán ügyvéd.

A szabálysértés értékhatára 20 ezer forint, tehát ha valaki csak egy címletet gyűrt zsebre, az szabályt sértett, ám aki ketttő, az már a súlyosabb alakzatot, a bűncselekményt valósította meg. Büntetési tétel pénzbírság, közérdekű munka vagy akár egy évig tartó szabadságvesztés lehet.

A Győri Rendőrkapitányság jogtalan elsajátítás gyanúja miatt ismeretlen tettes(ek) ellen folytat nyomozást.

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. elemér 2011. október 20. 10:34
  „Én is kiugrottam volna és összeszedtem volna a pénzt. Aki pedig elvesztette az nem tanult semmit, mert a feledékenység az egy tulajdonság. Mi ez a nagy hühó ? Tegyenek elösször rendet a biróságon és rendörségen, ne bohóckodjanak.”
 • 68. lacivélemény 2011. október 18. 15:16
  „Én visszaadtam volna a pénzt...
  Általam nem tisztelt ronint meg remélem az ip címe alapján felelősségre vonják...öcsém te vagy a lúzer beismerő hsz-ed alapján !”
 • 67. Hunicum 2011. október 18. 14:25
  „66. pappe 4

  A becsületes emberek. Minden évben több példa van rá.”
 • 66. pappe 2011. október 18. 13:03
  „65-höz: Lehet, hogy így van, de könyörgöm, ki ad le pénzt a talált tárgyak osztályán?”
 • 65. Hunicum 2011. október 18. 12:40
  „63. pappe!

  Ha 12 hónapig nem jelentkezik érte a jogos tulajdonosa a dolognak, akkor a megtaláló lesz a jogos tulajdonos.”
 • 64. pappe 2011. október 18. 10:17
  „Amúgy meg mindenki tudja, hogy nem lesz semmi következmény. A cikkben is úgy fogalmaznak, hogy "büntethető". Tehát feltételes módban. Senki nem fogja visszaadni önként az egy hónapja talált pénzt, mert már úgyis elköltötte. Ennyi. Ezek után nincs ember aki bebizonyítja, hogy nem az övé volt a bankó...”
 • 63. pappe 2011. október 18. 09:32
  „61-hez: Elvileg ha mittudomén x hónapig nem jelentkezik senki érte (aki, mint írtad is bizonyítani tudja, hogy az övé volt), akkor visszaszáll az államra. Egyszer egy riportban láttam, ahol egy ilyen talált tárgyak osztályán dolgozó mesélte. Hogy miket találnak az esernyőktől a fűnyíróig. Mondjuk az, hogy "visszaszáll az államra" mit jelent valójában, azt ki tudja...”
 • 62. pappe 2011. október 18. 08:41
  „Azt meg senki nem vette észre (először én sem), hogy ez az eset SZEPTEMBER 22-ÉN (!) történt, majd egy hónappal ezelőtt! Eléggé időben értesült róla a média! Egyébiránt valóban igaz a mondás, miszerint "a pénznek nincs szaga". Tehát felírt sorszámok nélkül NEM lehet bizonyítani, hogy az adott tíz- vagy húszezres ténylegesen a birtokodban volt!”
 • 61. gutentag 2011. október 17. 22:51
  „Azért arra kíváncsi lennék, hogy ha egyszer valaki bevinne egy talált akárhányezrest a talált tárgyak osztályára, az végül kihez kerülne? Vagy, ha valaki jelentkezik érte, akkor hogyan tudja bebizonyítani, hogy tényleg az övé? Most csak úgy, reálisan végiggondolva a "talált pénzt eltenni bűn" problémát, a becsületes megtaláló oldaláról...”
 • 60. latakacs 2011. október 17. 22:20
  „42. soproni Gondolkodj!”
 • 59. Túrabakancs 2011. október 17. 22:11
  „Vanderer! /54/
  ..."A végén még igaza van annak a Kertész Ákoskának a magyarokkal kapcsolatban?..."
  Szerinted egy másik ország állampolgárai nagyrészt leadták volna az adott talált pénzt?
  Szerintem nem! Ennyit Kertész Ákos meg a te megállapításaidról.

  Ha pl. valaki megtalált az adott pénzből mondjuk 100.000.-Ft-ot, majd másnap bemegy
  a rendőrségre bejelenteni, hogy itt van 20.000.-Ft belőle mert ennyit tett zsebre, akkor
  nagy valószínűséggel megköszönik neki a becsületes tettet, majd a többi 80-rugót megtartja
  az illető. Egy ravasz, ám de nem becsületes ember ezt fogja tenni, mert bizonyítottság hiányában
  el fogja kerülni az esetleges felelősségre vonást, hiszen ha volt is kamera az adott helyen, azt
  nem lehet megállapítani, hogy mennyit is tett zsebre az adott emberke.”
 • 58. CsabaKiraly 2011. október 17. 22:00
  „kertesz? eppen az beszel akinek a fajtaja erenyt csinal a penzlopasbol.
  Akit erdekel az a fajta az nezze meg a kepeket roluk az "Ewige Jude" cimu konyvben. Ott a kertesz nagyapja is.”
 • 57. CsabaKiraly 2011. október 17. 21:55
  „Nevetseges ez a "buntett". A rendorsegnek semmi koze az egeszhez. Egy buta ember elveszitette a penzet es kesz. Sajnalom de ez CSAK a sajat hibaja es ebbol buntettet csinalni butasag. Aki vissza adja OK aki nem az nem es kesz. Buta ember sajat hibajabol tanul.”
 • 56. Babika 2011. október 17. 21:54
  „Forró nyom! Gratulálok!
  Ez már legalább három hete történt, én is ott voltam de sajnos nem sikerült egyet sem elkapnom .”
 • 55. zsi-ci 2011. október 17. 21:23
  „az egyik római császár is megmondta,amikor megadóztatta a budikat hogy a pénznek nincs szaga. Vagyis mindegy honnan van a pénz,csak legyen :)”
 • 54. Vanderer 2011. október 17. 20:53
  „A végén még igaza van annak a kertész ákoskának a magyarokkal kpcsolatban?”
 • 53. zsi-ci 2011. október 17. 20:45
  „"pecunia non olet!"”
 • 52. soproni 2011. október 17. 20:35
  „Milyen jó lenne a holnapi frissítésben arról olvasni,hogy becsületesek voltak azok,akik a pénzt összeszedték:) Drukkolok a pórul járt autósnak,hogy szerencséje legyen !Nekem elég fura,hogy több a szidalmazó,okoskodó kommentelő,mint a sajnálkozó és együtt érző!”
 • 51. vanessa 2011. október 17. 19:43
  „jo estét!Én meg azt mondom, költse patikára.Én is találtam buszon pénztárcát benne az összes irat, pénz, megtaláltam a jogos tulajdonosát és átadtam nekik,Nem tudtam volna eltenni.Nem kéne azt a szegény embert bántani, bárkivel elöfordulhat ez az eset, legszebb öröm a káröröm ((((( A magyar csak ilyen ,tisztelet a kivételnek”
 • 50. accelerator 2011. október 17. 19:26
  „Csúúúúúúúúcs! Áron alul ment el a gép! :)”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer annyi ügykör a kormányablakokban

Megduplázta ügykörei számát a megyénkben Győrben és Sopronban működő kormányablak: most már 61 féle… Tovább olvasom