Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Húszezer lehet egy ˝halló˝

Győr-Moson-Sopron - A rendőrség tavaly a megyében 1600, idén eddig 750 esetben szabott ki bírságot vezetés közbeni mobilozásért – mostantól ezért a szabályszegésért is többet fizetünk.

A Kisalföld fotóriporterei Győrben kapták lencsevégre a képeken látható mobilozó autósokat, s őszintén szólva nem kellett nagyon megerőltetniük magukat, hogy egytucatnyi szabályszegő sofőrt találjanak. Ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor többségünk is beismerheti, bizony, tettünk már ilyet. A megyei rendőr-főkapitányságnak statisztikája is van arról, hányan buktak meg ezen: 2008-ban 1600-an, idén eddig 750-en. Ennél sokkal többen vannak ráadásul azok, akik a biztonsági övet sem használják, hiába a tragédiák...

– Az öv mellőzésében az a megdöbbentő, hány tragikus hír kezdődött már azzal: a biztonsági öv megmenthette volna az illető életét... Szóval tavaly hétezer esetben, idén eddig mintegy háromezer büntetést szabtak ki a be nem kötött biztonsági öv miatt – válaszolta kérdésünkre Perjámosi István rendőr alezredes.

Sokan tudhatják, miért feszegetjük a kérdést: augusztus 1-jétől változtak a szabályok, már ami a biztonsági öv használatát, a gyermekülés használatát, motorosoknak a bukósisak viselését és a vezetés közben kézből mobiltelefonálást illeti. Természetesen továbbra is kötelező az előző három és tilos az utóbbi. A szabályszegések büntetési módja szigorodott: ezentúl közigazgatási hatósági eljárást indít a rendőrség azok ellen, akik megszegik a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó szabályokat.

Az új kormányrendelet melléklete szerint a menet közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 15 ezer, autóúton és autópályán 20 ezer forint bírságot kell kiszabni.

A biztonsági gyermekülést minden gondos szülő használja, mert a büntetésnél jóval nagyobb veszteség is érheti, ha nem... Fotó: Kisalföld-archívum
A biztonsági gyermekülést minden gondos szülő használja, mert a büntetésnél jóval nagyobb veszteség is érheti, ha nem... Fotó: Kisalföld-archívum

A biztonsági öv használatát elmulasztó autós, illetve utas lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 20 ezer, autóúton és autópályán 30 ezer forint bírságot fizet.

A gyermekülés mellőzésével folytatott gyermekutaztatás lakott területen belül 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer, autóúton és autópályán 45 ezer forintba  kerülhet.

A bukósisak nélküli motorozást lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 20 ezer, autóúton, autópályán 30 ezer forint bírsággal honorálják.

A változás értelmében – mivel közigazgatási bírságot szabnak ki – nem adnak büntetőpontot a szabálytalanságokért. Eddig járt a pont, de kevesebbet kellett fizetni, sőt, figyelmeztetéssel meg lehetett úszni a dolgot.

A kézből telefonálás miatt lakott területen 10 ezer, azon kívül 15 ezer, autóúton és autópályán 20 ezer forint a bírság. Fotók: H. Baranyai Edina, Krizsán Csaba
A kézből telefonálás miatt lakott területen 10 ezer, azon kívül 15 ezer, autóúton és autópályán 20 ezer forint a bírság. Fotók: H. Baranyai Edina, Krizsán Csaba

Perjámosi István alezredes az ˝objektív felelősség˝ bevezetésétől eltelt idő statisztikai mutatóit látva azt mondja, hogy ezek az intézkedések közlekedésbiztonsági szempontból igenis hasznosak – morogni nyilván azok morognak, akiket megbüntetnek. ˝A KRESZ nem változik most sem, csak az eljárás˝ – teszi hozzá. Az tény, hogy Győr-Moson-Sopron megyében a baleseti számok kedvezőbbek 2009 első hat hónapjában, mint voltak 2008 azonos időszakában. A személyi sérüléses balesetek száma 424-ről 379-re csökkent, az utakon pedig a tavalyi 33-hoz képest 18-an vesztették életüket (értelemszerűen itt is fél év alatt).

Az autósokat nyilván az érdekli a legjobban, hogy augusztus 1-je után kell-e sorozatos rendőri ellenőrzésre számítani. Az alezredes az ezt feszegető kérdésünkre azt válaszolta, hogy a rendőrség nem a jogszabályváltozásokhoz igazítja a razziákat, ˝ha közlekedésbiztonsági szempontból szükséges, akkor folyamatos lesz a rendőri jelenlét az utakon; de ha a kollégákra másol van szükség, az erőinket nyilván oda csoportosítjuk át˝.  


Gyorshajtás miatt 12.130 esetben kezdeményezett eljárást a megyében a rendőr-főkapitányság idén, a január és az elmúlt nap közötti több mint hét hónap során. Ebből 304 sebességtúllépés zárult helyszíni bírsággal, 605 gyorshajtót feljelentettek, míg a nagy többségnél – összesen 11.211 esetben – közigazgatási eljárást indított a hatóság.

Olvasóink írták

 • 6. 13.István 2009. augusztus 06. 20:04
  „Nézzük csak az ajtók íveit a fotókon a többség min,közép vagy fölső kategóriába tartozik!
  Akinek 3-4 esetleg 10millás autója, nehogy már ne kerüljön egy 20-100 e.Ft -os kihangosítóra!
  Egy- két bírságnál már bejön az ár!”
 • 5. Sparrow 2009. augusztus 06. 18:17
  „Talán ha nem lennének iszonyat drágák a kihangosítók, többen be tudnának ruházni.”
 • 4. him007 2009. augusztus 06. 09:27
  „A kézben tartott kihangosított mobil is ide tartozik? Nem egyértelmű a törvény...

  Majd éppen a "Rend őre"fogja eldönteni, felülbírálni az adott helyzetet, mi meg mehetünk a sóhivatalba.”
 • 3. pancser 2009. augusztus 05. 21:13
  „Mi a veszélyes? A kézben tartott szendvics is az, meg a dohányzás is, meg az irdatlan táblatömeg egyes helyeken, meg a kinnt felejtett útépítés táblák stb. A nagy Amerika túlzásokba merül, ott már a kihangosítós teljesen "hand free" módit is veszélyesnek ítélik. Ahogy a baleseti statisztikákat nézem érdekes módon itt egyetlen telefonálós balasetet nem találok. Nekem van modern kihangosítóm, de látom az autóstársak zöme anélkül telefonál! Sokkal jobban félek az elsőbbségadás elmulasztásától, meg a szabálytalan előzéstől!”
 • 2. lolita 2009. augusztus 05. 17:56
  „Ezt tudja Europa is csak sajnos sok ember nem el vele szereti ha megbüntetik,es ezen a teren sokat lehet kaszalni,de nalunk ezt is bejelentik elöre hogy feltudjunk ra keszülni.”
 • 1. elemér 2009. augusztus 05. 11:57
  „Telefonálás a kocsiban mindenképpen veszélyes, mert elvonja a figyelmet. Ezt már a nagy amerikában tanulmányozták.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdőket telepít az Audi

Ingolstadt–Győr - Erdőtelepítési programba kezd az Audi. Győrben és körzetében több tízezer… Tovább olvasom