Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Húsz tonna könnyebbség - Élelmiszersegély érkezett Győrbe

Húsz tonna élelmiszersegély szállítmány érkezett kedden a győri hajléktalan segítő szolgálat egyik épületébe, amely Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül Győr-Moson-Sopron megyében mintegy ezerhatszáz családhoz jut el. Szabóné Vörös Ágnes szerint a csomagok csak könnyítést jelentenek, megoldást nem.

Megérkezett a győri hajléktalan segítő szolgálat egyik épületébe kedden a késő délelőtti órákban az a segély szállítmány, amely az EU-élelmiszersegély programjának keretén belül, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül országosan kétezer ötszáz tonna, Győr-Moson-Sopron megyében összesen húsz tonna tartósélelmiszert juttat el tizenegy település hatezer rászorulójához, akik többségében létminimum alatt élő családok és kisnyugdíjasok.

Egy kamionnyi tartósélelmiszer érkezett Fotó: Cseh Róbert
Egy kamionnyi tartósélelmiszer érkezett. Fotó: Cseh Róbert

" A csomagok segítő erejére évről évre nagyobb az igény"

- Egyre inkább szükség van ehhez hasonló csomagok szétosztására az országban. Ezt az is bizonyítja, hogy a program kezdetekor lasszóval kellett megfogni a csatlakozó szervezeteket, és a rászorulókat. Mára azonban mi fogadjuk a jelentkezők kéréseit. Tapasztalataim szerint a lakosság egyre nagyobb része szegényedik el, a csomagok segítő erejére évről évre nagyobb az igény - avatta be portálunkat Detre László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet élelmiszersegély programjának koordinátora, akitől azt is megtudtuk, a megyében a körülbelül tizenkét kilogrammos csomagokat ezerhatszáz családnak tudják kiosztani a segélyszervezet regionális partnerszervezetei és az önkormányzatok segítségével.

Galéria! Fotó: Cseh Róbert


Csak könnyítés, nem megoldás

A szállítmányt - amely évente kétszer érkezik a rászorulókhoz - a tervek szerint, a következő néhány hétben osztják szét az előzetes felmérésekben megjelöltek között, akik a kapcsolatot folyamatosan tartják valamilyen szociális intézménnyel.

A koordinátor tájékoztatása szerint - felhasználástól függően - két-három hétre elegendő élelmet jelent a segélyezetteknek egy-egy ilyen pakk, amelynek fedezetét hatvan-hetven százalékban az EU biztosítja, és az ökumenikus szervezet is milliós nagyságrendű összeggel száll be a járulékos költségekbe.

- A csomagok életminőségre gyakorolt, hosszú távú hatása nem igazán mérhető, az élelmiszerek leginkább csak könnyítést jelentenek, amelyektől nem lehet elvárni, hogy megoldást is biztosítsanak - fogalmazott Szabóné Vörös Ágnes, a győri önkormányzat Népjóléti Osztály vezetője."Mindezt mások szeretetének köszönhetjük"

A Népjóléti Osztály vezetőjének gondolataival tisztában van a hajléktalanszálló egyik lakója is, ám mégis nagyon megkönnyebbült, amikor értesült a szállítmány érkezéséről.

- Nem tudtam készülni a segély érkezésére, csak ma értesültem róla, és egyből felajánlottam, hogy segítek a csomagok szétosztásában, mert annyira megörültem. Tudom, mindezt mások szeretetének köszönhetjük, ezért én is szerettem volna hozzátenni valamit. Ha kézhez kapom a pakkot, amiről semmit sem tudok még, gyerekeimnek adom, akik kicsi koruk ellenére főzni és sütni is tudnak - számolt be érdeklődésünkre Horváthné Szekeres Piroska.

Olvasóink írták

 • 4. buggyant 2011. július 19. 18:44
  „Hát igen, ezért is szoktunk le az un. szervezett adománygyűjtőknek adakozásról. Inkább adok egy százast az állomás előtt a manusznak, még ha koccintóst vesz is belőle, legalább tudom hogy azé, akinek a kezébe nyomtam. Az a szomorú, hogy sokan szívesen támogatnának valóban rászoruló családokat, mert ha száz, ötszáz, vagy ezer forinttal is gyarapszik a kassza, de sok kicsi sokra megy. De az un. szeretetszolgálatok raktáraiból van, hogy pénzért értékesítődik ez-az-amaz.”
 • 3. drlara 2011. július 19. 16:55
  „Megalázó, az is ahogy pitiztetik a rászorulókat, és olyan, mint Vörös Ágnes van ilyen poszton?????
  Kik kapják meg az adományt, és mit???? Ez a hölgy is csak azt mondta el, amit előre megengedtek neki, mert ez a szokás itt Győrben, különben hadjárat folyik ellene...
  Kicsit korábban történt ez az eset, amit most elmondok, de negyon elgondolkodtató. Igazgató volt az illető egy nagy szolgáltató cégnél, aki tolta a kerékpárját és rajta egy csomó segélycsomaggal. Majd megszakadt, és megállt beszélni egy jó ismerősével. Mivel a buszmegállónál volt, és sokan vártak a buszra fültanui voltak annak, hogy azt mesélte, hogy bizony ismerik a központból, és szoltak neki, hogy menjen, vigyen el....Hát vitt el a nyugdijas igazgató úr....és azt sem szégyelte, hogy neki nem is járna, csak nagy az ismeretség, és vannak a város vezetők közül, akik nem a valóban rászorulókat támogatják, hanem a retyerutyát!!!
  Bízom benne, hogy az igazgató úr unokáinak is jutott bőven, mert a kerékpárt eltolni is nehéz volt, és büszkén mesélte, hogy ezt ŐŐŐŐ KAPTA!
  A szegény, rászorulóknak öt riportot is kell adniuk, és nevüket, fényképüket egy pár száz forintos csomagért, de nagyok "adományáról" mélyen hallgatnak, pedig azokat is kikellene kérdezni,<moderálva> akik vagyonosodását megkellene nézni!”
 • 2. Emeletesvakondlak 2011. július 19. 16:20
  „Szerintem az Avar utcát keverte a hölgy az Avassal. Elég kínos.”
 • 1. beéri 2011. július 19. 15:46
  „Kedves Anita!

  Véletlenül nem Miskolcon a likócsi hajléktalanszállóra gondolt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán is zivatarok lehetnek

Éjszaka átmeneti szünetet követően szerda reggeltől délnyugat felől egyre többfelé újabb zivatarok… Tovább olvasom