Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Húsz százalékon a parkólóház

Duplájára nőtt a győri parkolóház forgalma, de így is mindössze csak húszszázalékos a forgalom.
Egyre kevésbé titok, hogy a győri városvezetés minden lehetséges eszközzel szeretné elérni a Jókai utcai parkolóház kihasználtságának növelését. A parkolási kihágások súlyosabb büntetése (a kerékbilincs és a gépjármű-elszállítás augusztusi bevezetése), valamint az október 1-jével bevezetett parkolózár (hatvanhárom belvárosi parkolóhely megszüntetése) közvetve befolyásolhatja az óriásgarázs kihasználtságát. Az üzemeltető Komszol a közvetlen megoldást választotta: akciót hirdetett ugyanezen cél eléréséért, lássuk, e két intézkedés milyen eredménnyel járt.

Először a száraz adatok: a Jókai utcai parkolóházban január-február-márciusban 3300–3800 autó parkolt, ez napi átlagban 110–130 járművet jelent és mintegy 10 százalékos kihasználtságot. Az óriásgarázs tavaly nyáron, a nyitás (pontosabban próbaüzem) után is hasonló mutatókat produkált. Idén tavasszal a szám valamelyest már nőtt: április-május-júniusban 4300–5000 parkoló autó volt a havi átlag. A nyárral kezdődő kampány július-augusztus-szeptemberben tovább emelte a számot, bár ezúttal kevésbé látványosan: 5000–5400 autó lett az átlag. A nagy ugrás októberben látható, amikor szám szerint 6893 jármű parkolt az órásgarázsban, amelynek a kihasználtsága így mintegy 20 százalék, és ez napi nem egészen 250 parkoló autót jelent. Mostanáig 46.900 autós váltott jegyet a Jókai utcai garázsba.

A parkolóházat üzemeltető Komszol szerint a „Barátom a parkolóőr" szlogenhez kapcsolódó kampány csúcsosodott ki az ősz végére, ezzel magyarázható az év eleji szám megduplázódása. Felmérés híján az nem jelenthető ki, hogy a parkolómegszüntetéseknek is van szerepe ebben, de nyilvánvalóan befolyásolták az eredményeket. A kihasználtság így is alacsony, ez a számokból kiolvasható, a Komszol nem véletlenül folytatja a kampányt december 31-ig. Az is tény, s ezt valamennyi fórumon elmondták az illetékesek: szemléletváltás is szükséges ahhoz, hogy az autósok az utca helyett a parkolóházat válasszák. Hogy ez sem lesz könnyű, mutatja a másik akció, amely valamiért mégsem lett népszerű az autósok körében.

A Komszol felajánlotta azoknak a gépjármű-tulajdonosoknak, akiket az utcán büntettek meg lejárt parkolójegyük miatt, hogy a büntetésüket eltörlik, pontosabban annak árát a garázsban leparkolhatják. Mégsem vált be ez a módszer, az emberek nem mentek tömegestől a parkolóházba.
A Jókai utcai óriásgarázs kihasználtsága 2004 nyarán volt legmagasabb – igaz, akkor egy hónapon át ingyenesen használhatták az emberek. Akkor elérte a hatvan százalékot is, most ennek még a közelében sem jár. Ha a tendencia folytatódik, előbb-utóbb elérheti ezt a számot. De ha ilyen ütemben, akkor inkább utóbb.

Kapcsolódó anyagok >>

Mit kell tudni a győri parkolóházról? (2004-03-16) >>
Büntetés járt a nyitásért (2005-01-18) >>
Bokréta a győri parkolóházon (2004-02-13) >>
Jobban jár, aki a házban parkol (2004-02-27) >>
Kész, de mégis zárva a győri parkolóház (2004-04-06) >>
Megvan az engedély a parkolóházra (2005-08-22) >>
Nappal parkoló lesz, éjjel garázs (2003-12-30) >>
Parkolóház 260 autó számára (2003-06-27) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párját ritkító ásatás Győr határában

Magyarország és a környező országok legnagyobb ismert kelta temetője található Gyirmót és Ménfőcsanak közelében. Minderre a most folyó ásatás derített fényt, amelynek során két–, két és fél ezer éves sírok kerültek elő ékszerekkel, fegyverekkel. A temetőt a Krisztus előtti IV. és I. század között, hozzávetőlegesen négyszáz évig használta a környező kelta települések többezres lakossága. Tovább olvasom