Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Húsz nap munkavégzés megszakítás nélkül

˝Ismerősöm szerződése folyamatos műszakról szól. Mennyi pihenőidő jár folyamatos műszaknál, lehet az, hogy 20 napig megszakítás nélkül dolgozik?˝ - kérdezi olvasónk.

A munka befejezése és a következő munkakezdés között legalább 11 órának kell eltelnie és általában 6 nap után még azok is kapnak pihenőnapot, akiket munkaidőkeretben foglalkoztatnak. Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy a 20 egymás utáni napon elrendelt munkavégzés sem törvényszegő. De ez csak akkor lehetséges, ha az üzemi kollektív szerződés a jogszabályoknál nagyobb rugalmasságot enged meg a munkaadónak és munkaidőkeretről van szó, amely a megrendelésekhez igazodó egyenlőtlen munkaidő-beosztásra ad lehetőséget. Munkaidőkeret esetén a heti pihenőnapokhoz való jog korlátozott. Összevontan is kiadhatók akár egy hónapra vonatkozóan a munkáltató egyoldalú intézkedése alapján, idénymunka esetén, készenléti jellegű munkakörben, megszakítás nélküli több műszakos munkarendben foglalkoztatottaknál és vállalkozásoknál, amelyek tevékenységük folytán a heti pihenőnapokon is működnek.

(A tanácsadásban partnerünk a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége.)

Olvasóink írták

 • 5. miracle 2010. július 14. 21:20
  „Nem jól érted.
  A Munka Törvénykönyve teszi lehetővé. 124 par. (5) és (7).
  Azzal szedetnék uborkát 20 napon át, aki ezt kitalálta, valamint aki engedélyezte.”
 • 4. Torrente 2010. július 14. 19:47
  „Ha jól értem, akkor ha valami megvesztegetett szakszervezeti képviselő aláír egy papírt, akkor az embert lehet dolgoztatni 20 napot folyamatosan egyfolytában, mert a munkaidőkeret ezt teszi lehetővé? Ha lerobban, mert kifolyik a bele akkor meg kirúgjuk igaz?! Ha nincs meló, akkor meg maradjon otthon az a dolgozó akár húsz napot is és éljen meg a levegőből??? Mert nem hiszem, hogy egy hónap alatt annyit keres, hogy abból két hónapig megél. Ha ilyen lenne, akkor mi lennénk a Kánaán!”
 • 3. Julianusz 2010. július 14. 13:51
  „Tojnak a törvényre!!!!! !! 2002nov. 2-től "KÖNYVTÁRI ÜGYINTÉZŐ" /ez állt a munkaszerződésemen/ munkakörben, internetszoba, könyvtár, ifjúsági klub nyitvatartás, takarítás, rendezvény- és ünnepi műsor szervezés, bonyolítás feladatokkal vett fel a polgármester. Heti 6 napos /szombaton is nyitva tartottunk, helyette más napot nem kaptam/napi 8 órás,( de. 8-11, du 16-21-ig) munkaidőben. Főiskolai végzettséggel, a legkisebb minimálbérrel, munkaszerződésem folyamatos, de mégis közcélú munkásként
  alkalmazva, 2006 októberi választásokig szabadság nélkül, mert ahogy az akkori polgármester(AKI MOST IS JELÖLTETI MAGÁT)és akkori jegyző fogalmazta, nekem, közcélusnak nem jár szabadság!!!
  ÖREG, BETEG CSALÁDTAGOM MELLŐL NEM TUDOK ELJÁRNI DOLGOZNI, Nem tudom 10-12 órára magára hagyni, legfeljebb erre a pár órára, közben ránézni, ellátni.”
 • 2. k29680 2010. július 14. 13:05
  „És a Tisztelt jogalkotók szerint a vállalatot érdekli mi a törvény???
  Ha nem tetszik el lehet menni..(Gy.F. után szabadon)”
 • 1. miracle 2010. július 14. 10:15
  „Ehhez csak gratulálni lehet, még a középkorban sem dolgoztak heti 1 napot a parasztok a földesúr földjén.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fürdőzők az élményt választják Győrben

Miért kell jegyet vennünk a győri fürdőközpontba, ha mi kint szeretnénk strandolni, úszni, lehűteni… Tovább olvasom