Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Húsz éve szentelték püspökké Pápai Lajost - ünnepi szentmise Győrben

Húsz éve szentelték püspökké Pápai Lajost, aki 77. a győri püspökök sorában. Az ünnepi hálaadó szentmisét - amelyen részt vesz a püspöki kar tagjainak nagy része és az egyházmegye papsága is - beiktatásának évfordulóján, április 27-én tartják a győri bazilikában - közölte J. Kovács Andrea, a győri püspökség sajtóreferense szerdán sajtótájékoztatón.

A jubiláló püspök azt mondta, fontos feladatának tartotta, s tartja ma is a keresztény nevelést. Hozzátette, hogy beiktatása egybeesett a rendszerváltással, így megnyíltak a lehetőségek a hitoktatás újjászervezésére, a fiatalokkal való foglalkozásra.

Katolikus iskolák, óvodák, gimnáziumok, középiskolai kollégiumok és felsőoktatási szakkollégiumok nyíltak az egyházmegyében a vonatkozó törvény 1991-es megjelenését követően, hogy a korábbi évtizedekben háttérbe szorított keresztény szellemiséget és kultúrát a fiatal generációban megerősítsék. Számos templom épült Soprontól Koppánymonostorig, Kisbodaktól Novákpusztáig. Emellett több templomot, köztük a győri székesegyházat felújították. Utóbbit II. János Pál pápa "basilica minor" (kisbazilika) rangra emelte - sorolta az elmúlt két évtized fontos történéseit Pápai Lajos.

A püspök kitért a Könnyező Szűzanya kegyképének ünnepeire, az ír-magyar kapcsolatok megerősödésére. A győri bazilikában őrzött kegykép vérrel könnyezésének 300. évfordulóját 1997-ben ünnepelték. A képet Walter Linch clonferti püspök vitte el Győrbe annak idején a katolikus üldöztetések elől menekülve - emlékeztetett Pápai Lajos.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2011. április 14. 07:02
    „30. zakarias3 2011.04.12. 17:11

    Blise:16! két hónap alatt két szürke kuka ürítés.Számla:2800 ft!Nem rossz ugye!Elképzelni sem tudjuk,hogy mi pénz folyik be a komszolhoz,de azt sem tudjuk,hogy hova tűnik az a pénz,mert a dolgozók pénze egyre csak kevesebb lesz!

    No ez sokkal fontosabb hír, mint a <moderálva>ajnározása.”
  • 1. fityesz 2011. április 13. 21:54
    „Nem egy dícsőséges 20 év. Sok besúgó között.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz-KDNP: Bárány István az MSZP jelöltje!

Az MSZP valójában nem léptette vissza a jelöltjét: az MSZP jelöltje Bárány István lett az április… Tovább olvasom