Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Húsz éve hullott le a vasfüggöny

Győr - A határőrizet húsz évvel ezelőtti változására, a vasfüggöny lebontására emlékeztek konferenciával szombaton Győrben, főként volt határőrök a Szent László Hagyományőrző Egyesület szervezésében.
– Történelmet formáló idők voltak hazánk életében, amikor a vasfüggönyként emlegetett elektromos jelzőrendszer, a műszaki határzár társadalmilag, politikailag és erkölcsileg is elhasználódott – mondta Pozsgay Imre történész, egyetemi tanár, volt államminiszter a Húsz éve hullott le a vasfüggöny című konferencián. Arról is beszélt, hogy akkoriban az országvezetők a korra jellemző döntési mechanizmusokat nem szerették dokumentálni. Ezért is érdemes szerinte a győrihez hasonló rendezvényeken azoknak beszélniük erről, akik átélték a jelentős eseményeket és még élnek.

Vidus Tibor
Vidus Tibor. Fotó: Krizsán Csaba

Persze akkoriban nem is tudták, hogy épp a világtörténelembe sétálnak bele, akik részt vettek benne – ezzel a gondolattal kezdte előadását a határőrkerület akkori vezetője, Vidus Tibor nyugállományú vezérőrnagy is, a Győri Határőr Igazgatóság volt igazgatója. Hiszen a Győri Határőr Kerületnek úttörő szerepe volt az elektromos jelzőrendszer lebontásában és a határőrség szervezetének átalakításában. A vezérőrnagy arról beszélt, hogy húsz éve régiónkban az idegenforgalom kiteljesedésének igénye még erőteljesebb volt, mint az országban máshol. Emellett tájékoztatása alapján a nyolcvanas évek közepén generációs váltás következett be a határőrség vezetésében és az a gondolkodásmód változását hozta. Az akkori vezetők az elektromos jelzőrendszernek már nem annyira az előnyét élvezték, hanem műszaki hibáinak sokasodása határozta meg megítélésüket, s gazdasági jellegű okok is a lebontása mellett szóltak, hiszen fenntartásának költségei egyre inkább finanszírozhatatlanná váltak. Így Vidus szerint már 1986-tól érlelődött a vasfüggöny lehullásának gondolata és közben a tiltott határátlépés jogi és másfajta megítélése is megváltozott.

Pozsgay Imre
Pozsgay Imre. Fotó: Krizsán Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer motoros dübörgött végig Győrött! - képek, videók!

Győr - Véget ért a VII. Nemzetközi Jótékonysági Motorostalálkozó Győrújbaráton. A nyitónapról és a… Tovább olvasom