Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Húsvétváró kézművesvásár

Tetszhalottnak tűnt, de feltámadt, tovább él a hagyomány: nem maradt el a húsvét előtti kézművesvásár Győrött, csak a megyeháza előtti térre költözött.

Öröm látni a sok bolti műanyag bóvli után a kézművesek portékáit. Harmincan rakodtak ki a megyeháza előtti téren, pedig néhány napja még úgy volt (megírtuk lapunkban), hogy idén megszakad a hagyomány, elmarad a győri kézművesvásár. Kitagadtattak ugyanis megszokott helyükről, a belvárosi sétálóutcából, az ott lévő, az önkormányzatnak tekintélyes üzleti bérleti díjat fizető kereskedők tiltakozása miatt. Végül megkapták a húsvét előtti hétre a megyeháza terét: nem rossz hely ez se a vásárnak, tágasabb, mint a Baross út, és nem is idegen az ilyen rendezvényektől (lásd a karácsonyi fesztivált).

A lényeg, hogy van mit nézni, válogatni a kézművesvásáron. Ezerféle húsvéti kellék: nyuszik, bárányok, csibék, tyúkok, kakasok plüssből, kukoricacsuhéból, mákgubóból. Aranyosak is, mókásak is, kicsit giccsesek is – de hát sokféle az ízlés. Színes kavalkád asztali díszekből – és persze megannyi gyönyörű hímes tojás, köztük gyöngyökkel körülfűzöttek is. Lánykáknak vidáman és gazdagon díszített kötött pulcsik, fiúcskáknak faragott fakardok, nagyobb vitézeknek igazi magyar íjak, háziasszonyoknak rongyszőnyegek és fonott kosarak, uraknak nadrágszíjak, az édesszájúaknak sokféle csemege, természetszeretőknek méhviasz gyertyák... Mázas bögrék, üvegpohárcsodák, ékszerek – sorolni is nehéz.

A hét végéig tart a kézművesvásár. Az árusok bíznak benne, itt sem kerülik el őket a vevők. Amint tapasztaljuk, a külföldi turistacsoportok se...

J. F.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh Zoltán a szocialista kifogásokról

Németh Zoltán győri alpolgármester, a belvárosi 1-es körzet képviselője tegnap szerkesztőségünknek küldött közleményben reagált az MSZP pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Eredics Gergely önkormányzati képviselő a belvárosi parkolási rendszer megváltoztatása kapcsán hívta fel a figyelmet a közpénzek ésszerűbb felhasználására, öncélú reklámozással vádolva az alpolgármestert. Tovább olvasom