Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Húsvéti razzia: bátran mobiloznak a sofőrök

Többen bekötik a biztonsági övet, lassabban haladnak, kevesebben isznak vezetés előtt, de a volánnál ülők mobiltelefonálási szokásai nem változnak.

A fokozott rendőri ellenőrzéseknek csak e téren nem érezhető még hatása. A megnövekedett forgalomra tekintettel és a húsvétkor az ünnepi hangulathoz kötődő alkoholfogyasztás miatt az elmúlt három napban megyeszerte fokozott közúti ellenőrzéseket tartottak. Tóth Attila őrnagy szerint a közlekedés szempontjából békés volt a húsvét.

Győrben és környékén csak három anyagi kárral járó baleset történt a hosszú hétvégén, személyi sérülés nem is volt. Egy személyt állítottak elő vérvételre alkoholos befolyásoltság okán. Mindehhez persze az is hozzájárulhatott, hogy a tegnapi esős időben kevesebben indultak locsolkodni vagy más programokra.

– Ha az ünnepekre zsúfolt elfoglaltságot terveznek az emberek, akkor hamarabb válnak agresszívvá az utakon, pedig ilyenkor ugyanúgy be kell tartani a szabályokat, mint máskor. Még mindig jobb, ha a rendőr büntet, mint ha az élet – szögezte le Tóth Attila őrnagy és hozzátette: ellenőrzéseikkel elérték, hogy általánosságban jogkövetőbben viselkednek a járművezetők.

Ábrahám János nem tart az ellenőrzésektől, helyesli a rendőri jelenlétet. Bátran belefújt Mészáros Ádám törzsőrmester szondájába. Fotó: Bertleff András
Ábrahám János nem tart az ellenőrzésektől, helyesli a rendőri jelenlétet. Bátran belefújt Mészáros Ádám törzsőrmester szondájába. Fotó: Bertleff András

Biztonsági övet, bukósisakot, gyermekülést használnak, viszont a mobiltelefont szinte ösztönösen felveszik akkor is, ha nincs olyan kiegészítőjük, ami megoldja, hogy nem kell a kezükben fogniuk. E téren nincs változás, pedig ez a szokás lakott területen 10, lakott területen kívül 15, autópályán 20 ezer forintos büntetéssel jár. Szabtak is ki a hétvégén ilyen címen bírságot a rendőrök. Ugyanakkor mintha a legtöbben nem tartanák veszélyforrásnak a vezetésre nézve a telefonálást.

Még mindig jobb, ha a rendőr büntet, mint ha az élet - mondta Tóth Attila őrnagy.
– Aki nem vét a törvény ellen, annak nincs félnivalója, mindegy, hányszor állítják meg. De csak ellenőrizzenek a rendőrök, mert nem örül az ember, ha sok a piás sofőr az utakon. Az egyenruhások látványának nagy a jelentősége – állítja Ábrahám János sofőr, akit tegnap az egyik győri lakótelepen intettek le, akárcsak Nemsitz Balázst. Korábban vele ilyen nem fordult elő, még csak nem is igazoltatták. Autójában kisgyermek ült, a férfi elmondása alapján már csak ezért is szabályosan, óvatosan vezet. Nem tartja feleslegesnek a közúti ellenőrzéseket, szerinte így vigyáznak a közlekedőkre a rendőrök, ez kell ahhoz, hogy az utazók biztonságára azok is tekintettel legyenek, akik különben megszegnék az előírásokat.

Olvasóink írták

 • 6. kurbli 2010. április 13. 09:49
  „meg lehet nézni műszakváltások környékén a kandó utcát, egy-egy kamikaze mindig van, akinek nem jó a kerékpárút, mint a többi száznak!
  pláne világítás nélkül. Ha dudálsz, mutogat, meg k.vaanyádozik”
 • 5. Lacus 2010. április 09. 23:27
  „Mint írtam korábban, én sokat kerekezek és jobban félek a gyalogosoktól, mint az autósoktól. Életveszély ahogy sokan közlekednek és tapasztaltam, hogy direkt csinálják egyesek. Volt olyan napom, hogy a Jereváni u. - Mészáros L. u. tök egyenes szakaszon minimum 10 gyalogost tudtam volna a gipszelőbe küldeni, ha én is olyan ostoba lennék, mint ők. A másik ami aztán kiveri nálam is a biztosítékot - az a kivilágítatlan drótszamarak és azok gazdái. Nem ártana a rendőrség berkeiben felállítani 1 kerékpáros rajt, akik a szezonban napi rendszerességgel rónák az utcákat( nem a belvárosban ) és testközelből tapasztalnák ezt a közlekedési morált is ( főleg esti műszakváltások idején ). Nem akarok magam és a kerékpáros társadalom ellen agitálni, de a rendszeres ellenőrzés itt sem ártana.”
 • 4. Euréka 2010. április 09. 12:29
  „Már a gyalogosokat is ideje lenne megtanítani közlekedni, és a kerékpárosokat is, amikor csak úgy hirtelen jelzések nélkül hirtelen megváltoztatják a haladási irányukat.”
 • 3. kurbli 2010. április 09. 11:13
  „nem is törődnek vele, nem is akarnak. macerás a + munka, az adminisztráció, nem beszélve arról, hogy a rendőr miért görcsöljön, ha mire büntetés lenne belőle, úgyis "elintézik", talán még őt dorgálják meg!
  Az tényleg röhely, ahogyan sokan tüntetőleg végigtelefonálják az útat, érdekes, amikor beül a kocsiba, azonnak előveszi a mobilt, amikor leparkol, elteszi. Fordítva van benn az elem?????
  már elgondolgoztam, miért nem az utasnak van fontos "halaszthatatlan" telefonja, miért mindig a vezetőnek?
  a napokban egy oktató hölgy verte ki nálam a biztosítékot, ő vezette a tanulókocsit, egyik kézben mobil, másikban fagyi, mindez csúcsfotgalomban a tihanyi úti körforgalomnál. Példamutatás?”
 • 2. elihu 2010. április 07. 12:56
  „Ja. Persze egyet értek ezzel, de: Ez a legegyszerűbb bevételi forrása a rendőrségnek, de ettől még fényes nappal kötnek el autókat, bankautomatákat, rabolnak üzleteket, bankokat. A statisztika pedig romlik. Hol a rendőrség? Miért ilyen a közbiztonság? A "mindenhova nem lehet rendőrt állítani" dumát meg kérem mellőzni, mert olcsó érv. A közuti ellenőrzések is inkább csak a csórót érinti. Amikor körforgalomban a kanyarodó sávban a BMW-s állat egyenesen tovább hajtva bevágott elém, hogy csak a reflexem mentett meg attól, hogy baj ne legyen, akkor hol a rendőr? De amikor a szerelőm 70 -nel ment akkor egyből jött a feljelentés!”
 • 1. Lacus 2010. április 06. 15:10
  „Mobiltelefon: naponta közlekedem Győr útjain kerékpárral vagy éppen gyalogosan, így szinte testközelből tapasztalom az előírás be nem tartását. Teljesen mindegy, hogy kanyarodósáv vagy körforgalom-ott a kézben a mobil. Akinek a segge alatt autó van - és most 1 kalap alá veszem az egyszerűt és a menőt - az 2 hamburger áráért tud venni bele kihangosítót is. A civil autós fényképezést jónak tartom, csak gyakrabban kellene használni a gépeket és esetleg helyi szinten a bírság mértékét is emelni lehetne! Sokszor láttam rendőrautót bent állni a sorban, miközben előtte és utána is mobiloztak, de "esemény" nem történt. Már az is felötlött bennem, hogy csak a meghirdetett ellenőrzési napokon kell "félniük" a mobilozó sofőröknek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelopott kerekek: betonkockákon állt az autó

Múlt hét csütörtök éjjel Győrben, a Harmónia áruház melletti lakótelepnél lelopták egy Fiatnak a… Tovább olvasom