Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Hűséges négylábúak szemléje

A Győrben rendezett országos kutyakiállításon 1158 ebet neveztek az állattartók. A 160 fajtagyőztes között igazi kuriózumok is voltak, így például az orosz titkosszolgálat által kitenyésztett harci moszkvai őrkutya két példánya.
Kattintson a képekre >>
A győri Magvassy Sportcsarnokban rendezett országos kutyakiállításon 1158 eb és gazdája versenyzett a fajtagyőzteseknek járó trófeákért. A seregszemlén profi tenyésztők és hobbiállattartók egyaránt részt vettek. Az előbbiek nem titkoltan a kollégákkal való kapcsolatfelvétel reményében érkeztek, az „amatőrök" pedig csak azért, hogy házi kedvencük megmérettessék a fajtabeliek között. A kiállításra való felkészítés állítólag nem jó üzlet, de a nevezési díj és a kutyakozmetikus ára – győzelem esetén – mégiscsak visszajön.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Győri Szervezete rendezte a kiállítást, ahol kuriózumnak számított annak a két, teljes nevükön „Bozsoki harci moszkvai őrkutyának" a megjelenése, melyeket Kasza Józsefné hozott magával Balatonbozsokról. Az asszony ezüstkoszorús mestertenyésztő, ehhez a címhez nyolc különböző alomból kellett egy-egy fajtagyőztes kutyát felmutatnia. Az egyik eb, amelyet a győri kiállításra is nevezett, Tószegvári Belló, aki világ- és Európa-kupa-győztes, és most is nyert.

Szerelmes a gazdájába

 „ Ezt a kutyát őrző-védő feladatokra lehet leginkább használni, ezért tenyésztették" – állította. Arra a kérdésünkre, mégis hány hasonló ebről tudnak Magyarországon, pontos választ adott: 853-ról. Ennek jó részét férjével együtt tenyésztette, így pontosan ismeri a gazdákat is. „Interneten azért sem hirdetem a kiskutyákat, mert ismeretlenül nem adom oda senkinek."
A moszkvai őrkutyákról keveset tudunk. Az avatatlan szemlélő biztosan bernáthegyinek nézné a nagy testű állatot, amelyet Kasza Józsefné szerint a moszkvai titkosszolgálat tenyésztett ki a bernáthegyi, a kaukázusi és kopó keresztezéséből.
„ Aki a gazdája lesz, annak tudnia kell, mit vásárolt – egy nagyon intelligens kutyát, aki a szó szoros értelmében szerelmes a gazdájába, de nem házikedvenc. Egy moszkvai őrkutya ára 90 és 100 ezer forint közötti, s van, aki már két éve vár arra, hogy egyhez hozzájusson."
Az asszony időben figyelmeztet: túl közel ne menjünk se hozzá, se a kutyájához, mert az eb barátságos ábrázata csak álarc.

Havonta hatezer a minimum


A hobbiállattartók különösebb izgalom nélkül vezethették kutyáikat, főképp azok, akik nem is nevezték kedvenceiket a kiállításon. Így ugyanis nekik nem kellett aggódniuk amiatt, hogy a felkészítésre és nevezésre szánt összeg (általában több ezer forintról volt szó) megtérül-e vagy sem. Dóri Fanni Budapestről érkezett labradorjával, a kutya épp csak féléves, s a család első házőrzője. Tartása havonta legalább 6 ezer forintba kerül, de ebben még nincs bent a háziorvos és az oltások ára. Ilyenkor persze csak kevesen foglalkoznak a pénzzel, Dóri Fanni is azt mondja: ezt az utat csak azért tették meg, hogy a kutyája barátokat szerezzen magának. Márpedig egy ilyen kiállításnál jobb alkalmat keveset találnak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalomkorlátozás a triatlon miatt

A Győri Rendőrkapitányság forgalomkorlátozást rendelt el július 20-án, vasárnap az ITU Nemzetközi… Tovább olvasom