Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Húsbavágó büntetés

Győr - „Megbüntettek bennünket feketevágásért” – jelentette a telefonban felháborodottan egyik olvasónk a minap. Utánajártunk: valóban lehetséges ma ilyesmi?

Az illető elmondta, disznót vágtak, épp a darabolásnál és a mélyhűtőbe rakásnál tartottak, amikor megjelent egy állatorvos, és jogosulatlan vágás miatt büntetéssel fenyegette meg a családot. Elszabadultak az indulatok, mindenfélét mondtak az állatorvosnak, szó szerint melegebb éghajlatra – Afrikába – is elküldték. A következmény: százezer forintos büntetés. Olvasónk elképzelhetetlennek tartja, hogy ma ilyesmit meg lehet tenni.

Dr. Szabó Tamás főállatorvos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatója érdeklődésünkre pontosította a hallottakat. Nem „feketevágásért", hanem a hatósági eljárás szándékos megakadályozása miatt róttak ki százezer forintos büntetést a városszéli állattartóra.

– A polgármesteri hivataltól kérték a hatósági ellenőrzést, állampolgári bejelentés alapján – idézte a történteket. A hivatalba panasz érkezett, hogy ezen a helyen nagy mennyiségű állatot tartanak, az állatokat levágják és értékesítik. A panaszos szerint az állomány a tartóknál különösen karácsony, húsvét közeledtével szaporodik fel nagymértékben, a vele járó bűzzel és légytömeggel egyetemben.

– Saját részre mindenki vághat odahaza disznót, értékesítésre azonban nem – ismertette a szabályokat az igazgató. – A sertéshús kistermelői értékesítésére ugyan mindenkinek joga van, azonban annak hivatalosan, szigorú hatósági ellenőrzés alatt működő vágóhídról kell származnia. A törvény csak az értékesítésre szánt baromfi és a nyúl otthoni vágását engedélyezi, azt is csak állatorvosi ellenőrzést követően. A hatósági állatorvos, ha valakit éppen „tetten ér", amint a mélyhűtőbe rakja az otthon levágott sertés húsát, természetesen nem tudja bizonyítani, hogy azt saját részre vagy eladásra szánják – folytatta dr. Szabó Tamás. – Az állatorvos tehát nem is erre volt kíváncsi, hanem az állampolgári bejelentés nyomán az állat-egészségügyi előírások betartását volt hivatott ellenőrizni. Ezt azonban az állattartók első körben megakadályozták, ezért rótta ki rájuk a hatóság a százezer forintos büntetést – tájékoztatott az igazgató.

Mint megtudtuk, a továbbiakban – rendőri közreműködéssel – sikerrel járt hatósági szemle az adott kis létszámúnak minősülő sertéstartási kategóriában nem talált egészségügyi kivetnivalót. Az ellenőrzés eredményéről – 49 különböző korú sertést, egy lovat, 35 tyúkot számoltak meg a portán – értesítették a polgármesteri hivatalt. A jegyző ennek birtokában nemrég felszólította az állattartót, hogy sertésállományát csökkentse a rendezési terv szerinti C lakóövezetben engedélyezett, legfeljebb harminc darabra.

Csudai Endre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb lemez a bazilika kincseiből

Győr - Újabb lemezt adott ki a győri bazilika zenei kincseiből a város filharmonikus zenekara. Az… Tovább olvasom