Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Huncutka hazatalál?

Egy nehéz sorsú kisgyerek sorsa rendeződni látszik. Győr utcáin csellengett - most már fedél van a feje fölött.

Több hete apjával együtt az utca lehetett az otthona, a tanyája annak a mindössze kilencéves kislánynak, aki a Máltai Szeretetszolgálat együttérző munkatársának közvetítésével ma jó helyen, s főként jóllakottan él. Az iskola eddig kimaradt az életéből. Nem tudja, merre lehetnek a szülei, a simogatást, a jó szót most a területi gyermekvédelmi szakszolgálat befogadó otthona jelenti számára.

Emlékeznek a nagy sikerű amerikai filmre? Csak annyit emlékeztetőül, hogy az 1991-ben készült vígjáték főszereplője a fürtös hajú Huncutka, az a kilencéves kislány, aki hajlék és munka nélküli apjával rója az utcákat. Ami a filmben humoros, az a valóságban ezerszer árnyaltabb és drámaibb: a kilencéves, Pest megyéből Győrbe kerülő kislány talán hetekig-hónapokig nem aludt rendes ágyban, nem fürdött, s egész évben nem járt iskolába.

Németh József, a Máltai Szeretetszolgálat egyik önkéntese figyelt fel a zuhogó esőben bőrig ázó nagyobb és kisebb alakra: apára és kislányára. Talán az égiek vezérelték őket éppen a területi szolgálat felé, ahol tiszta ruhát, ennivalót, teát, jó szót kaptak. Németh József „régi motoros" a szakmában és azonnal látta: nagy a baj. A nagyon fáradt, kifacsart apát különösebben rábeszélni sem kellett arra, hogy munka és lakhatás híján a gyermeknek befogadó otthont keressenek. Kruzslitz Attila, a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat intézményvezető-helyettese mindenben segítségükre volt, így több hét bolyongás után a „győri Huncutka" végre frissen húzott ágyban hajthatta álomra a fejét.

Kérdezhetné a kedves olvasó: hol vannak a többiek - az apa, az anya, a testvérek. Nos, egyelőre mi is csak annyit tudunk, hogy az anya már régen elhagyta a családot, Huncutka testvérei, féltestvérei nevelőszülőknél, illetve intézetben élnek. A kilencéves, kicsit tartózkodó, ám hamar megbarátkozó kislány is egyelőre ismerkedik a helyével: annyit már megtudtunk tőle, hogy új helyén kedvence „Marzi néni és a Miklós bácsi".

Édesapjáról – akivel együtt egy utazó vidámparkot kísértek – nincs hír, s azt is másoktól tudtuk meg, hogy a férfi nem kapta meg a bérét, ezért került kislányával együtt kiszolgáltatott, megalázó helyzetbe. A likócsi hajléktalanszállón is várják a férfi újbóli jelentkezését, így szinte bizonyos, hogy gyermekével is folyamatosan tarthatná a kapcsolatot. A filmben Huncutka sorsa jóra fordult, mi is ugyanezt kívánjuk annak a kislánynak, aki remélhetően egyszer végleg hazatalál.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt az alapító főigazgató

Életének 87. évében elhunyt prof. dr. habil Hegedűs Gyula egyetemi magántanár, a közlekedéstudomány… Tovább olvasom