Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Hun temető a Széchenyi tér alatt

Győr - A mai Széchenyi tér elődjét hétszáz éve alakították ki. Előtte a hunok temetőként használták a területet, amelyen a római korban házak álltak és utcák futottak – bizonyosodott be a most zajló, december közepéig tartó megelőző ásatáson, amelyet azért végeznek a Xántus János Múzeum munkatársai, mert jövőre felújítják a teret. A munkálatok költségeit a győri önkormányzat fizeti.

Az eddigi eredményekről Bíró Szilvia ásatásvezető régész számolt be a Kisalföldnek. Elmondta: azt eddig is tudták, hogy ezen a helyen a XIII. század óta tér van, de most kiderült, hogy akkoriban kisebb volt a mainál, a bencés templom felőli oldalon ugyanis házak álltak. A megmaradt, nyolcvan centiméter vastag falakból arra következtetnek, hogy akár többszintesek is lehettek. Ezek a török kiűzése után, a XVI. század végén tűntek el, amikor az oda nem illő lakóépületek bontását rendelte el a város.

Bíró Szilvia ásatásvezető régész azon a szinten áll, ahol csaknem kétezer évvel ezelőtt a rómaiak jártak. Fotó: Bertleff András
Bíró Szilvia ásatásvezető régész azon a szinten áll, ahol csaknem kétezer évvel ezelőtt a rómaiak jártak. Fotó: Bertleff András

A téren egyébként a középkor óta rendszeresen tartottak vásárokat, és a régészek még az egykori kocsik, szekerek keréknyomait is megtalálták.

Jóval későbbi korból, a XVIII. századból származik az a kút, amely épen került elő. Miután felhagytak a használatával, az egykori kútkávát – feltehetőleg a század közepén – kis kupolával zárták le. Megnézték, a kútban ma is van – hétméteres mélységben, legalább két méter mély – víz.

A XVIII. századi kútban ma is van víz.
A XVIII. századi kútban ma is van víz.

A területen kilenc V. századi hun sírra bukkantak. Bíró Szilvia megjegyezte, hogy ez nem meglepetés, mert a korábbi kisebb ásatásokon már vagy harminc került elő. A hunok körében divat volt a zsugorított koponya, amit minden bizonnyal szépnek tarthattak: a kisgyerekek fejét, mielőtt még összecsontosodott volna, elkötötték úgy, hogy formája csúcsos legyen. A kilencből az egyik biztosan ilyen. Könnyen lehet, hogy a hunok a Káptalandombon lévő volt római tábor maradványait használták lakhelyül.

Sem a népvándorlás korában, sem a római korban nem létezett a tér. Az utóbbi időszakból megtaláltak egy utcát, ami a mai Király utca felől a Lloyd irányába vezetett. Északi oldalán házak voltak, amelyek egy része műhelyként, boltként működhetett.

A most zajló ásatás során kilenc hun sírt találtak. Az egyik halott koponyája biztosan zsugorított volt.Fotók: Bertleff András
A most zajló ásatás során kilenc hun sírt találtak. Az egyik halott koponyája biztosan zsugorított volt.

A rómaiak egyébként a mai burkolatnál kettő-négy méterrel mélyebben jártak, de a XIX. századi rétegsor is 40 centiméterrel a föld alatt van. Bíró Szilvia magyarázatképpen elmondta: hogy az évszázadok során az újabb és újabb generációk a meglévő épületeket elbontották,  a helyükre építkeztek, s az utcákat, tereket akaratlanul is folyamatosan töltötték fel, így került a térszint egyre magasabbra.

További képekért kattintson ide! Fotók: Bertleff András

Olvasóink írták

  • 3. enzof 2008. november 21. 21:37
    „Jó érett a csontleveshez!!!”
  • 2. matriné 2008. november 21. 15:59
    „Hun volt hun nem volt! Ez meg egy tucat közpénz kidobás! Régen koponyát zsugorítottak most meg agyakat mosnak! Lehet hogy pár száz év múlva meg is állapítják ezt is. No és akikor sem fog egy két baleknál többet érdekelni.”
  • 1. IhászKároly 2008. november 20. 20:28
    „Hancz! Szerinted kit érdekelnek a rómaiak?Még te magad is HUN temetőről irsz a cimben! Bele haltál volna ha a HUNOKRÓL többet kellene irnod? Szerintem te finnugor lehetsz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomjas tolvajok

Győr - Az egyik nádorvárosi lakásába csengetett be egy délelőtt két 30 év alatti roma nő, hogy vizet… Tovább olvasom