Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Hülyítés forever - megyei közgyűlés

A megyei közgyűlés végére már mindenki nevetett, a reggeli hangulatnak nyoma sem maradt, ki emlékszik már a hülyítésekre? A Petz-kórház is napirenden volt. Nyilatkozatot kap az egészségügyi miniszter.

Megyei közgyűlés: percről percre

9.06: kezdődik
Hangos jónapottal köszönti Szakács Imre elnök a megye legnagyobb képviselő-testületét, vagyis a megyei közgyűlést, amely (értelemszerűen) ma ülésezik. Aztán olvasni kezdi a Szilvásy-féle titkosszolgálati levelet, végül bejelenti, hogy egyelőre nem terjeszt elő semmit ezzel kapcsolatban; majd a júniusi közgyűlésen, teszi hozzá Szakács, amelyre dr. Kovács Béla főjegyző heves fejbólintással reagál.

A napirendet tárgyalják, így van idő megnézni, mi vár ránk és a képviselőkre: csaknem harminc téma, a fele beszámoló vagy tájékoztatás, amin általában gyorsan túl jut a testület. A kórházzal kapcsolatos előterjesztések lesznek ismét csak a húzótémák, de ez már évek óta így van. A negyven képviselőből harmincnyolcan vannak jelen, a mai napon a "főhiányzó" Molnár Csaba szocialista
frakcióvezető, aki szinte mindig a vezérszónoka is az MSZP-frakciónak. De akkor ki fog beszélni helyette? Szerintünk Hordós István.

9.25: hülyítik magukat?
Tévedtünk? Stipkovits Pál (MSZP) az első hozzászóló a 2007-es
költségvetési gazdálkodásról szóló beszámoló tárgyalásánál - ez egyébként az első napirendi pont. "Megkomolyodhatnánk végre, s nem kellene hülyíteni magunkat világvége hangulattal" - mondja. Erre akár fogadhattuk is volna, hisz a szocialisták egy éve rendre ezt mondják: "Nyugi gyerekek, nem adósodunk el".

Tényleg nem adósodott el a megye 2007-ben, ezt a magaslabdát pedig épp most készül lecsapni Stipkovits. Több mint kilenc perce beszél, a felszólalási időket összevonva is hét perc járna. A jobboldal türelmes.

9.35: Szakács nem hagyja magát
Szakács jön, aki Stipkovitsnak válaszul Gyurcsányt veszi elő, mint "a nagy kommunikátort". Az elnök Stipkovits tíz percét ezzel felértékelte, "a lecsapós" felszólalás ugyanis senkit nem hozott lázba (korábban volt olyan beszéde a képviselőnek, ami igen). Szakács felkéri a főjegyzőt, hogy javítsa ki Stipkovits beszédének pontatlanságait, elsősorban annak azt a részét, ami a tervezett hitelfelvételre vonatkozott. Az egymilliárd forintról van szó, amit most jogi szakzsargonokkal elemez a jegyző. Ettől megkíméljük az olvasót.

Hordós készülődik - jól van, nem tévedtünk.

9.45: Hordós húzós mondatai
Hordós István is megszólal, neki mindig van egy-két húzós mondata. Tessék, bejött: "Az elnök úr nem mond igazat." "Vagyis hazudik" - erősít rá a frakciója. Erre Hordós: "Úgy is lehet mondani." Ő is a "hülyítéssel" jön, s már az elején vehemensebb, mint Stipkovits. "A szövegben mindféle trükkök vannak, a magyar nyelv bűvészmutatványa az előterjesztés. Ez egy csoda" - újabb jó mondat, köszönjük. "Nem vagyok hajlandó politikai viták miatt elrontani a kedvemet" - teszi hozzá. Leül.

9.50: nyugi
Szakács közli: "Nyugodj meg."
Szabó Miklós (MDF) azt javasolja, hogy "ezt a magas szinvonalú, parlamenti vitát hagyják abba". Mivel a megyei közgyűlésben ritka az ilyen vita, mi inkább hagynánk még egy kicsit.

10.00: nem mondják el Molnárnak
Stipkovits és Hordós holtversenyben jelentkezett szólásra, az előbbi
nyert benyúlással, de csak pontosítást kért, hogy nem ő frakcióvezető (Szabó néhány perce annak nevezte). "Nem mondjuk el Molnár Csabának" - ígérte meg Szakács Imre, Stipkovits megnyugodhat. A vitát le is zárták ezzel, 28 igennel simán átment az elszámolás. A szocialisták nem szavazták meg, de ők jóval kevesebben vannak a testületben.
Mire ezt a három mondatot leírtuk, négy napirenden már túl is jutott a testület.
Beszámolók jönnek...

10.10: kéz a kézben
Mindenki lehiggadt, a kábítószer-probléma tárgyalásánál már kéz a kézben szavazott mindkét frakció. Na ugye. Díjakat ítélnek most oda, az pedig zárt ülés. "Kint van kávé" - mondja a vendégeknek az elnök. Köszönjük.

10.35: zárva van, de Varga Gábor rendel
Még mindig tart a zárt ülés, dr. Varga Gábor, a Petz-kórház főigazgatója a
kávézóban "rendel", természetesen az egészségügy a téma a meghívott vendégek között. A kórház is napirenden lesz hamarosan a testület előtt.

11.00: szünet van
Kávé mellett mindenki jókedvű. Szabó Miklós és Stipkovits Pál már hangosan nevet azon, hogy egy órával ezelőtt Szabó lefrakcióvezetőzte
Stipkovitsot. Az ügy pikantériája, hogy személyükben a korábbi és a mostani mosonmagyaróvári polgármester beszélget...
A szünet után jönnek a fontosabb témák.

11.10: vége a szünetnek
Jönnek a kórházas napirendek. A 38 képviselőből 27
érkezett vissza a terembe a szünetet követően - ez így szokott lenni. Szakács Imre bejelentette, zárt ülésen megszületett már a legfontosabb döntés: a közgyűlés szorgalmazza, hogy készítsék elő a zártkörű kötvények kibocsátásának feltételeit.

Nem kis dologról van szó, ugyanis a Petz-kórház három óriásberuházásba szeretne belevágni. Ezt a Kisalföld korábban megírta: új sürgősségi központot kíván létrehozni, továbbá a Vasvári Pál úti központba kívánja költöztetni a Zrínyi úti szárnyak nagy részét, valamint új onkológiai és úgynevezett VIP szárnyat építene. A beruházást természetesen pályázati pénzből tudja csak megvalósítani, de a 10 százalékos önrész előteremtése sem egyszerű feladat. Könnyen kiszámítható, hogy 10 milliárdos beruházásnál 1 milliárdot kellene előteremtenie a fenntartó önkormányzatnak. Ne szépítsük: erre esélye sincs - így jött képbe a zártkörű kötvények kibocsátásának lehetősége. Kint a kávézóban mindenki "tulajdonosi prgram/b-nek" hívja csak ezt
a konstrukciót, ami akár sikert is hozhat.

A képviselők most a leendő új kórházi konyhán poénkodnak: az MDF-es Szabó Miklós a székek színéből a zöldet hiányolja. A többiek megjegyzik, szerencse, hogy nincs SZDSZ-frakció a megyei testületben, mert akkor a kék is hiányozna...

Mindenki nevet, a reggeli hangulatnak már nyoma sincs.

11.25: közgyűlési nyilatkozat jön
Ebből eddig mindig csak vita volt. Most majd meglátjuk. A nyilatkozatot a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke szorgalmazta, témája természetesen a vizitdíj megvonása után kialakult helyzet. Se vita, se
hozzászólás, helyette 25 igen, 4 nem. Ez eddig a nap meglepetése. A
nyilatkozatot elküldik az egészségügyi miniszternek - nyilván már nem Horváth Ágnesnek.

Részlet a szövegből: (...) a megyei települések egészégüyialapellátásának finanszírozásából elvont vizitdíj összege veszélyezteti az egészségügyi alapellátás fenntartását.

11.30
Sorra szavaznak a képviselők, most éppen a Pozsony megyével kötött
megállapodásról, amelyet tegnap írt alá Szakács Imre a szlovák kollégájával. A megyei intézményekről szóló előterjesztések jönnek, fél percenként szavaznak a képviselők, így mire a mondat végére érünk, vége lesz az ülésnek is.

11.35: végső összegzés
30 képviselő maradt a végére, a következő közgyűlés a nyárba nyúlik, június 13-án lesz. A megyei közgyűlés "élőben" először jelentkezett a kisalfold.hu-n. Szakács Imre jó étvágyat kíván minden kollégájának.


A nyiltkozat

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés nyilatkozata
az egészségügyi alapellátásban a vizitdíj eltörléséből adódó bevételkiesés
finanszírozásával (visszapótlásával) kapcsolatban


A megyei képviselőtestület mai/pénteki ülésén 25 előterjesztést tárgyalt és fogadott el. Ezek között, új napirendként szerepelt „Az egészségügyi alapellátásban a vizitdíj eltörléséből adódó bevételkiesés finanszírozásával (visszapótlásával) kapcsolatos közgyűlési nyilatkozat, melyet a testület 25 igen, 2 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett el is fogadott.

KÖZGYŰLÉSI NYILATKOZAT
„Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Közgyűlése - az Ötv. 8.§ (4) bekezdésében a települési önkormányzatok számára előírt kötelező egészségügyi alapellátási feladatok biztonságos ellátása érdekében – a vizitdíj és a kórházi napidíj 2008. április 1. napjával történő megszüntetésével kapcsolatos egyes törvényi rendelkezések és kormányrendeletek módosítása és hatályon kívül helyezése következményeként jelentkező vizitdíj kiesésének visszapótlására kéri az Egészségügyi Minisztériumot. A megyei közgyűlés kezdeményezi, hogy a minisztérium az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral közösen vizsgálja meg a visszapótlás lehetőségeit és az állami költségvetés terhére biztosítsa a jogszabályváltozás következtében az egészségügyi alapellátásból hiányzó központi finanszírozás összegét.

INDOKLÁS
Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Közgyűlése a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete elnökének, valamint a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása elnökének véleménye és gyakorlati tapasztalatai alapján megállapítja, hogy a megyei települések egészségügyi alapellátásának finanszírozásából elvont vizitdíj összege veszélyezteti az egészségügyi alapellátás fenntartását. Az önkormányzatok számára kötelező egészségügyi alapellátási feladat kiegészítő finanszírozására az önkormányzatok nem rendelkeznek fedezettel, annak ellenére, hogy ezen feladatokra fordítható pénzeszközökről a Magyar Köztársaság költségvetése külön fejezetben rendelkezik.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés a fenti indokokra való tekintettel fordul az Egészségügyi Miniszterhez.

Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Közgyűlése utasítja elnökét, hogy a közgyűlési nyilatkozatot küldje meg az Egészségügyi Miniszter részére."

Olvasóink írták

  • 3. surken 2008. április 28. 20:21
    „"Nem engedjük a magántőkét az egészségügybe!" Emberek, ébredjetek! A hülyítés / és a jövő... / elkezdődött...”
  • 2. joco1 2008. április 26. 06:24
    „Csak egy szó:KABARÉ( és ezért még pénz-jó sokokat- is kapnak!!)”
  • 1. sorry and sorry 2008. április 25. 17:42
    „Ennyi ostobát egyrakásra. Felháboríto.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uri Geller, Uri Geller, Uri Geller - Uri Geller válaszolt

Önnél is elindultak az órák és meghajoltak a kanalak? Határozott a véleménye a Kiválasztott című… Tovább olvasom