Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

`Hullámvadász` a digitális adásokról

Győr-Moson-Sopron - Készülhetünk a digitális televíziózásra, ám mielőtt mindenféle technikák vásárlásába fogunk, számoljunk a realitásokkal: hol is tartunk ma?

Földön és égen változások kezdődnek ősztől – írtunk lapunkban (Kisalföld, február 21.) a digitális rádiózás, televíziózás terveiről. Érdekes és főként hasznos információkat kaptunk hozzá a lébényi Holzinger Istvántól. Eredeti szakmája agrármérnök (ma már nyugdíjas), ám régóta foglalkozik „hullámvadászattal". Hajdan, még tízéves korában saját építésű kristálydetektoros rádióval kezdte. Mosonmagyaróvári születésű, ott előbb nézték a bécsi televíziót, mint a budapestit, a rádióvételre – nyugatira – óriási drótantennák voltak a kertben. Azóta is nyomon követi a technikai fejlődést.

Kísérleti már régóta van

Földi digitális kísérleti adás Magyarországon már 1999 óta létezik és azóta is fogható. Az első adóállomás Budapesten kezdett működni, majd nem sokkal később a Kab-hegyi adótoronyból is elkezdtek földi digitális tv-adásokat sugározni. A Kab-hegyi adó sok helyen megyénkben is kiválóan fogható. Elsősorban azok figyelmébe ajánlható, akiknek csak saját antennarendszerük van, nincs műholdas vagy kábeltelevíziójuk. A vételhez valóban dekóderre (Set Top Box, más néven DVB-T Tuner) van szükség, ez teljesen független az antenna fajtájától (szoba, tető). Szobaantennával, legyen az analóg vagy digitális adás, csak ott lehet jó vételt elérni, ahol a tv-adóállomás közvetlen közelben van.

Holzinger István régóta vadássza az éter hullámait. Tízéves korában saját építésű kristálydetektoros rádióval kezdte. Fotó: Bertleff András


Megyénkben csak két tv-torony működik, egy Győrben és egy Sopronban, melyek semmilyen digitális adást nem sugároznak. Jelenleg a megyében digitális magyar tv-adás vétele csak a Kab-hegyi toronyból lehetséges. A szomszédos Ausztria egy év alatt megoldotta a digitális átállást, már csak néhány adó működik analóg rendszerben. Tavasszal ezek is leállnak, a foci EB-re már csak digitális adás lesz Ausztriában.


Mit foghatunk?

Ezek után kérdés: milyen digitális műsorokat lehet venni jelenleg megyénkben? Holzinger István tapasztalatai szerint a lehetőségek a megyében hasonlók, mint Lébény környékén. Tehát: magyar digitális tv-adás: Kab-hegyi torony, 64-es csatorna, kiváló digitális kép- és hangminőség, 95 százalékos vételi jelszint. Vehető műsorok: m1 (Budapest regionális), m1 (Sopron regionális), m2, Duna TV, Duna TV 2 Autonómia.

A „hullámvadász" azt javasolja: mielőtt próbálkoznánk a felsorolt adóállomások vételével, kérjük ki hozzáértő szakember véleményét, nehogy felesleges költségekbe verjük magunkat.
A németül tudók és tanulók, valamint a focirajongók számára hasznos lehet az osztrák műsorok digitális vétele is: Bécs, Kahlenberg: 24-es csatorna. 80 százalékos vételi jelszint. Vehető műsorok: ORF 1, ORF 2 (Bécs körzeti stúdió), ATV, ORF 2 (Alsó-Ausztria körzeti stúdió).

Bécs Kahlenberg: 34-es csatorna: kiváló digitális kép- és hangminőség.
Vehető műsorok: Puls 4, 3Sat, Sport+ (foci EB, osztrák focibajnokság).
Ezenkívül jó vételt tesznek lehetővé a megyében a határ közelében lévő osztrák adóállomások: Podersdorf am See: 52-es csatorna. Mattersburg: 52-es csatorna. Hirschenstein: 69-es és 43-as csatorna.
A pozsonyi digitális adások is vehetők a 66-os csatornán, ebből lényeges, hogy Pozsony 2-nek magyar nyelvű adása is van, valamint a szlovák futballbajnokságot is ezen sugározzák.

Mi kell hozzá?

A felsorolt műsorok ingyenesen vehetők mindenki számára. Szükséges: széles sávú UHF-antenna, csatornaerősítő, DVB-T Tuner. A szükséges DVB-T Tunert (Set Top Box) egyelőre Ausztriában érdemes vásárolni, itthon meglehetősen szegényes a választék jelenleg, kint már 15–20 eurótól kaphatók. A „hullámvadász" még azt javasolja: mielőtt próbálkoznánk a felsorolt adóállomások vételével, kérjük ki hozzáértő szakember véleményét, nehogy felesleges költségekbe verjük magunkat. Hazánkban ma a lakosság harminc százaléka nem rendelkezik sem kábeltévés, sem műholdas lehetőséggel...

Olvasóink írták

  • 2. vanta.francisc 2008. március 25. 17:11
    „acikk nagyon jo gratulalok”
  • 1. Kocsis Ferenc 2008. február 29. 15:14
    „Gratulálok a cikkhez, nagyon jó.
    Percekkel ezelőtt egy hosszabb lélegzetű észrevételt írtam az ilyen és hasonló cikkek hiányáról, de az informatikai/műszaki megoldásuknak "hála", kárba veszett ahelyett, hogy sikerült volna az elküldése.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Audi adómilliárdjai

Győr - Számításaik nagyságrendileg helyesek – ez a mondat hagyta el Thomas Fautsmannak, az… Tovább olvasom