Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Hulladékügyek Győrben: `az új rend egyáltalán nem találkozott a lakosság elvárásával´

Bárány István önkormányzati képviselő szerint lehangolóak a lakossági vélemények az idén bevezetett hulladékszállítási rend miatt.

"Idén január elsejétől Győrben és a környező településeken érvényesülő települési hulladékelbánás rendjével kapcsolatosan a helyzet röviden úgy értékelhető, hogy az új rend egyáltalán nem találkozott a lakosság elvárásával.

A lakosok úgy értékelik, hogy a díjbevétel befolyásának biztonsága felülírta a környezeti, ökológiai szempontokat.

Az eltelt idő gyakorlati tapasztalatai kellő támpontot adnak, hogy miben célszerű változtatni.

A javaslataimat Győr 4. számú választókörzetének – nagyvárosban, családi házas, kertvárosi városrész - kétkannás gyűjtési rendszerben kiszolgált övezetének lakossági véleményeire, tapasztalataira építve állítottuk össze" - kezdte Bárány István, a Pro Urbe önkormányzati képviselője.

Bárány István
Bárány István


"Az egész nagytérségre érvényesített egyenrendszer nem fedi le a háztartások különbözősége miatti, eltérő hulladék kibocsátásokat. Ennek az okai:

- 60 literes kukásedény bevonása, nem teszi lehetővé a szállítási gyakoriság szerinti arányos díjfizetést azoknak a háztartásoknak, akik kisebb létszámnak, vagy a környezetre tudatosan vigyázó, életmódjukkal, fogyasztási és vásárlási szokásaikból eredően is kisebb hulladékot termelnek.

- Az alkalmazott árpolitikában nem érvényesül az ingatlanjaik előtt, a helyi köztisztasági feladatok kötelező ellátása során keletkező fűkaszálék, falevél elbánás miatti kedvezmény, például négyzetméter arányos literkedvezmény.

- A kétkannás gyűjtési szisztéma szerinti, többletmunkát igénylő háztartási hulladékkezelés több munkát, odafigyelést igényel. Ez nem érvényesül a vegyes gyűjtéshez képest. Összehasonlító számolást végezve a 120 literes edények ürítési díjait bio 474 forint, maradék 541 forint, vegyes 499 forint figyelembe véve az alábbiakra adódik.

A kétkannás rendszerben egy hónapban lehetséges 4 bio és 2 maradékos ürítés, ha 120 literesek az edényeim, akkor 6-szor 120 liter azaz 720 liter elszállítását oldhatom meg.

Azonos mennyiségeket (720 liter) összehasonlítva a vegyes 3.874,-Ft/hó, a kétkannás 3.854,- Ft/hó díjra adódik. Látható, hogy a rendszer olyan nagyon (-20,-Ft/hó) nem honorálja a kétkannás gyűjtést. Ez is csak akkor igaz, ha a háztartási hulladék 4/6-a bio a 2/6-a maradék.

Viszont 50-50 százaléknál már fajlagosan többet fizet a kétkannás rendszerben gyűjtő, ugyanis 2+2 és 4 kukával számolva 2x474 +2x541=948+1082= 2.030,-Ft (4,229,-Ft/liter), az több mint a 4x499=1.996,-Ft (4,158,-Ft/liter).

Tapasztalataim szerint a gyakorlatban a barna és szürke kukák ürítése lecsökkent. Ezen belül családi házas övezetben a barna kukák ürítése is csökkent. A kétkannás gyűjtés többlet munkával jár a lakosnak, ennek a díjban is elismerten tükröződnie kellene" - közölte Bárány István.

"A rendszer nem kezeli a négy lakásosnál nagyobb, de zöldfelület kezelés szempontjából önálló társasházak zöldhulladékát.

Mindenki érdeke, hogy a háztartási hulladék az arra rendszeresített rendszerekbe, és ne illegális helyekre kerüljön. Ehhez az alkalmazást szabályozó rendelet módosításán túl, a már most jelentkező illegális hulladékok visszaszorítására is szükség van.

Nap mint nap tapasztaljuk a zöldfelületek, a hulladékgyűjtő pontok szemetesedését. Meglepetéssel tapasztaljuk, hogy itt ezeken a helyeken olyan hulladékok is megjelennek, ami a hulladékudvarba is leadható.

A hulladékudvarokról közreadott tájékoztatóval azt szeretnénk elérni, hogy az itt elhelyezhető hulladékot ne illegális helyre, hanem ide hozzák" - zárta szavait az önkormányzati képviselő.


A győri Kalapács utcai hulladékudvar használatának szabályai

Igénybevétel feltételei: Hulladék beszállításhoz szükséges felmutatni és regisztrálásra átadni a Győr kártyát, vagy számlát.

Erre azért van szükség, hogy nyomon követhető legyen, valóban lakossági hulladékról van-e szó, hiszen a
vállalkozásoknak nem ingyenes ez a szolgáltatás.

Általános alapelv, hogy háztartási mennyiségek rakhatók le.

Lerakás szabályai: Hulladéktároló fajták szerint, előre célszerű csoportosítani a beszállítandó hulladékot,
hogy gyors és zökkenőmentes legyen a leadás.

1. Fa, gally, nyesedék: fa; fás szárú- nyesedék; ablakkeret; bútor, ha tiszta fa, amennyiben vasalatot tartalmaz, akkor a lomhulladékba megy (fű, fűkaszálék, falevél nem!)

2. Lom: háztartásból származó máshova nem sorolható berendezés, részegység, alkatrész. (általában többféle anyagot tartalmaz pld.: fa, fém, műanyag stb.) pld.: Bútor, játékok, kerti bútor, szőnyeg, cipő, táska

3. Textília: ruhanemű, rongy, textil zsák

4. Papír: csomagolóanyag, karton, újság, könyv

5. Építési törmelék: tégla (tégla építési törmelék), malter, (havonta 1 m3)

6. Beton: darabos és törmelék (havonta 1 m3) Építési törmelék + beton együtt havonta összesen 1 m3

7. Üveg: sík üveg, (ha ablak, akkor csak az üvegrésze mehet ide, a keretet a Lom -ba kell áttenni), tükör, öblös
italos üveg, (fedő, kupak, dugó nélkül)

8. Műanyag: ami tisztán műanyag (ételmaradékost tilos!)

9. Gumiabroncs: személygépkocsi, kerékpár, motorkerékpár

10. Fém: minden, ami fém (pld.: kerítés, bicikli, egyéb fém)

11. Veszélyes hulladék: festékes doboz, maradék festékek, olajos rongyok, telefontöltő, vegyszer maradék, (gyógyszereket nem!), szárazelem, akkumulátor (alkalmanként 100 kg)

12. Étolaj, zsír: étolaj, sütőolaj, sütőzsír

13. Motorolaj, hajtóműolaj, kenőolaj: alkalmanként 100 kg

14. Égők: fénycső, izzó

15. Háztartási, elektronikai eszközök, háztartási gépek (kizárólag megbontatlan állapotban, nem szétszedve): számítógép, tv, mosó- és mosogató gép, hűtő, stb.

16. Növényvédő szerek: alkalmanként 100 kg.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Goldmund 2011. október 02. 20:02
  „Érdekes olvasni ezeket a hsz-okat.

  Mi pár hónapja vagyunk ebben a rendszerben (azelőtt társasházban laktunk). Való igaz: nagyon ritka ez heti ill. kétheti ürítási rend. Viszont korrekt tájékoztatást kaptunk az ürítés rendjéről és hogy mit hová kell tenni.
  Eddig mindig akkor jöttek, amikor kellett.
  Nyáron tényleg vitettük el fél kukával a barna fedelűt, mert a 35 fokos melegben a bekötött nejlonzacskón és a kukán is átjött a bűz. De most már nincs ilyen probléma. Néhány csirkecombért azért hülyeség elvitetni. Mint ahogy hülyeség lenne autóval vinnünk a szelektív gyűjtőbe is a szemetet, ha 200 m-re van tőlünk és bele is fér.

  Készenléti díj (alapdíj) pedig van gáznál, víznél, áramnál, vezetékes telefonnál is. Világos, hogy a kukásautónak végig kell mennie akkor is, ha én éppen nem rakom ki a kukámat. Mint ahogy víznyomásnak lennie kell akkor is, ha én egész hónapban elzárva tartom a csapokat.”
 • 26. .viki27. 2011. szeptember 29. 18:44
  „Arról nem is beszélve nem lehet kiszámítani ,hogy mikor jönnek.Én rendszeresen vezetem a napokat amikor szállítani kellene de sajnos megint csalódnom kellett.Felháborító ami ebben a városban sőt az országban van!Polgármesterünk aki "párton kívüli" a választások alkalmával miért nem mondta,hogy ennyire meg emelkednek az árak?Élhetetlen ez a diktatórikus vezetés.”
 • 25. marianna1211 2011. szeptember 29. 13:03
  „Hát igen. Ennek a témának a kapcsán már jelent meg cikk nem olyan régen, akkor sem ujjongtak az emberek az örömtől. Valaki hozzászólása nagyon találó volt, mégpedig, hogy a SZEMÉTKEZELÉS, a PROSTITÚCIÓ, a DROG,az
  EMBERKERESKEDELEM és a DOKKMUNKA a világon mindenütt a MAFFIA KEZÉBEN VAN.Vajon miért?”
 • 24. doki04 2011. szeptember 29. 08:21
  „arról nem is beszélve hogy a hulladék nagy részét az erőműben elégetik ,a keletkezett villamos energia jó részét eladják az eon -nak ,ebből is profitálva ,bár melyik közüzemi cég veszteséges,ha meg annak vallják magukat akkor mire a nagy miliós prémium osztások a nagy vezetői bérezés, a lakosságot meg rákényszeritik az egyre magasabb dijak fizetésére mert tudják hogy monopol helyzetben vannak . sajnos az egyre drágább szállitásnak majd az elszemetesedés lesz egyre jobban a jellemzője, már most látszik sok helyen hogy nem a gyűjtőedényekbe rakják a hulladékot hanem "zsákokba" és az útak ,erdők szélén kidobják gondolván majd a természet megoldja gondjukat ,hát nem !sajnos, sőt igy a környezetünk pusztitása és szennyezése terén is kúszunk felfelé a ranglétrán ,ahelyett hogy a jövőre a természet megóvására is gondolnánk,nem ez lenne a logikus gondolkodásmód?”
 • 23. M.Andrea 2011. szeptember 29. 08:12
  „A szemetet szelektíven gyűjtöm 6 éve. Saját üzemanyag-költségemen szállítom el a szelektív hulladékgyűjtőhöz, ahol többnyire folyik ki a műanyag flakon, papír, üveg és fémhulladék a konténerekből. Saját telefonomon a saját időm terhére szólok, hogy szállítsáki el a tele konténereket (a konténer száma gyakran nem olvasható, mert olyan helyre ragasztották a konténert megbélyeggző számot, hogy a sok szállítás, illetve a gyűjtőautóra való felrakás következményeképpen a surlódás miatt olvashatatlan).

  Az otthoni kommunális hulladékot én csak havonta szállíttatom el (bűzlik addig rendesen). Egy alkalommal történő fűnyírás "terméke" nem fér bele egy biohulladékgyűjtő "barna" tartóedénybe, ezért még használom az otthoni komposztálómat is (a biohulladékot normális országokban ingyen viszik el, mert a szolgáltató - ha elég leleményes -kiváló minőségű komposztot tudna belőlük előállítani (majd értékesíteni azt). Nem, a Győrszol horror összeget elkér a barna fedelű edényben tárolt biohulladék elszállításáért is. Fizetjük a horror szemétszállítási díjon felül a készenléti díjat is -és kérdezem én, hogy miért is? A kozmetikus sem kér extra költséget azért, mert várta, hogy bemenjen egy kliens, de az mégsem érkezett meg!!!

  Ez Magyarország, ez a mentalitás, ez a szolgáltatás és ez a felfogás.

  Hölgyeim, Uraim! Pontosan a fenti leírtak miatt nem kell csodálkozni, hogy itt tartunk (szemetes utcák, koszos hulladékgyűjtő szigetek és sok illegálisan lerakott szemét.

  Az én fejemben is felmerült már, hogy ilyen szolgáltatás mellett érdemes egyáltalán tisztességes -és környezetkímélő módon gyűjteni a szemetet? Minek, úgyis egy csomó pénzt kifizettetnek velünk a szinte semmiért.

  Amennyiben továbbra is úgy viselkedik a Győrszol, mint ha ő lenne a császár nem lesz jó vége. Tudomásul kell vennie, hogy ő egy sSzolgáltató, benne van a nevében SZOLGÁLTAT. Alkalmazkodjon és tegye a dolgát reális áron!!!
  Úgy nem lehet ösztönözni az embereket arra, hogy környezetbarát módon éljenek, ha a feltételeket nem biztosítják.”
 • 22. Tudós-1 2011. szeptember 29. 07:47
  „Egy jó célért és jónak induló beruházást és rendszert sikerült a projekt kivitelezésében és működtetésében résztvevőknek lejáratni. A többszöri módosításnak több dolog esett áldozatul. Ennek egyike az edények, azok űrmérete. Semmi nem indokolta azt, hogy a 60 lit. edények vagy a fizetős műanyag zsákok ki legyenek vezetve a rendszerből. Máshol - Magyarországon, és külföldön ( Ausztria, Németország, Hollandia ) - működnek ezek, s a költségek is emberközeliek.
  A miértekre a projekt gazdájának, üzemeltetőjének kell magyarázatot keresni és a módosításokat megtenni. Mindenesetre ma és most nem történik meg az az alapcélként kitűzött tevékenység sorozat, mely szerint a begyűjtött hulladék alig 15%-át rakják le a lerakóba, a többit pedig hasznosítsák.
  Pedig úgy a papír, mint a műanyag visszafordítható lenne - értéket bevételt jelentene. A komposztálást is megbuktatták a Sashegyi lerakóban ill. ami most ezen jelszó alatt folyik az nem az aminek lenni kellene. Az üveg hasznosítása sem történik emg. A maradék hulladék egyébiránt elégethető lenne, ezzel hőenergiát, áramot lehetne termelni. Ebből következik, hogy a lakossági más szolgáltatások is olcsóbbak lehetnének, ha a komplex rendszer működne. Ma ez a rendszer le let butitva. Ezért van az, ami!”
 • 21. Axl.Bundy 2011. szeptember 29. 07:30
  „Legalább a díjakat csökkentenék.”
 • 20. Madarász 2011. szeptember 28. 22:38
  „Az én elvárásommal inkább az találkozna, ha hagyták volna a 60 l-es edényünket és azt hetente ürítenék és nem lenne lyukacsoa az oldala.”
 • 19. BBbeus 2011. szeptember 28. 22:03
  „Csatlakozom a két -három" űzzük el a bűzt" hozzászólóhoz.
  Attól függ, hogy honnan fúj a szél, nyugati szél a sashegyi kiskert tulajdonosokat, a déli szél a Szabadhegyen lakókat kergeti az őrületbe.
  Volt olyan szél, amitől egészen a Fehérvári úti nagy kereszteződés is bűzlött, csak sokan nem tudják a szag eredetét.
  Hát Kedves Győriek...ez jutott nekünk az EU támogatásból épült "csoda" szeméttelepből.
  Megszívattak bennünket, szívhatunk amíg bírjuk.
  Erről persze megint csak hallgatnak.”
 • 18. háté 2011. szeptember 28. 21:23
  „Szemét dolog - de szemétül lehet keresni vele, a legnagyobb biznisz. Bármit ellehet számolni az eldobált szemétért!”
 • 17. onem 2011. szeptember 28. 20:32
  „szemét dolog ez a mostani szemétgyűjtési rendszer - vagy inkább szabad rablás???”
 • 16. Vanderer 2011. szeptember 28. 20:07
  „Van olyan családi ház tulajdonos az út túloldalán aki még egyszer sem tette ki a kukáit mióta ráébredt,hogy ürítésen ként kellene fizetnie.Megelőzően heti két alkalommal tele rakott kukákat tett a háza elé.Na vajon most hova teszi a szemetét?szelektív konténer,szomszéd kukája esetleg megeszi?”
 • 15. Rinpócse 2011. szeptember 28. 19:47
  „A lakosság elvárása senkit sem érdekel,a közelben lakók szerintem menekülnének a bűz miatt,azzal se törődik kutya sem,nekik kéne fizetni :-)”
 • 14. drlara 2011. szeptember 28. 17:38
  „ISMÉT A GYŐRSZOL törvénytelesnégei!
  Győrszol rendszeresen az el nem végzett szolgáltatást is leszámlázza! Jogtralan haszonra tesz szert, és ezt tudatosan teszi, vagyis törvényt sért! Város szégyene ez a cég, de a város vezetése is, hogy elnézi azt a rablást, csalást, amit megengedhetnek maguuknak!
  Félig rakott konténereket elvisznek, és tele konténert számláznak. Ilyen nagy konténereket nemlehet elzárni, hogy az aljas Győrszol szolgáltató, a vagyonát a polgárok törvénytelenül kiszámlázott, és behajtásra itéltetett módon a pénzével ne gyarapíthassa! Háromsuzorosára nőtt a szemétszállítás dija, miközben a szolgáltatás fele annyira sem elfogadható, mint korábban!
  ETÓ pályánál és a körülötte lévő utcáknál a nagy forgalom miatt sokan viszik oda szemetüket, dobják be kukákba, konténerekbe. Rendezványek alkalmával, pedig az utca szemetét is a GYŐRSZOL a lakosság kukájába számítja fel!”
 • 13. Dwatson 2011. szeptember 28. 17:36
  „A mostani rendszer az egy rémálom,az üzemeltetője pedig rabló,a vezetőjének a börtönben lenne a helye.Ezreket fizetünk a semmiért.A feleségem kicsontozta a csirkecombokat,ment a véres csont maradék kukába,más nem volt benne,elvitték 540 forintért,többe került mint a kiló comb ára.Várhattam volna vele a hőségben még kettő-négy hetet hogy jobban teljen meg,de nem az a marha szagolta volna aki kitalálta.Miért nem lehet az alapdíjért elszállítani a szemetet?Miért kell hetekig az udvaron bűzölögniük hogy megteljenek?Miért fizetünk 540 forintot a negyedéig rakott kukákért?Nem értek velük egyet,de megértem azokat akik alternatív módon (illegálisan) próbálnak megszabadulni a szemetüktől.”
 • 12. Lívia66 2011. szeptember 28. 17:24
  „medwe. Ha a Kálvária úti Máltai szeretet szolgálat útba esik, akkor add le ott a műanyag palackjaidat,kupakjaidat.( A régi nyomdával szemben található ) Én is azt teszem. Az ottani fogyatékos fiatalok gyűjtik és hasznosítják, így egy kis zseb pénzre szert tesznek , amiből hasznos dolgokat vásárolnak a közösségüknek. :)”
 • 11. medwe 2011. szeptember 28. 16:50
  „Ebben az évben a bio kukát kétszer raktuk ki. Komposztálunk, de nem ez a lényeg. A maradékosat is csak még háromszor. A műanyag palackot kifelé a faluból (nem esik útba) a gyűjtőbe visszük. Tehát nem keletkezik elvileg szemét. Illetve mégis, a műhelyből felhozott cigarettacsikk, s az egérfogóval elfogott egér. Ami papír, az meg jó lesz gyújtósnak.”
 • 10. marianna1211 2011. szeptember 28. 16:12
  „Az én elvárásommal sem találkoztak, sőt messzire elkerülték egymást. Én épp a duplája szemétdíjat fizetek, ha kéthetente(!)kirakom a szürke fedelűt, mint régebben, pedig akkor heti szállítás volt, meg volt lomtalanítás évente. A barnát még egyszer sem raktam ki, nem is fogom. A rendelkezésre állás díja, ami bőszít rendesen, mert ez nálam az el nem végzett szolgáltatás körébe tartozik. Goldboy jól írta Győrben az el nem végzett szolgáltatásért is fizetni kell.
  Bár nem ide tartozik, de a kéménycucák is be fognak futni a lapát alá, mert eddig még csak a pénzért jelentkeztek, aztán nyakunkon a fűtési szezon, de a beszedett díjért még nem csináltak semmit.”
 • 9. kismarti 2011. szeptember 28. 15:42
  „Nálunk a faluban ez megy már két éve! A bio kukát mindenhéten ürítik (mintha a lenyírt füvet nem tudná az amber hova tenni az udvaron, az ételmaradékot meg a kutya és macska kapja. Nevetséges, egy faluban a bio kuka! A vegyes hulladékot, meg ugyan úgy mint Győrben, két hetente viszik. Meg az a készenléti díj! Csak tudnám mire készülnek?! Én is szeretnék kapni készenléti díjat a rendszeres változatlan munkaidőért! Mert változás csak abban volt, hogy bevezették a készenléti díjat, meg jobbra balra rakosgatták a kukák ürítésinapjait.”
 • 8. ktl 2011. szeptember 28. 15:41
  „Egy zsák háztartási hulladék leadása a sashegyi szeméttelepen:
  Győr-kártya bemutatása és adatfelvétel után hídmérlegen lemérik a személygépkocsi súlyát. Ezután a szeméttelep hátsó végére hajtva, láthatatlan KRESZ-táblák utasításait követve egy lebetonozott placcon, több méter magas hulladék-depónia és mozgó! markológép mellett lerakhatom a kb. 35 l-es szemetes zsákot. A szél viszi a szemetet mindenfelé, nyüzsögnek a legyek és elviselhetetlen a szag. Ezután kifelé menet a hídmérlegen újra lemérik a kocsit és fizetek 1 m3 (!) szemét után cca. 2-300 Ft-ot.
  Európai Uniós hulladékkezelési technológia!... raktam volna le inkább az árokparton...”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két karcsú vitorlás hajót formáz: új köztéri alkotás készül Győrben - fotók

Új köztéri alkotás kerül a Dózsa György rakpart és Árvíz utca kereszteződésénél kialakított pihenőparkba. A térplasztika magassága körülbelül 220 cm lesz. Tovább olvasom