Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Hulladéklerakók 5,2 milliárdos rekultivációjára szerződtek

Győr - Szilárdhulladék-lerakók rekultivációjára 5,2 milliárd forintos támogatásáról írt alá szerződést csütörtökön a környezetvédelmi tárca vezetője és a hulladékgazdálkodási társulás elnöke Győrben. A program eredményeként 43, nem megfelelő védelemmel épített lerakót számolnak fel.

A Kisalföld január 15-én számolt be arról, hogy a Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás 5,2 milliárd forintot nyert a térség 43 hulladéklerakójának rekultivációjára a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázaton. Az önrész nélküli támogatás fedezi a beruházás teljes költségét. Az erről szóló szerződést tegnap írta alá Győrben Huba Bence, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának vezetője és Hegyi Zoltán, a társulási tanácsának elnöke.

A városháza dísztermében tartott aláírási ceremónián Borkai Zsolt polgármester időben visszakanyarodva megemlítette, Sashegyen már folyik egy 21. századnak megfelelő hulladéklerakó és feldolgozó építése. A 9,5 milliárdos projekt megvalósításához a Győr és a városi tulajdonú Komszol 1,5-1,5 milliárd forint önrészt vállalt. A két program szorosan kapcsolódik egymáshoz - együttes összegük eléri a 14,7 milliárd forintot -, s külön üdvözlendő, hogy a rekultivációs projekt önrész nélküli.

A zöldtárca szakmai államtitkára, Dióssy László a projekt előkészítésében és megvalósításában „embert próbáló feladatot végzők" munkáját emelte ki, példaként állítva más települések számára. A támogatási szerződést aláíró Huba Bence hozzászólásában a projekt helyi elképzelőinek, támogatóinak elkötelezettségét, hosszú távú szemléletét emelte ki. Bíztatta őket a kisebb – 5 milliótól 200 millió forinton belüli – kisebb programokon való részvételre.

A társulási tanács elnöke, Hegyi Zoltán egy régi mondást idézve kezdte hozzászólását: „A rendet nem csinálni, tartani kell". Hozzátette, hogy az utóbbi években ez sajnos nem így volt, majd hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósítása biztosítja majd, hogy a rendet tartani lehessen. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás megjegyezte, a szakmai program, amely a régi uniós tagországokban működik – s a határt átlépve látható is annak eredménye –, nálunk is működni fog. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy a szerződések aláírást követően a támogatások is megérkeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZDSZ: házépítéshez nem jogászok kellenek

Győr - Sajtónyilatkozatot juttatott el szerkesztőségünkbe a Szabad Demokraták Szövetségének győri… Tovább olvasom