Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Hulladékkommandót vetnek be Győrben

A hulladékrendészeti csoport kezdte meg működését Győrben a zugszemétlerakók miatt.
Begyűjtés: a Komszol meghatározott időpontban gyűjti be a szemetet.
Önkormányzati rendelet szabályozza Győrben a hulladékok kihelyezésének módját. A város rendjének, tisztaságának megőrzéséért március közepén kilenc munkatárssal megalakult a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) hulladékrendészeti csoportja. A „hulladékkommandó" első feladata a kerti hulladékok szabályos kirakásának ellenőrzése. Tegnap délelőtt a Kisalföld elkísérte a csoportot „felderítő" útjára.

– A csoport fő tevékenysége a felderítés – mondja el elöljáróban Győri Gábor ellenőrzési osztályvezető. Úton Újváros felé a kerti hulladékok kihelyezéséről megtudtuk: az önkormányzat tavaly vezette be ennek a hulladékfajtának a gyűjtését, a társaság erre külön járatrendszert szervezett. Az első évben ingyen szállították el a kihelyezett nyesedéket, füvet, gallyakat. Az összesen 19 ezer tonna kerti hulladék elszállítása 20 millió forintjába került a Komszolnak.

– A begyűjtés feltételei idén megváltoztak. A hulladékot kizárólag a társaság által forgalmazott papírzsákban vagy kötözőanyaggal átkötve vagyunk kötelesek elszállítani – magyarázza Győri Gábor, aki az újvárosi Bokréta utcában kirakott vesszőkötegen mutatja is, miről beszél.
A kertes házak elé rendezetten kirakott szőlővesszők a társaság zöld kötözőzsinegjével vannak átkötve. Két házzal távolabb is összekötötték a gallyakat, de dróttal.

A kerti hulladékok elszállítására szolgáló zsinegek, papírzsákok a Komszol Kálvária úti virágüzletében, a társaság ügyfélszolgálati irodáiban, a város részönkormányzati irodáiban és a gyűjtőjáratok személyzeténél szerezhetők be. A papírzsák és a kötözőanyag darabja egységesen 256 forint, ami a szállítási költséget tartalmazza. A hulladék nem meghirdetett időpontban való kihelyezése szabálysértés. Felvilágosítás a hulladékgazdálkodási részleg 96/516-613-as telefonszámán kérhető.
– Sokan nagyon odafigyelnek, hogy rend legyen, de nem komposztálható anyagba rakják a füvet, a leveleket, vagy azzal kötik át a metszett ágakat. Ez szabálytalan – mutat a „drótozott" gallyakra az osztályvezető, majd hozzáteszi, hogy sokan megveszik a Komszoltól a zsineget, de nem azzal kötik át a hulladékot, csak mellérakják. Ilyenkor elmagyarázzák a tulajdonosnak, hogy hogyan használja a csomagolóanyagot.

A Bercsényi ligetnél a kerti hulladék mellett még karácsonyfát is forgat a szél a szemétkupac tetején. A megyei kórház Magyar utcai oldalán álló házak mellett megdöbbentő a kép: a kertekből szabálytalanul kitett faágak, vesszők között kórházi veszélyes hulladék, infúziós zacskók, csövek is rondították a környezetet. Ilyenkor a hulladékkommandósok dokumentálják a látottakat, s megpróbálják kideríteni, ki volt a szabálytalankodó. A szabálysértési felelősségre vonás már az önkormányzat illetékes osztályának a feladata.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélerőműpark Győrszentivánon?

A megújuló energiaforrások telepítésével foglalkozó Clean Energy Kft. képviseletében Gyepes Tamás azzal a kéréssel fordult a győri közgyűlés környezetvédelmi bizottságához, hogy támogassa a város külterületén, Győrszentivántól délre, a Tatai út mellett szélerőműpark megvalósítását. A szélerőműpark tizenhatezer család energiaszükségletét fedezheti. Tovább olvasom