Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Hulladékgazdálkodás: terv, vagy szándéknyilatkozat?

Ne keverjük össze a város és a városháza érdekeit! hangzott Reuter György felhívása.
– Ne keverjük össze a város és a városháza érdekeit! – hangzott Reuter György felhívása a Reflexnek és civil szervezeteknek a győri hulladékgazdálkodási tervről szóló tájékoztatóján.

A Hulladék Munkaszövetség (Humusz), a Nexus Környezetvédő Egyesület, a Polgári Érdekvédelmi Egyesület, a Zöld Erő Környezetvédő és -szépítő Egyesület képviselői a Reflex székhelyén gyűltek össze, hogy kifejezésre juttassák: miután a közigazgatási hivatal hatályon kívül helyezte a közgyűlés törvénysértő határozatát a győri hulladékgazdálkodási terv elfogadásáról, a városháza most a civil szervezetek formális bevonásával próbálja keresztülvinni akaratát. A jelenlévők állást foglaltak, hogy a városháza által ismételten elfogadásra javasolt tervezet a civil szervezetek több mint száz tartalmi észrevételének figyelmen kívül hagyásával ismételten kudarcot vallhat.

– Megdöbbentő, hogy az úgynevezett hulladékgazdálkodási tervnek a biztonságos létesítés és üzemeltetés szempontjait ábrázoló három táblázatában feltüntetett 8–12–12 kritériumból 7–11–10-re egyszerűen nincs adat – hangoztatta dr. Ferenczi Zoltánné a Zöld Erő részéről. – Mit hasonlítanának ez esetben össze mivel a hulladéklerakó üzembe állítását követő két év elteltével? – tette fel a kérdést, hozzátéve: valódi tervet szándékozik elfogadni a győri közgyűlés, vagy puszta szándéknyilatkozatot? Ráadásul – toldotta meg észrevételeit – az úgynevezett győri hulladékgazdálkodási tervben, melyet egy pécsi kft. készített, egyetlen szó sincs arról, hogy a 120 településről Győrbe szállítandó hulladék között mennyi lenne a bácsai veszélyeshulladék-égetőbe szánt anyag.

– Nincs szó a tervben arról sem, hogy vajon fogadhat-e a lerakó külföldről hulladékot, és ha igen, milyen módon. A megelőzés kifejezést pedig, ami a nyugati hulladékgazdálkodási tervek kulcsszava, mindössze egyszer láttuk a munkában – egészítette ki az elhangzottakat a Reflex részéről dr. Kalas György.

A civil szervezetek a hulladékgazdálkodási tervvel kapcsolatos közreműködésük során mindemellett arra a megállapításra jutottak, hogy a városházán a tervnek tulajdonképpen nincs is valódi felelőse.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ház épült albérlőknek

Saját beruházásában „piaci bérházat" épített egy lerobbant épülete helyére a győri Kálvária utca 33. szám alatt az Inszol rt. A lakásokat interneten és másutt is meghirdette, hasonló bérleti díjért, mint a „szabad forgalomban" az albérlet. A tizenhat, különböző méretű lakásra huszonhárman pályáztak, ám végül (visszalépések okán) csak egy esetben került sor licitre. Tovább olvasom