Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Hulladékégető: Győr megfellebbezte az engedélyt

Győr - A bácsai hulladékégető bővítését nem engedélyezte, további működését viszont az előző engedély szerint meghosszabbította az elsőfokú környezetvédelmi hatóság. Ez ellen több okra hivatkozva fellebbezést nyújt be a város önkormányzata.

Fellebbezést nyújt be a másodfokú (országos) környezetvédelmi hatósághoz Győr önkormányzata nevében Borkai Zsolt polgármester a bácsai hulladékégető további működése ügyében – hangzott el a tegnapi városházi sajtótájékoztatón. A részleteket dr. Papp László jegyző ismertette.

Az elsőfokú környezetvédelmi hatóság elutasította ugyan a bácsai hulladékégető kapacitásának bővítését, ugyanakkor viszont meghosszabbította a korábban hatályos hulladékkezelési engedélyt. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, eljárási kifogás, hogy ez az okmány nem felel meg a kritériumoknak, meghosszabbítás helyett határozat kellene.
Vannak ugyanakkor tartalmi kifogások is. Ilyen egyebek között, hogy az ÁNTSZ előírta, 2008. december végéig el kell végezni a hulladékégető környezetében élő lakosság egészségügyi felmérését, elemzését.

Hogyan lehet tehát ennek megtörténte előtt kiadni a működési engedélyt?
A hulladékégető helyszíne határos a győri ivóvízbázis védőövezetével. A korábbi állapotot az utóbbi idők nagy esőzései erősen befolyásolták, a szennyeződések bemosódhatnak a vízbázisra, védőidom kialakítására s diagnosztikai vizsgálatra lenne szükség (ilyen 2003-ban volt). Teljes körű környezetvédelmi hatásvizsgálatot kellene elrendelni.

A hulladékégető és a mellette lévő szennyvíztisztító  külön-külön nem zajos ugyan, együtt azonban a zajterhelésük meghaladja a megengedett mértéket.

A hulladékégetőnek égésterméke van, ennek mérése évi két alkalommal kevés, és nem megnyugtató az önellenőrzési mintavételi kötelezettség sem – egyebek között ezek miatt fellebbez az önkormányzat, kérve a másodfokú hatóságtól az új határozat kiadásáig a hulladékégető működési engedélyének felfüggesztését. Elhangzott a sajtótájékoztatón: ne a gazdasági, hanem a lakossági érdekek kerüljenek előtérbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irodalomtanárok találkozója

A IX. Megyei Irodalmi Hét keretében november 17-én, szombaton 9 órától a Győr-Moson-Sopron megyében… Tovább olvasom