Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Hozzon gyógyulást Lilinek a nyár!

Valószínű, hogy újabb műtét vár Lilire, aki eddig is hősként tűrte a megpróbáltatásokat. A három és fél éves kislány nyakán nyirokcsomó-daganatot találtak áprilisban. A nehéz helyzetbe került családot a Jóakarat hídja 150 ezer forinttal támogatta.


Lili szeme maga a gyógyulásba vetett hit, amely két hónapja átjárja a győri lakás minden pontját, a játék cicák, bababútorok és tündérek mesesarkától a naponta többször is sterilre fertőtlenített fürdőn és konyhán át. Májusig csak a kétéves Maja töltötte otthon édesanyjával a napot, azóta a három és fél éves Lili Zoé is kimaradt az adyvárosi óvodából.

– Decemberben volt először megduzzadva a nyaka, de mindig visszahúzódott a csomó, a vizsgálat nem mutatott semmi bajt. Áprilisban viszont az antibiotikum sem segített – mondja el a betegség előzményeit az édesanya, Paksi-Kemény Alexandra. A szövettan rosszindulatú daganatot mutatott ki, s három helyen is visszamaradt gócot állapítottak meg Lilinél, egyiket a garatnál, s körülbelül két hét múlva derülhet ki, lesz-e újabb műtét.

– Néha levert és nyűgös, Maja hangoskodásai miatt is türelmetlenebb. Büszke vagyok rá, annyira ügyes – mondja az anya és itt először elcsuklik a hangja.

Aztán elmeséli, hogy Lili is igazi kis hajas baba volt, mint a húga.

– Nagyon féltünk ettől a részétől a dolognak, de hősiesen vette a hajhullást. Felkészítettük és amikor a barátnői azt kérdezték: „hová lett a hajad?", ő azt válaszolta nekik, hogy „olyan gyógyszereket kell szednem, amiktől kihullott, most aztán sokkal erősebb nő helyette".

Két hét múlva tudják meg a szülők, Paksi-Kemény Alexandra és Paksi Ádám, hogy megműtik-e  Lilit és mi okozza a gócokat. Fotó: H. Baranyai Edina
Két hét múlva tudják meg a szülők, Paksi-Kemény Alexandra és Paksi Ádám, hogy megműtik-e Lilit és mi okozza a gócokat. Fotó: H. Baranyai Edina

– A kezelés óta anyásabb lett – avat be magánéletükbe az apa, a szakácsként dolgozó Paksi Ádám. – Azt mondják, jók a gyógyulási esélyek, hat-hét hónapos kemoterápiát írtak elő. Az eddigiek után csak keményebbek jönnek, mert a kezelés után még huszonnégy órás infúzió is lesz. Igyekszem én is Pesten maradni vele és az anyjával. Bevallom, most százszor többet szeretnék Lilivel lenni, késő este érek haza, s szinte csak akkor látom, amikor kezelésre megyünk a Tűzoltó utcába.

– De a minket körülvevő emberek miatt nem lehet panaszom, a munkahelyemről ki is rúghattak volna, mégis elfogadták a helyzetet, hogy heti két napot hiányzom az utazás miatt. Nem tudom, ez így meddig tartható, az én fizetésem nem elég ahhoz, hogy most tartalékoljunk, a feleségem gyesen van és a május óta tartó kezelés – főleg az utazások miatt – havonta 100–120 ezer forintos kiadást jelent. Rengeteg tisztítószer fogy a kezelés miatt, minden szempontból nehezen bírjuk.

Lilinek főleg a nyár hiányzik, az úszás tilos és bánatosan emlékszik még az előző nyárra. Jó lenne, ha itt volna Hefe, a kutya, akit a kezelés miatt egy barátnak adtak, s hiányzik a közösség is, az óvodástársak, Csenge, Rebeka, Viktória. De tegnap délután keveset beszélt, csak azt a mókust mesélte el, amelyik egy szempillantás alatt felszaladt előle a fára az Erzsébet ligetben tavasz elején, amikor még minden jó volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis parkolóház lehet a volt ifiházból Győrben

A volt ifjúsági ház és az egykori Vasas Otthon helyén parkolóház épülhetne, a színház melletti mélygarázst pedig bővíteni lehetne. Tovább olvasom