Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Hozzányúlni, használni kötelező! - honismeret Felpécen

A megyében egyedülálló honismereti oktatási program kezdődött a tájházban négy iskola negyedikeseinek részvételével.

A félnapos foglalkozásokon a diákok – tevékeny átélőként – nagyszüleik világába utazhatnak vissza.

A ˝Ne nyúlj hozzá, csak nézd!˝ helyett a ˝Fogd meg és használd!˝ elvre épül az a honismereti oktatási program, amelynek keretében négy általános iskola – Kajárpéc, Gyömöre, Győrszemere, Győrszentiván – negyedikesei heti ˝vetésforgóban˝ egy-egy délelőttöt a felpéci tájházban töltenek. Természetesen nem szemlélődéssel, hanem munkálkodással.

– A töredék honismereti órákat tömbösítettük egybe. Tanmenetünket Géber József néprajzkutató, a tájház önkéntes szakmai vezetője pedagógusok közreműködésével készítette, és mivel kezdeményezésünk igazából előzmény nélküli, ehhez mindent magunknak kellett kitalálni – említette Dombi Alajosné, a Norvég Civil Alap által támogatott ˝Keresd a tájházban!˝ projekt ötletgazdája, a Felpécért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Szeptemberben a szőlőfeldolgozás munkálataival ismerkednek a gyerekek a felpéci tájház honismereti délelőttjein.
Szeptemberben a szőlőfeldolgozás munkálataival ismerkednek a gyerekek a felpéci tájház honismereti délelőttjein.

– Hogy valóban nagyszüleik életét, mindennapi ténykedését tudjuk bemutatni, muzeális tárgyainkról valósághű másolatot készítettünk, így azt a gyerekek kézbe vehetik, használhatják.

Dombi Alajosné beszámolt arról is, hogy az évszakokhoz, a hajdani falusi-népi életmódhoz kapcsolódó tevékenységek, munkafolyamatok közül már megismerhették a diákok a szőlőfeldolgozás eszközeit, fázisait.

– A taposókádban gyúrhatták a szőlőt, majd a sajtárral merhették a mustot. Munka közben megérdemelt tízóraiként – a megszokott chips és kóla helyett – kacsazsíros kenyérrel, mellé paprikával és szőlővel kínáltuk őket. És megkóstolták a mustot is. Októberben a káposztasavanyítás köré épített foglalkozásokon – kisebb mennyiséget feldolgozva – maguk szelik, döngölik majd a káposztát. Megjegyzem: ehhez külön egy hatvanliteres hordót készítettünk. Novemberben pedig a faoltás fortélyaival ismerkedhetnek meg.

Tervezik még – sok más mellett – egy-egy délelőttön a tejfeldolgozás és a kemencés sütés munkafolyamatát is bemutatni a gyerekeknek. Dombi Alajosné hangsúlyozta: a program tananyaga – a honismeret mellett – illeszkedik a történelem, irodalom, környezetismeret, rajz és ének-zene tantárgyakhoz, a foglalkozásokon megszerzett ismeretek pedig élettel telítik az iskolai munkát, segítik a tananyag könnyebb megértését, elsajátítását.

Olvasóink írták

  • 2. anuvuk 2010. szeptember 25. 17:32
    „A mai fiatalokat igen is, közelebb kell vinni a Természethez, az életmód, a média, idáig távoltartotta őket, nem "volt divat"! - Bőven van bemutatni való egy tájházban.

    "Madárvédelem - Természetvédelem"”
  • 1. mr_akkush 2010. szeptember 24. 19:05
    „MÉG TÖBB ILYET!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hídséta a túlélésért, a mellrák megelőzéséért

Pénteken 15 órától ismét hídsétát szerveznek a mellrák ellen, amelyet a városháza dísztermében… Tovább olvasom