Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 02. szerda - Rebeka, Dorina

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > Hóvirág: nem mindegy, kertből vagy erdőből

Hóvirág: nem mindegy, kertből vagy erdőből

Ezekben a napokban a nemzeti parkok megerősített természetvédelmi őrszolgálata is kiemelten figyel a védett növényekre a népszerű kirándulóhelyeken.

kisalfold.hu - 2010.03.09. 11:27
Megosztás: Facebook Twitter E-mail


Váczi Miklóst, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának vezetőjét kérdeztük.

– A törvény ilyen szempontból nem tesz különbséget. A hóvirág, függetlenül attól, hogy magánterületen vagy a természetben fordul elő, védett növénynek számít. Tíz szál fölötti letépése vagy elpusztítása már bűncselekményi tétel. Fő feladatunk a természetben előforduló védett növények megóvása, ezért a kiskertekben termesztett vagy ott szabadon növő hóvirágok igazából nem tartoznak hozzánk. Az árusítás ügyében, ha valaki akar, más hatóságtól kaphat engedélyt.

A jogszabály elsősorban a természetben található hóvirágot védi.
A jogszabály elsősorban a természetben található hóvirágot védi.

Ez a bizonyos hatóság az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Dr. Hajdú Klára hatósági és engedélyezési igazgatóhelyettes portálunknak elmondta: az elmúlt öt évben nem érkezett hozzájuk ilyen kérelem.

– A jogszabály a természetvédelmi hatóság engedélyéhez köti a védett növény forgalmazását. Elvileg, szigorú feltételek mellett – ehhez mindenképp hozzátartozna a helyszíni szemle – a kertben termesztett hóvirág forgalomba hozatala engedélyezhető. Egyébként öt év alatt egyetlen büntetést szabtunk ki hóvirág miatt, de akkor erdőgazdasági munkálatok közben, gondatlanságból, munkagépekkel pusztították el ezres tőszámban a növényt. A jogszabály tehát elsősorban a természetben található egyedek védelmét szolgálja.

– Tehát kimehet bárki tíz csomag hóvirággal a piacra és eladhatja?

– A kiskertből való árusítást, mint engedély nélküli tevékenységet, ha ilyet valamely hatóság ellenőrzése megállapítana, nem lehet összemérni olyan esettel, mintha valaki az erdőben tömegesen letépi, vagy ami még rosszabb, a hagymás tővel együtt húzza ki a hóvirágot. Ezért egyértelműen szigorú büntetés jár. Az ilyen és hasonló esetekkel szemben a természetvédelmi őrök, vagy lakossági bejelentések segítségével a jövőben is szigorúan lépünk fel.


Olvasói SMS

Olvastam az ˝Egyetlen bírság hóvirág miatt˝ című cikket. Hosszú évtizedek óta van a kertünkben hóvirág. Őstermelőként a piacon szoktam eladni az évek óta megszaporodott felesleges töveket. Most is szeretném eladni, ebben kérek segítséget: hol kérjek engedélyt az eladáshoz? Tisztelettel: B. CsabánéMegosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...