Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Hova tűnt Magdi néni karja?

Döbbenetes esettel szembesült a győri kórház és szembesülnünk kell most nekünk is: egy idős nénit szállítottak a sürgősségire – az egyik karja nélkül. Nem tudni, miként vesztette el a végtagot, ráadásul a kart sem találni. Még a legvalószínűbb verzió az, hogy róka támadta meg.

A kertjében, a tyúkólnál találta meg Magdus nénit (a győrasszonyfaiak így emlegetik őt) a szomszédja szerda délelőtt. Az idős asszony kihűlt, amiből arra lehet következtetni, hogy az éjszakát a hidegben töltötte. Ami ennél is szörnyűbb, hogy amikor rátaláltak a hanyatt fekvő, félig eszméletlen nénire, az utolsó erejét összeszedve még a karjával akart jelezni. Jelezni, hogy az a végtagja hiányzik.

„Súlyos, életveszélyes állapotban szállítottak be hozzánk egy 86 éves nénit, akinek az egyik karja hiányzott. Ilyen esettel nem nagyon találkoztunk még mi sem, ugyanis a végtagot nem találták meg a helyszínen. A beteg állapota kritikus, délután tudtuk csak megoperálni" – tájékoztatott szerdán prof. Oláh Attila, a Petz-kórház orvos igazgatója. 

 Úgy tudjuk, hogy a mentők, illetve a kórház is jelezte a rendőrségnek, hogy különös esettel állnak szemben. Mert mire lehetne gondolni az első jelekből? A nénit a tyúkólnál találták meg, nyilván rosszul lett, a karját pedig egy állat harapta le. De az első orvosi vizsgálatok nem egyértelműsítették ezt a verziót. Olyannyira nem, hogy inkább vágott sérülést láttak az orvosok, semmiképpen sem marcangolást – tudtuk meg kórházi forrásból. Ezt aztán Oláh professzor is megerősítette, mint ahogy azt is, hogy a beteg testén más harapásnyomot nem találtak. Többek között ezért szóltak a rendőrségnek.

Aki megtalálta az idős asszonyt – Uzsendovszki József elmondta, a nénit reggel látta meg a kertben, a szomszédokkal együtt próbáltak segíteni, hívták a mentőket és szóltak a helyi orvosnak is. Fotó: H
Aki megtalálta az idős asszonyt – Uzsendovszki József elmondta, a nénit reggel látta meg a kertben, a szomszédokkal együtt próbáltak segíteni, hívták a mentőket és szóltak a helyi orvosnak is. Fotó: H. Baranyai Edina

A rendőrkapitányságtól azt az információt kaptuk egyelőre, hogy az esetet vizsgálják. Az biztos, hogy kint voltak a helyszínen, ennek híre gyorsan végigsöpört Győrasszonyfán.

Az utcában lakók döbbenten értesültek a történtekről, elkezdődtek a találgatások is, de biztosat egyelőre senki nem tud. A néni megözvegyült, a szomszédságában a lánya lakik, ő azonban épp a kórházban volt éjszakai műszakba beosztva, így nem tartózkodott kedden éjjel otthon, amikor édesanyja vélhetően este kiment még a tyúkokhoz az állatokat bezárni. (Szerettük volna a legközelebbi hozzátartozót is megkérdezni, de egyelőre elhárította a megkeresésünket.)

Az is biztos, hogy akit kérdeztünk az utcában, mind azt mondta: este csend volt, segélykiáltást nem hallottak, s kutyaugatás sem verte fel az éjszaka csendjét. Pedig Magdi néni lányának vizslája mindig mindent megugat – egy sünt is. Most nem tett ilyet.

Hogy nagyobb vadállatok vannak-e a környéken, a válasz az volt: róka mindig akad, az állat hangját sokszor hallani. Ezt a verziót tartja a legvalószínűbbnek dr. Szűcs-Farkas Attila háziorvos is, akit a helyszínre hívtak: „Abból, amit én láttam, arra következtetek, hogy a néni vélhetően rosszul lett a tyúkólnál, elesett, a fejét a kőkockába beverte, s ezért elvesztette az eszméletét. Valószínűleg olyan szerencsétlenül esett – s ebben a korban ez sajnos könnyen előfordulhat –, hogy a karja eltörött. Ha egy róka támadt rá, akkor az a törött kart le tudta szakítani a magatehetetlen emberről. Ez egyben válasz is arra, miért nem vérzett el az idős néni. Szakításnál ugyanis a test így tud védekezni."

Magdus néni életéért szerda késő este is küzdöttek az orvosok a győri kórház intenzív osztályán. De mérhetetlen élni akarásról tanúskodik az is, hogy ezt a szörnyű éjszakát túlélte. Van miért és kiért élnie – unokája alig néhány hete házasodott, a szomszédos kerítésen még látszanak a lagzin feltett díszítések. Magdi néniért nagyon sokan aggódnak a faluban. S remélhetőleg hamarosan pontos választ kapunk arra is, mi történt vele a szerdai hajnalon.

Egy nagyvadnak ez kevés. Milyen állat képes egy ember karját leharapni? – kérdeztük dr. Andréka Györgyöt, a győri állatkert igazgatóját, állatorvost, a téma szakértőjét. Ő rögtön kizárta azt a lehetőséget, hogy esetleg a kutya támadt a gazdájára – vizsla ilyenre nem képes. Ha nagyobb vadállat lett volna, az viszont biztosan nem áll meg egyetlen kéznél, valószínűleg szétmarcangolja az áldozata testét. Ismeretlenül nyilván nem tudja megítélni, hogy egy róka képes volt-e a (törött) kart elvinni, de abban biztos, hogy ha állat ment be a tyúkólakhoz, akkor az nyomot hagyott a helyszínen.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. kisember1 2013. szeptember 21. 14:26
  „Elkeserítő, hogy nem derült ki azonnal, hogy vágott vagy nem vágott seb. Akinek a dolga, remélem megállapítja. A kutyusra nem gyanakodnék. Feltételezem, hogyha a kutyus viszi vagy rágja le, lenne nyoma. Vérnyomok, szőrzetén nyomok, földön nyomok. Gondolom nincs pontos infónk, de ha csak egészen kicsit is vérzett, akkor nyoma van a földön. Ha pedig nincs, akkor nem elvonszolták, hanem elvitték, eltüntették. Az pedig emberi tettre utal. Vagy mostanában a rókák is eltüntetik a nyomokat? A kutyus nem jelzett? Talán valaki, valami olyan tette, aki/ami ismerős, megszokott a kutyának??? Kikérdezték a tyúkokat már? Gyógyuljon meg a néni, reméljük elmondja, emlékszik valamire. Vagy inkább ne reméljük, az rossz emlék lenne!”
 • 33. pancser 2013. szeptember 21. 08:28
  „23. Legs 2013.09.19. 19:59
  Aki a rókát hízott tacskóhoz hasonlítja az tényleg nem látott rókát, hogyan is láthatott volna igazit, ha folyton a képernyő előtt ül. Egy folyton nyársat nyelt polgártól ez várható.”
 • 32. Legs 2013. szeptember 20. 20:23
  „29. oxana 2013.09.20. 13:20

  Manka nem primitív.Ami a szívén,a száján.Kimondja azt amit akar.Hogy ezt a te nyárspolgár voltod nem tudja megemészteni? Az már legyen a te bajod.”
 • 31. Legs 2013. szeptember 20. 20:16
  „30. Mankapunka 2013.09.20. 16:47

  Néha elgondolkodok ezen.Azt hiszem igazad van.Sőt!!”
 • 30. Mankapunka 2013. szeptember 20. 16:47
  „Aki normális körülöttem, annak már mind unalmas az élete, látom minden nap. :)”
 • 29. oxana 2013. szeptember 20. 13:20
  „26. Mankapunka

  Elhiszem. Te csak primitíven érzed jól magad.”
 • 28. oxana 2013. szeptember 20. 13:18
  „27. hypoluxa

  Te sem voltál ott, ahol az Isten észt osztogatott. Kívánom, hogy édesanyáddal ne történjen meg ilyesmi. Pedig nem érdemelted meg.”
 • 27. hypoluxa 2013. szeptember 20. 07:06
  „lehet vamosszabadira jotek kannibalok es azok foztek koromporkoltet”
 • 26. Mankapunka 2013. szeptember 20. 00:42
  „NoBo

  Tudod milyen jó érzés ilyen primitívnek lenni amúgy?”
 • 25. Túrabakancs 2013. szeptember 19. 22:26
  „pumukli59 /22/
  Nálad a pont!
  Az udvar amúgy betonos volt ahol a néni feküdt, vagy föld alapú? Csak mert
  az utóbbi esetben a lábnyomok láthatóak lennének a mostani esős laza talajon.
  Érdekes hogy bűntényre eddig nem gondolt senki. /machete, kard stb../
  A kart utóbb is elviheti egy állat. Vagy bárki...”
 • 24. Hunicum 2013. szeptember 19. 20:09
  „<moderálva>”
 • 23. Legs 2013. szeptember 19. 19:59
  „13. Mankapunka 2013.09.19. 11:23

  UFO-k köztünk vannak.
  -------
  Igazad van.Az itt hozzászólók vajon már láttak rókát?Azt hiszik egy pitbull,pedig alig nagyobb egy hízott tacskónál.A Doktor úr pedig baromságot beszél.”
 • 22. pumukli59 2013. szeptember 19. 18:55
  „Jobbulást a néninek! Azért elkeserítőnek tartanám, ha az orvos nem tudná megállapítani, hogy a néni karját levágta valami, vagy egy állat szakított le.”
 • 21. orion1 2013. szeptember 19. 18:53
  „Szerintem is meglesz az a kéz még valahol egy kukoricadarálóban. Tipp: valahol valami levágta a kezét*, sokkot kapott és elment bezárni a tyúkokat, közben rosszul lett és elájult.

  *Azt sem tudjuk, hogy a karjáról, a csuklójáról, vagy az ujjairól van-e szó, ez a rész homályos”
 • 20. Emeletesvakondlak 2013. szeptember 19. 17:50
  „"rajta volt az új lenyomata" Atya ég! Ez fájt...”
 • 19. Bagoly11 2013. szeptember 19. 17:23
  „A kutya nem Magdi nénié,hanem a szomszédban lakó lányáé,nem találtak rajta harapásnyomot,hanem inkább vágásra hasonlítót.És ha megzavart egy betörőt aki levágta karját és elvitte magával mert rajta volt az új lenyomata?Tudnék még sok verziót írni,de azok morbidak ezért inkább jobbulást kívánok a néninek.”
 • 18. spike83 2013. szeptember 19. 16:00
  „Honnan tudta a róka, hogy a néninek melyik karja van eltörve?
  Ez nagyon képzett róka lehetett!”
 • 17. Griffin 2013. szeptember 19. 14:08
  „<moderálva>”
 • 16. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 19. 13:51
  „14. pacman33 2013.09.19. 13:12
  A rókának egy problémára hét /7/ megoldása van ! A farkas eszesebb valóban,de hol él a környéken farkas ?
  Az embert megérezve inkább távol tartja magát mind kettő faj.Kivéve ha veszettek .
  A végén csak a Mankának az elmélete lesz helyt álló .”
 • 15. NoBo 2013. szeptember 19. 13:30
  „manka ismét bebizonyítottad, mennyire primitív vagy”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A helyi Fidesz az LMP látogatásáról: `sétáljanak végig Győrben´

"A felesleges hangulatkeltés helyett inkább tegyenek egy sétát Győrben, s nézzék meg a… Tovább olvasom