Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Hosszú út az aszfaltozásig Abdán

Kanyargós és hosszú a története az abdai Zöldmező utca autóútjának, pedig csak egy ötszáz méteres szakaszról van szó. Már hat éve várnak a leaszfaltozására mintegy hatvanan, azok, akik az utcában épült öt négylakásos sorházban laknak.
Az abdai Zöldmező utca újonnan megnyitott részén lakók keresték meg szerkesztőségünket útproblémájukkal. Levelük szerint az első beköltözők hat éve élnek itt és az építőtől várták, hogy a murvás utat szilárd burkolattal látja el. De ez mostanáig nem történt meg. „Kiderült, hogy az út magántulajdonban van és a gazdája pénzt kér érte. Hogy lehet ez? Hogyan kaphattunk így lakhatási engedélyt? Az önkormányzat miért nem próbál segíteni a jelenleg itt lakó húsz családon, miért csak a közvetítő szerepét vállalja?" – kérdezték a lakók.

Száraz időben porban, eső után sárban járnak a Zöldmező utcaiak. Képünkön Sándor Krisztián és Sőre Ákos látható. Fotó: Mészáros M.
Száraz időben porban, eső után sárban járnak a Zöldmező utcaiak. Képünkön Sándor Krisztián és Sőre Ákos látható. Fotó: Mészáros M.


Szabó Zsolt abdai polgármestertől megtudtuk, hogy zöldmezős beruházásban készültek a Zöldmező utcai házak. A magántulajdonban lévő területen telkeket alakítottak ki, amin társasházak épültek, ám az útnak szánt rész a régi tulajdonosé maradt. Ezért 2005-ben, az akkori polgármester olyan szerződést írt alá, mely szerint a házakat építő cég vállalja az út elkészítését, a terület tulajdonosa pedig ingyen átadja azt az önkormányzatnak, amely vállalja további kezelését, fenntartását, hogy ez ne a lakosoknak jelentsen terhet. A lakhatási engedély kiadásának pedig nem lehetett feltétele az út.

– Segítünk, de nem várhatják el a lakosok, hogy megépítünk egy olyan utat, ami egy vállalkozás dolga. Például a hótakarítót, amely az önkormányzati utakat járja, beküldtük volna a Zöldmező utcába, de a vezetője nem mert behajtani, mert a csatornafedeleket könnyen megsérthette, kárt okozhatott volna. A lakosok szerződtek a vállalkozóval az útépítésről, az árát kifizették a házak árával együtt, ezért ők perelhetik be, de többen ezt nem akarták, tartva attól, hogy az ügy elhúzódhat és nem hoz eredményt. Ezért épp a megoldás érdekében vállaltunk közvetítőszerepet, komoly szervezőmunkát. Az önkormányzattól nagy segítséget kaptak azzal is a Zöldmező utcaiak, hogy amikor egy másik vállalkozó kérte a rendezési terv módosítását, mert magasabb, egyemeletes épületeket akar itt felhúzni, cserébe feltételként szabtuk az útügy rendezését – szögezte le Szabó Zsolt.

A még beépítetlen Zöldmező utcai három telken ugyanis egy újabb építési vállalkozó akar készíteni házakat és átvállalja az útépítést. Az út tulajdonosa pedig nem a tulajdonjogért kér pénzt, hanem elvárja költsége megtérítését, ami akkor keletkezett, amikor ezt a részt művelési területből kivonta. Ezt az összeget osztották el a jelenlegi és az építendő lakások közt, így egyre 25 ezer forint jut. „Mivel már bizalmatlanná váltak egymás iránt a felek, megállapodásba foglalták, hogy letétbe kerül a pénz és a vállalkozó is letétbe teszi az útépítés költségét, így ha mégsem készíti el, az önkormányzat megoldhatja a kivitelezést. A végső határidő 2014 októbere. Azután akarnak ugyanis nekikezdeni a burkolásnak, hogy az új házak is elkészültek" – fogalmazott a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetveszélyes, hogy sok helyütt nincs járda Pinnyéden

Városrészek fóruma rovatunkban ezekben a hetekben Pinnyéddel foglalkozunk. Egyik névtelenséget kérő… Tovább olvasom