Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Hospice-ellátás megyénkben is

Győr-Moson-Sopron - Sem fizikailag, sem lelkileg nem tudják kezelni a helyzetet a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők családtagjai. Januárban végre megyénkben is elindulhat a végstádiumú, többnyire rákos betegeket ápoló hospice-szolgálat.
Számos megyében már évek óta működik a hospice-ellátás, amely speciálisan képzett szakemberekkel segít a haldokló betegeknek és családtagjaiknak feldolgozni és átélni az embert próbáló helyzetet. Orvos, gyógytornász, dietetikus, szakápoló, lelkész és pszichológus is van a térítésmentesen segítő teamekben – ezeket többnyire az eddig is otthoni szakápolást végző vállalkozások hozzák létre –, s a fájdalomcsillapítástól a lelki segítségig számos feladatot ellátnak.

Megyénkből eddig még jelentkező sem volt a hospice-ra forrást biztosító állami pályázatokra, most azonban, hogy megváltozott a finanszírozás rendszere, négy cég is vállalná a feladatot. Októbertől ugyanis pályáztatás helyett területileg elosztott kvóta szerint kaphatnak lehetőséget a vállalkozások. Hogy melyik mennyit, arról a megyei egészségbiztosítási pénztár (MEP) dönt; jelenleg négy cég van versenyben a megyénkre meghatározott havi 428 ellátási napra. Hogy az utóbbi elég lesz-e, azt egyelőre nem tudni – arról ugyanis nincsenek adatok, pontosan mekkora lesz az igény a szolgáltatásra –, az mindenesetre biztos, hogy a hospice-ellátás jogosságát megállapító háziorvosok egy-egy beteg számára első alkalommal legfeljebb 50 napot – azaz gyakorlatilag vizitet – írhatnak ki.

A hospice-szolgálat nemcsak a betegnek, hanem a családtagoknak is segít megbirkózni az elmúlás terhével. Fotó: H. Baranyai Edina
A hospice-szolgálat nemcsak a betegnek, hanem a családtagoknak is segít megbirkózni az elmúlás terhével. Fotó: H. Baranyai Edina

Dr. Pintér Tamás, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház onkológiai osztályának vezetője szerint évente 100–200 betegen és családján segíthetne a hospice-ellátás a megyében.
A havi 4–500 rákos beteget kezelő osztályon havonta 20–40 végstádiumú rákos páciens fekszik, s csak kis részük kapja meg a családjától azt a segítséget, amelyre valóban szüksége van. A halál ugyanis még mindig tabu téma.

– Sajnos az emberek nagy része áthárítja az erkölcsi felelősséget az egészségügyre. A családoknak alig 20–30 százaléka vállalja például, hogy – miután stabilizáltuk az állapotát – hazaviszi a beteget, s így az a szerettei körében, otthon töltheti el utolsó napjait, nem pedig egy személytelen kórházi szobában... Nyugaton, ahol más a szemlélet, s többek között a hospice-ellátás is jól működik, ez az arány sokkal nagyobb. Nálunk rettegnek az emberek attól, hogy a szerettük otthon haljon meg, s gyakran inkább mentővel gyorsan a kórházba szállíttatják – mondja a főorvos.

A MEP jelenleg vizsgálja a négy jelentkező ajánlatát, s januárra várható, hogy az alkalmas cégekkel szerződést köt. A döntés nem lesz könnyű; Dániel Katalin, az egészségbiztosítási pénztár osztályvezetője a személyi és tárgyi feltételek megléte mellett kollégáival vizsgálja többek között azt is, mekkora és milyen körzet ellátását vállalja a cég. A normatív támogatás egyébként a hospice-ellátásra húsz százalékkal több, mint az otthoni szakápolásra, vizitenként 3840 forint. Az biztos, hogy a jövő év elején elindul a hospice-ellátás a megyében – s a jelenleginél több beteg kapja meg a lehetőséget, hogy méltó körülmények között búcsúzhasson az élettől.

Olvasóink írták

  • 2. tricse 2008. december 07. 20:01
    „Aki még nem élte át hozzátartozójának rákos betegségben való elhunytát az el sem tudja képzelni ez mivel is jár! Nem tudom elítélni azokat akik ezt nem vállalják az otthonukban,még a kórházban is nehéz végigasszisztálni szeretteink végső óráit! Én a hospice-házakat találom megfelelőbb megoldásnak,ezt kellene inkább támogatnia az egészségbiztosítónak!”
  • 1. elemér 2008. december 06. 00:16
    „Nincs jelentkezô, mert aki teheti az inkáb az USA-t választja. Jobb lehetôségek várják ôket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb fejlesztések 3,5 milliárdból

Nyugat-Dunántúl - Újabb megyei fejlesztések valósulhatnak meg brüsszeli pénzből. Ezúttal… Tovább olvasom