Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Horváth Ede díj győri gépészmérnök-jelölteknek

Széchenyi István Egyetem - A Horváth Ede Emlékalapítvány kuratóriuma az autóipari gyártási szakterületen tanuló győri egyetemisták, főiskolások és szakmunkástanulók részére ez év tavaszán hirdette meg első ösztöndíjpályázatát.

A Horváth Ede Díjat a 2007-es évben - első alkalommal - a Széchenyi István Egyetem két nappali tagozatos hallgatója és a Lukács Sándor Szakközépiskola 2 tanulója részére adományozta a kuratórium. A felkért zsűri a győri egyetem pályázó hallgatói közül a csényi Czeglédi Dávidnak és a győrzámolyi Sági Eriknek adományozta a díjat.

Czeglédi Dávid a sárvári Tinódi Lantos Sebestyén Gimnáziumból került a mérnöktanár szak gépészmérnöki szakirányos képzésére, Sági Erik a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolából jött az egyetem gépészmérnöki szakára. A Lukács Sándor Szakközépiskola nyertes diákjai Mohácsi Zsolt és Tóth Péter. Az egyetemisták 100 ezer Ft, a szakmunkástanulók 50 ezer Ft egyszeri ösztöndíjat, s hozzá díszoklevelet kapnak.

A jó tanulmányi eredmény mellett az autóipari gyártási ismeretekben való gyakorlati jártasság, az emberi példamutatás, a kézzel írt önéletrajz és pályázat szerepelt a kívánalmak között. A két széchenyis hallgató 2007. szeptember 10-én, az egyetem 14 órakor a Városi-Egyetemi Csarnokban kezdődő tanévnyitó ünnepségén veszi át az ösztöndíj adományozásáról szóló díszoklevelet Horváth Edénétől, az ösztöndíj névadójának özvegyétől, a kuratórium elnökétől.

Az emlékalapítvány névadója, Horváth Ede Szombathelyen, 1924. szeptember 18-án született és Győrben, 1998. szeptember 24-én hunyt el. Iparos családban született, édesapja autószerelő mester volt. 1935-ben költöztek Győrbe. Horváth Ede a Vagongyárba került inasnak. Miután a szakmát elsajátította, egy éven belül megkapta a segédlevelet.

Neve először a Sztahanov-mozgalom keretén belül vált országosan ismertté. 1949-ben az autógyár műszaki vezetője, majd 1951-ben, 27 évesen a Szerszámgépgyár igazgatója lett. 1962-ben kinevezték a Vagongyár vezérigazgatójának, e posztot 1989-es nyugdíjazásáig töltötte be.

A Vagongyárba történt kinevezése után radikális szerkezet-átalakítást hajtott végre, szigorú minőségi követelményrendszert vezetett be. A Vagongyár fénykorában 20.000 ember napi foglalkoztatottságát irányította.

1984 és 1987 között megbízták a KGST gépipari szekciójának irányításával. A Vagongyár eredményeiből Győr városa is részesült, számos kulturális, egészségügyi, kommunális és sportlétesítmény felépülése köszönhető a gyár támogatásának.

1950-ben Kossuth-díjat, 1980-ban Állami Díjat kapott. Győr városa 1986. január 15-én díszpolgárává választotta.

(Forrás: Győri életrajzi lexikon. Kiadó: Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár, Győr, 1999.)


Winkler Csaba
Titkásórságvezető
Széchenyi István Egyetem

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szocialisták elégtelent adnának

Győr - A belváros rehabilitációs terve az MSZP városházi frakciója szerint elégtelen osztályzatot… Tovább olvasom