Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Horváth: A pedagógusok mondják meg, mik a gondok

„Nem én akarom megmondani, mik a gondok, én csak képviselni szeretném a pedagógusokat" – nyilatkozta a Kisalföldnek Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója, a Nemzeti Pedagógus Kar szombaton megválasztott elnöke.

– Még szinte meg sem választották, azonnal megtapasztalhatta a politikai támadásokat. Az MSZP szerint a Nemzeti Pedagógus Kar az erőszakos oktatáspolitika szimbóluma. Hiányzott ez önnek?
– Nem, de a helyükön kezelem az ilyen megnyilvánulásokat. Az ellenzéki pártok joga, hogy a kormány intézkedéseit támadják. Remélem, munkánkkal cáfolni tudjuk majd a félelmeket.
– A karnak minden pedagógus automatikusan tagja lett. Ami kötelező, az nem gyanús egy kicsit?
– Én is többször gondolkodtam, hogyan lehet létrehozni egy pedagógusokat tömörítő szervezetet. Arra jutottam, hogy alulról, önkéntes alapon nagyon nehéz és hosszú folyamat lenne.
– Hogyan esett önre a választás?
– Pontosan nem tudom. Talán az keltette fel az előkészítő bizottság figyelmét, hogy sok szavazatot kaptam a megyei küldöttválasztáson. Szerepet játszhatott az is, hogy régóta vezetem a Révait, amelynek országos hírneve van.
– Sokat gondolkodott, mielőtt igent mondott?
– Annyira, hogy először nemet mondtam. Utána beszéltem a családommal és a hozzám gondolkodásban közel álló emberekkel, akiknek a véleményére sokat adok. Mindannyian biztattak.
– Ezt a munkát lehet úgy végezni, hogy közben a Révai-gimnázium igazgatója is marad, emellett pedig négygyermekes édesapa?
– Éppen az a cél, hogy gyakorló iskolaigazgató legyen a kar elnöke, aki látja a közoktatás mindennapjait. Ha a Révait fel kellett volna adnom, biztosan nem vállaltam volna. A döntésemben segített, hogy a gimnázium erős, ahol mindenki tudja a dolgát. A gyermekeim közül pedig kettő már felnőtt, s a két kisebb sem annyira kicsi, most lesz hetedikes és ötödikes.
– Balog Zoltán miniszter azt ígérte, hogy a tárca nem szeretné befolyásolni, ami a pedagóguskarnál történik. Betartják ezt az ígéretet?
– A kar vezetőjének nem párttagot akart a tárca, amitől pedig sokan féltek, ezért most nincs okom azt feltételezni, hogy nem tartják be.
– Mi lesz a pedagóguskar? Új szakszervezet?
– Ennél több lehet. Ígérték, hogy oktatási kérdésekben mindig kikérik a véleményünket. Azt szeretném, hogy egyre több pedagógus érezze azt, önként is belépne a karba, mert ez azt jelentené, hogy van eredménye a javaslatainknak, a munkánknak.
– A Kisalföldnek nemrégiben azt nyilatkozta, hogy kollégái nagyobb része nem kapott fizetésemelést. Mivel fogja kezdeni a munkát? Azzal, hogy ezen a helyzeten akar javítani?
– A legfontosabb teendő egyelőre, hogy felálljanak a megyei szervezetek és a tagozatok. Amikor a területi szervezetek megkérdezik majd a tagokat, akkor fog kiderülni, hogy melyek a legégetőbb problémák. Mert bár igaz, hogy a középiskolai tanárokat érintette a legkevésbé a fizetésemelés, de az óvodákban és az alsó tagozatokon dolgozók sokkal jobban jártak. Nem én akarom megmondani, mik a legnagyobb gondok, én csak képviselni szeretném a pedagógusokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fér az autóba - De akkor hogyan szállítsam a kerékpárt?

Egy biztos: a rendszámtáblának és a világító berendezéseknek látszódniuk kell. Tovább olvasom