Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Hordók: elvitték a tsz-ből

Dunaszeg-Gyulamajor - A rendőrség pénteken elszállította a gyulamajori téeszben lefoglalt mintegy félszáz gyanús hordót. A termelőszövetkezet elnöke azt mondja, tőle annyit kértek csupán, hogy a cseh kamionok egy éjszakára lerakhassák az árujukat, másnap pedig szállítják is tovább. A hordóknak egyelőre nincs gazdájuk Magyarországon.


A Győri Rendőrkapitányság emberei tegnap délelőtt biztonságos helyre szállították a csütörtökön megtalált, majd lefoglalt, vas- és rézgranulátumot tartalmazó hordókat. A Kisalföld pénteki számában számoltunk be arról, hogy a vám- és pénzügyőrség (VPOP) egy ellenőrzés során akadt a dunaszeg-gyulamajori téeszben hagyott hordókra, amelyek papír szerint csak rezet tárolhattak volna, de kiderült, hogy nagyrészt vassal vannak megtöltve. (Lásd bővebben: Gyanús hordók letétben)

A VPOP az elsők között természetesen a téesz vezetőjét kérdezte a hordókról, mi tegnap ugyanezt tettük. Várföldi Lajos, aki egyben Dunaszentpál polgármestere is, elmondta: a múlt héten egy helybeli kereste meg ebben az ügyben...

Péntek délelőtt a rendőrség szakemberei ismét a helyszínen dolgoztak, de úgy tűnik, még elég munkájuk lesz a gyanús hordókkal.  Fotó: Krizsán Csaba
Péntek délelőtt a rendőrség szakemberei ismét a helyszínen dolgoztak, de úgy tűnik, még elég munkájuk lesz a gyanús hordókkal. Fotó: Krizsán Csaba


Várföldi Lajostól  arra kértek engedélyt, hogy egyetlen éjszakára hadd maradjon a gyulamajori telephelyen a kétkamionnyi rakomány, amelyet Csehországból szállítanak, de éjszaka a járműveket nem vezethetik. A téeszelnök erre adta az áldását, a hivatalos lépéseket megtette, arról nyilvánvalóan fogalma sem volt, hogy a hordókkal esetleg gond lehet. A papírok szerint rézgranulátumot vittek (volna) át Magyarországon.
A kamionok szerda este érkeztek meg tehát, a VPOP pedig már másnap reggel megjelent a helyszínen. A Győri Rendőrkapitányság hivatalosan „környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezése" ügyében nyomoz; a tegnapi állás szerint a hordókért jelentkező magyar tulajdonos nincs. (A kamionok is cseh rendszámmal érkeztek, így ebben nagy meglepetés nincs.) A nyomozás jelenleg tehát ismeretlen tettes(ek) ellen zajlik.

A Kisalföld úgy tudja, hogy a veszélyes hulladékra vonatkozó törvénysértésen túl felmerült annak lehetősége is, hogy az áfaelszámolás miatt sem lehet mindegy, hogy rezet vagy vasat tartalmaznak-e a hordók – a nyomozóknak valószínűleg ezt a szálat is fel kell göngyölíteniük.
Az újabb fejlemények közé sorolható végül az is:  a környezetvédelmi felügyelőség is megvizsgálta a hordók tartalmát, hogy azok a környezetre károsak lehetnek-e. Amit mi a helyszínen tapasztaltunk: a hordók épek voltak, s raklapra rögzítették azokat, környezetre veszélyesnek ilyen rövid idő alatt nem tűntek, bár nyilvánvalóan nem vagyunk szakemberek. A réz- és vasgranulátumot egyébként vélhetően beolvasztásra szánhatták, jelenleg rendőrségi raktárban tárolják. 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes péri emlékőr

Pér - Hét sírt újíttatott fel és gondoz saját költségén Szalkai Imréné. A Kisalföld keresi a hozzá… Tovább olvasom