Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Honnan jön a pénz a kultúrpalotába?

Győr - Az olajgyár helyére tervezett kultúrpalotát Győr magánbefektetőkkel kívánja megépíteni, amiért 20 év alatt várhatóan 20 milliárd forint körül fizet a város. A kiszemelt cég tulajdonosai között van Szabó József MDF-es önkormányzati képviselő, illetve két Seychelles-szigeteki cég – értesült a Kisalföld. A városvezetés azt mondja: kezdeményezték a tulajdonviszonyok rendezését.

A júliusi közgyűlési döntéskor megírtuk: magánpénzből épül az új kulturális központ a lebontott győri olajgyár helyén. A befektető egyben a terület tulajdonosa is: a három győri vállalkozóból alakult Arrabona City Park Kft. A gazdasági társaság már jelezte szándékát a városnak a központ megépítésére, amely mellé szállodát, lakásokat és egy irodákat, valamint kis üzleteket magába foglaló szolgáltatóházat álmodott; a kulturális központhoz körülbelül kétszáz autót befogadó mélygarázs is tartozik majd.

A jövő tisztán látszik: itt épül a kultúrközpont, de kinek is a pénzéből?Fotó: Bertleff András
A jövő tisztán látszik: itt épül a kultúrközpont, de kinek is a pénzéből?Fotó: Bertleff András

Az épületre nem túlzás a kultúrpalota kifejezést használni: több mint 14 ezer négyzetméterrel számol a város – igaz, a dokumentumokban minden szám előtt ott áll, hogy "legfeljebb" –, ebből a Győri Balett 3000-et, a múzeum 7000-et, a bábszínház 1700-at "kap" majd, míg a fesztiváliroda 600 négyzetméterrel gazdálkodhat. A fennmaradó 2000 négyzetméteren közösségi és infrastrukturális helyiségeket alakítanak ki.

Húsz évig lízingeli a város

A győri képviselő-testület „a legjobb konstrukcióban történő megvalósítás tervét" fogadta el. Lényege, hogy a hatalmas épületet a megépítését követően csak használná a város (s nem birtokolná) egy hosszú távú lízingkonstrukció keretében, amely még szintén csak "legfeljebb" megjelöléssel tartalmaz pontos számokat. Eszerint maximum 7,9 milliárd forintból épül a komplexum, amelyet aztán húsz éven keresztül lízingel a győri önkormányzat, évi legfeljebb egymilliárd forintot fizetve a beruházónak. Hússzal beszorozva ez ugyan két és félszerese az építés költségének, ebben az összegben azonban már benne van az épület működtetése és fenntartása is – állt az indoklásban.

Értelemszerűen amikor a bérleti időszak lejár – 2030-ban –, az épület a város tulajdonába kerül. A közgyűlési határozat szól arról is, hogy "utasítják a polgármestert a legcélszerűbb üzleti-finanszírozási konstrukció kialakítására, továbbá a költségvetési kapcsolatok gondos ellenőrzésére".

Tárgyalásos közbeszerzés

A képviselők tehát első körben áldásukat adták erre a konstrukcióra, s már azt is lehetett tudni, hogy az engedélyeket az év végére megkapja a beruházó. A közgyűlés tagjai úgy álltak fel a július 3-i ülést követően, hogy ha minden jól megy, szeptember 18-án végleg pontot tehetnek a beruházó személyére; a törvény által előírt úgynevezett tárgyalásos közbeszerzési eljárás után pedig az építkezés jövőre elkezdődhet, 2010-re pedig befejeződhetnek a munkák.

A befektető cég tagjai

A Kisalföld megszerezte az Arrabona City Park Kft. cégkivonatát, amelyből kiderül, az ingatlanforgalmazó gazdasági társaság – a júniusi adatok szerint – győri székhelyű, bejegyzett tőkéje 3 millió forint, tagjai pedig egyrészt a BÉ-KLER Gazdasági Tanácsadó Bt. – amelynek tulajdonosai Szabó József MDF-es képviselő és családtagjai –, valamint két Seychelle- szigeteki cég: a Villa Sebus Corporation és a Merryfield Corporation. A két offshore céget ugyanazon a napon hozták létre: 2007. november 20-án, bejegyzésük pedig idén január 17-én történt meg. A cég képviseletére Gasztonyi László ügyvezető jogosult.

Kérdések a polgármesteri kabinetnek

Elküldtük kérdéseinket a győri polgármesteri kabinetnek. Először is arra vártunk választ, hogy ismerték/ismerik-e az Arrabona City Park Kft. tulajdonosi összetételét, s ha igen, nem tartják-e aggályosnak, hogy egy közgyűlési képviselő, illetve két Seychelle- szigeteki cég érdekelt a beruházásban.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a közbeszerzési pályázat (még ha meghívásos is) nem zárja-e ki az előbb említett résztvevőket az indulás jogából, illetve a hárommillió forintos törzstőke elégséges garancia-e arra, hogy egy ekkora cég milliárdokat tudjon előhúzni a zsebéből. Végül azt kérdeztük, hogy ha az Arrabona City Park építi meg a kultúrpalotát, akkor a város által lízingdíjként kifizetett milliárdok ellenőrizhetők lesznek-e; illetve ezek ismeretében is egyedüli esélyes maradt-e a cég.

Új kulturális központ épül a lebontott győri olajgyár helyén. Fotó: Bertleff András
Új kulturális központ épül a lebontott győri olajgyár helyén. Fotó: Bertleff András

Válaszok a hivataltól

Ottófi Rudolf alpolgármester ezt a választ küldte: „Aggodalomra semmi ok. Ismerjük az Arrabona City Park Kft. tulajdonosi összetételét. Előzetesen történtek már egyeztetések a tulajdonosi körrel a társaság tulajdonosi szerkezetét illetően, melyben megnyugtató változások várhatóak.

Meglesznek azok a pénzügyi garanciák, melyek biztosítják a beruházás megvalósulását, hiszen ebben az esetben nem a város, hanem a beruházó társaság kockáztat. A pénzt a gazdasági társaság fekteti be előbb, s csak a beruházás elkészülte után fizet neki Győr részletekben. Egyelőre a július 3-i közgyűlés a célt határozta meg, amelyben a képviselők szinte egyhangúan megegyeztek: szükség van a kulturális központra Győrben.

A következő lépésben többpárti szakértőkből álló testület konszenzus alapján tesz javaslatot, amelyet a polgármester terjeszt elő a szeptember 18-i közgyűlésen.

A város a közgyűlés határozata alapján az olajgyár helyén szeretné megépíteni a kultúrközpontot, erősítve ezzel a városrész rehabilitációját. Így az első számú esélyes nem lehet más, mint az ingatlan tulajdonosa, mert a város nem rendelkezik a terület tulajdonjogával. Ez persze nem zárja ki azt, hogy más társaság is pályázzon."

Gasztonyi László a Kisalföldnek elmondta, az offshore cégeket az önkormányzat kérésének eleget téve felszámolják – a cégbírósági ügymenettől függően ez akár néhány napon belül meg is történhet. Kérdésünkre, hogy nem számoltak-e azzal, hogy ezek a cégek másoknak is szemet fognak szúrni, ha átnézik az önkormányzati szerződéseket, azt válaszolta: "Sokáig úgy tűnt, hogy az olajgyári ingatlant egyszerűen csak értékesíteni fogjuk, arra pedig megfeleltek volna az offshore cégek.

Most, hogy teljesen másról, egy jóval nagyobb beruházásról van szó, természetesen tudjuk, mit kell tennünk. Névvel, arccal, magyar vállalkozóként veszünk tehát részt a pályáztatásban, mindenki tudni fogja, hogy két győri üzletember és egy győri családi vállalkozás a jelentkező". Gasztonyitól Szabó József személyére is rákérdeztünk, erre azt válaszolta: "Nem a politikai kapcsolataira, hanem a szakértelmére van szükségünk."

Szabó Józsefet többször hívtuk, üzenetet is hagytunk neki, de lapzártánkig nem jelentkezett.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Mokaszin 2008. július 26. 14:24
  „úgy hallottam felvetődott, hogy a "kockázatok miatt" lehet ejtik az ügyet.”
 • 39. peet12 2008. július 25. 13:07
  „A cikk és hozzászólás köteg egyre hátrább sorolódik, és így el lehet felejteni. Ez a lényeg!
  Valaki valakinek "bekevert" ettől lett "tényfeltárás" ízű az egész, de már ejteni illik az ügyet.”
 • 38. lftzksv 2008. július 24. 11:56
  „kozom nincs hozza, de az vicc, hogy az okoskáknak egy talalgato bulvarujsagiro cikke az osszes ´relevans´ forrasuk. meg a raba-dolgozoknak is igen nagy lehet a ´ralatasuk´. ez megy, hozzanemertok, irigyek rosszmaju huhogasa. megy mas is? tessek felmutatni. mellesleg szereny velemenyem szerint gasztonyi urnak ebben a projektben sokkal nagyobb szerepe van...rola itt egy szo sem esett.”
 • 37. Jelly 2008. július 23. 14:25
  „Most olvasom a világgazdaságban, hogy a Richter óriásberuházásba fogott debrecenben. 15 milliárd forintos költségvetéssel uj gyógyszeripari kutató és gyártó üzemet épít.Még az idén elkezdik, és NÉGY év múlva átadják /egy profitorientált cég/ és legkevesebb 110 új munkahelyet teremtenek a csúcstechnológiával működő üzemben.”
 • 36. matriné 2008. július 23. 13:05
  „"esder" olvasótársam! Az rendben is van,hogy oszlassuk fel a parlamentet. No és a "pajzsosok" is egyetértenek ezzel! Nekik jó a parancsuralom. No meg az agy mosottjai kiélvezhetik magukat a vétlen jobb sorsra érdeme embertársaik félholtra verésével! Sőt a vezért még kitüntetést is kap az ilyen parancsért,cselekedettért!
  Sajnos a Magyar Nép zöme még mindig nem képes felfogni,hogy hol és milyen rendszerben él, vagy inkább vegetál! Megfáradt és reményt vesztett emberekkel nem lehet kormányt sőt rendszert váltani! Aki jól él az meg minek is mondana le a posztjáról,hisz a felelőtlen embereket nem szokás felelősségre vonni!A hatalom az Ő kezükben van! Ez egy arcátlan diktatúra!”
 • 35. MIla 2008. július 23. 12:57
  „Ahab!

  20 milliárd forintból 10 uszodát lehetne építeni. sokkal nagyobb szükség lenne rá (legalább egyre) mint egy tök felesleges, pénzzabáló beruházásra.”
 • 34. esder 2008. július 23. 11:21
  „Sajnos az a baj, hogy egyáltalán nincs politikusi etika, sem a jobb, sem a baloldalon, csak akkor ne jöjjön nekem a Szabó Joe, meg az MDF, se a Gyurcsány, Orbán meg a többi azzal, hogy szorítsuk vissza a korrupciót, mert ők maguk a korrupció. Lehetne mesélni mind a bal, mind a jobb oldalról jónéhány sztorit Győrből is, aminek hallatára kinyílna a bicska a zsebünkben. Igazából a sajtó feladata, hogy ezekre a visszásságokra felhívja a figyelmet, de hol van ma már az oknyomozó újságírás? szerencsétlen firkászok meg sem engedhetik maguknak, hogy utánamenjenek néhány érdekes témának, mert pár nap múlva azon kapják magukat, hogy már nincs munkájuk. És sajnos botrányokból ők sem tudnak kenyeret meg cipőt venni a gyereknek, csak pénzből, így marad a behúzott zipzár. Banán köztársaság vagyunk, oszlassuk fel a parlamentet:) és kezdjük újra ezt a rendszerváltást:)”
 • 33. Ahab 2008. július 23. 10:22
  „Ami a gyor-online-t illeti, egy idoben piros szegfuvel nyitott, igy mutatva az erzelmi elkotelezettseget. Azota mersekeltebb, de nyilvanvaloan ellenzeki.

  Szabo Jozsef tenyleg ert a gazdalkodashoz, erdemes visszanezni a kortes-kampanybeli szovegeit. Politikusi etikaja... hmmm... van olyasmi...?

  Az is biztos, hogy valaki itt kiabaszott jol jar majd. De kerem szepen> legalabb lesz valami kezzel foghato eredmeny, es ha van is benne mutyi, az hany centi autopalya-mutyinak felel meg?”
 • 32. matriné 2008. július 23. 09:21
  „Kedves nyugdíjas társak mit gondoltok a "szigeti" hozzászóló olvasótársunk gondolt rátok, amikor a gyár, az eladható érték termelést egyszintűre emelte a "bábszínház" üzemeltetésével? Melyikben termelődne a nyugdíj és az egészségbiztosítási alapok egy része? Szerintem is ez nem más megint mint az a fajta vagyonátmentési mint a Gyurcsányiféle "megveszem egy fillér nélkül részletre és az állam ugyan annyiért havonta visszabérli" és tíz év alatt kosmilliót vág zsebre, azaz így nő az állami vagyonból a magán vagyon!A bűnüldözés meg mint mindíg tátja a mafla pofáját?”
 • 31. grent2 2008. július 23. 08:34
  „Kedves Grent, én olvasom a www.gyor-online.hu -t, de nem veszem észre rajta, hogy full komcsi lenne.”
 • 30. Etna 2008. július 23. 05:37
  „köszi grent az infót, azt gondoltam eddig, hogy csak a Borkaiék nyulása de ezek szerint ismét ti loptok a fideszben :-)))))))))))) nemt´om ki vagy kisöreg, de rettenetesen hülye az biztos :-))))”
 • 29. Rába STEIGER 2008. július 22. 23:05
  „Élnek még e hazában polihisztorok, csak az a baj, hogy mi isszuk meg a levét....”
 • 28. grent 2008. július 22. 21:59
  „Mi van Etna, átvándorolták a full komcsi Gyor-Onlinról ide uszítani a Fidesz ellen, te szarkupac! Szégyelld magad!”
 • 27. pan.cser 2008. július 22. 19:23
  „Joe Taylor azon pártnak a tagja, ahol bizony vannak zűrös ügyek szerte az országban, de mindenki kussol, úgy a ballib mint a jobboldali média. Egyszer persze vége lesz ennek is, de egyelőre mindenki tart tőlük, az egyik fél azért, mert magához akarja édesgetni, a másik meg azért mert nem akarja végleg elveszteni.”
 • 26. szabójózsi 2008. július 22. 19:15
  „SZABÓ JOE tényleg NEM SZAKEMBER, HANEM: <moderálva>”
 • 25. Jelly 2008. július 22. 18:46
  „Nagyon sok gondolatot ébresztett bennem ez a cikk, szépeket és kevésbé szépeket, igazakat és találgatásokat: -a július 3-i közgyűlésre már megálmodták a terveket? honnan tudták? Miért nem tudtuk!!!!
  -mennyit hoz az adófizetőknek, városlakóknak ez a majd működő projekt? lehet az éves adózott eredmény után évi 1000 millió forint lízingdíjat fizetni HÚSZ évig? AKARUNK-E!!!!
  -a kultúrális központ megépítése a terület tulajdonosainak "feladata-kockázata" miért pont ide kell ezt a központot építeni?? nincs az önkormányzatnak olyan telke amiért nem kell 20 milliárdot fizetni????? Az épitkezés ktg-e közel 8 milliárd !!!! DE AKKOR SEM 20!!- hamár úgyis ők működtetik!!
  Kit szponzorálunk 20 évig nem kevés pénzel - főleg az ADÓFIZETŐKÉVEL!!!!! vagy milyen szervezetet? és még sok más is eszembe jutott, de azt nem osztom meg.”
 • 24. Aerion 2008. július 22. 18:23
  „Bárki, aki azt mondja, hogy MSZP vezetéssel jobban működne a város, tisztességesebben, becsületesebben, polgárbarátabb módon, az hazudik. Nem jobbat, igazabbat, becsületesebbet, normálisabbat akar, hanem a saját pecsenyéjét sütögetni. Erre megy ki a játék. Puszta megéhetés, boldogulási eszköz.

  Mint ez a cikk.”
 • 23. Etna 2008. július 22. 17:41
  „én szívesen beneveznék erre a projectre ... pénzem nincsen, bankhitelt veszek fel a város f...ra, Szabo Joe-éktől megveszem az olajgyári területet olcsón, mert nem tudják eladni már egy ideje hiába rohangál vele a strómanjuk (Csapó Zoli) .... a 8 milliárdos beruházásból még egy 10%-s nyereséget le is csippentek, amiből felvásárolom a környék romatelepeit mivel felértékelődik a beruházás során és természetesen építek rajta majd hitelből egy exclusiv lakóparkot .... majd ezt követően hozzá ért a seggem a hideg csempéhez és felébredtem mert rájöttem, hogy ebbe a klikkbe nem férek bele :-))) .... a Szabót (közgazdász zseni) és társait istenítőknek pedig üzenem, hogy pénzből (privatizáció során elsíbolt) és politikai kapcsolatból a hülye is tud pénzt csinálni”
 • 22. Lóvé 2008. július 22. 17:27
  „Ez az egész teljesen hajaz a 90-es évek "privatizációjára". Aki a tűz közelében volt (=korrupció minden szinten) 0 forintos befektetéssel milliárdossá vált. Ilyen feltételek mellett szerintem tolonganának mások is, ja, hogy le van vajazva... 8 milliárd most (amit hitelből "bárki" megoldhat), 20 milliárd vissza 20 év alatt (a város garantálja). Jobb vagy bal csak a lenyúlás megy.”
 • 21. Mikszáth 2008. július 22. 15:21
  „pofám leszakad komolyan mondom! :(
  győri polgárok nem kapjuk meg az uszodát meg más intézményeket amire szükség lenne és úgy volt, hogy meg is lesz, de a városvezetés megcsinál magának egy 20milliárdos bizniszt.
  ekkora undorító pofátlanságot! :(”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kistérség tizenegy nyugdíjasklubja

Tét - Idén katonadalokat adtak elő, jövőre betyárdalokkal készülnek találkozójukra a téti kistérség… Tovább olvasom