Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Hónapokig kell várni villanyórára

Győr-Moson-Sopron - Rendszeres csúszásokra panaszkodnak az építkezők az E.ON szolgáltatásával kapcsolatban: hiába kérvényezik időben az áramot, előfordul, hogy mire felszerelik a villanyórát, felépül a ház...
M. László másfél éve kilenc hónapot várt arra, hogy áramot vételezhessen telkén. Most megint építkezik, s bár a területen még semmi nem történt, máris több hónapos csúszásban van a szolgáltató. Két győri, társasházak kivitelezésével foglalkozó cég vezetője is hasonló tapasztalatokról számolt be. „Szinte nincs olyan eset, amikor időben felszerelnék a villanyórát, van, hogy a kész lakások átadása is csúszik emiatt. Más szolgáltatókkal nincs ilyen gondunk" – mondta egyikük.

Arra, hogy mennyi idő alatt kell kiépítenie a szükséges csatlakozást az E.ON-nak, nincs hatósági előírás. A vállalat saját maga tűzött ki – ahogy fogalmazott: „kihívó célként" – 30 napos határidőt a kiküldött ajánlat visszaérkezésétől a csatlakozás kiépítéséig. A villanyóra felszerelésére egy másik, úgynevezett villamosenergia-vételezést biztosító fogyasztói szerződést kötnek az ügyféllel. Ezután kell a bekapcsolást elvégezniük a szakembereknek, méghozzá a hatóságilag szabályozott nyolc napon belül.

Arra, hogy a csatlakozás és a második szerződés között mennyi idő telhet el, nincs előírás. Több panaszos szerint itt úszhatnak el azok a bizonyos hónapok, méghozzá tájékoztatás nélkül: M. László hatszor járt a csatlakozást végző alvállalkozó cégnél, kérve a villanyórája felszerelését, hiába. „Egymásra mutogatnak, az alvállalkozó az E.ON-ra, a szolgáltató az alvállalkozókra hivatkozik, utóbbi azt állítja, leadták a továbblépéshez szükséges dokumentumokat a központba, ott közlik, hogy azok nem érkeztek meg..." – mondja. Neki egyébként másfél éve több százezer forintos kárt okozott a csúszás: a háza felépült, mire áram lett volna a telken, aggregátorral kellett levezényelnie az építkezést. Ennek a bérlete és a benzinköltsége napi nyolcezer forint volt...

Az E.ON szerint az esetek többségében nem náluk, hanem az időigényes engedélyeztetési eljárás során akad el a folyamat, gyakran ugyanis számos helyről kell hozzájárulást kérniük a csatlakozás kiépítéséhez.
„Jó példa erre, hogy a közútkezelő november és március között nem engedélyezi a közutak igénybevételét, ekkor a szükséges földkábeles csatlakozó létesítése teljesen ellehetetlenül. Ugyanilyen időbeli csúszást jelenthet az önkormányzatok által igényelt közterület-felbontási, -helyreállítási vagy -tömörítési terv, esetleg a munkavégzés feltételeként szabott forgalomirányítási terv elkészítése is" – áll az E.ON kiadott közleményében.

A fentiek azonban nem magyarázzák azokat az eseteket, amikor a csatlakozás kiépítése és a villanyóra felszerelése között telik el – látszólag ok nélkül – több hónap... Az E.ON szerint sok esetben a leendő fogyasztó küldi vissza késve a szolgáltató ajánlatát. A teljes létesítési folyamatot egyébként végigkíséri nemcsak a vállalat, hanem a felügyeletét ellátó hatóság is. Magyarázatot pedig csak ritkán kapnak az érintett építkezők; akiket megkérdeztünk, egytől egyig azt állítják, nem tudnak zöld ágra vergődni az E.ON-nal...

Olvasóink írták

 • 7. nane 2008. június 18. 19:16
  „Ha szóltok a villanyóra commandónak , jópénzért egy-kettőre beszerelik.”
 • 6. miaf? 2008. június 17. 19:40
  „raffy2

  Nem is arról szólt, hogy mindenkinél késik a villanyóra felszerelés.  Sokan nincsenek tisztában az ügymenettel, ezért csak úljjal mutogatnak.”
 • 5. raffy2 2008. június 17. 18:19
  „lehet,hogy az igénybejelentők se tökéletesek,de azért van ügyfélszolgálat,hogy ott kitöltsék a papírt .mint pl más szolgáltatónál.mert azt nem hiszem,hogy mindenki rosszul tölti ki az igénylőlapot.”
 • 4. miaf? 2008. június 17. 11:49
  „Hát az tény és való, hogy az E.ON sok mindenben hibás. De azért az igénybejelentők se tökéletesek. Sokan még csak azt sem tudják leírni, hogy mi a nevük, vagy a címük. Illetve a saját adataikat nem tudják kitölteni a lapon. A telefonszámukat szintén nem írják rá, mert félnek, hogy illetéktelen kezekbe kerül. De ha esetleg hiba lenne az igénybejelentőn, akkor utol sem lehet őket érni.
  Tanácsom: Aki villamos energia véelezésre akar igénybejelentőt adni, az forduljon villanyszerelőhöz, aki ezzel is foglalkozik. Jah, hogy az +5-10ezer forint (nem több). Akkor várjon több hónapot.

  dream

  A közvilágításhoz az E.ON-nak nincs sok köze.
  Vagy a polgármesteri Hivatalnak, vagy a telkeket megosztó/eladó /közművesítő illetékesnek kellett volna intézni a közvilágítást. Vagy meg kell keresni az E.ON-t, konkrétan ebben az ügyben, vagy egy tervezőt, aki megtervezi/engedélyezteti, és benyújtja az E.ON felé. Jótékonyságból nem fog az E.ON közvilágítást építeni. Az egészet meg majd fizeti a PMH, vagy a beruházó.”
 • 3. faint 2008. június 17. 10:00
  „Természetessen amikor eladták az Édászt az EON-nak itt is nagyott szakított pár illetékes személy,de ezen már fel sem háborodik az ember mivel tudjuk magyarországon ez megy nincs bűnös nincs felelős stb.csak megyjegyzem kemény milliók mentek zsebekbe erre arra persze az adófizetők pénzéből.De az,hogy csak két ország van a világon amellyel az EON olyan szerződést kötött,hogy több mint 50%-át átengedte a kormány és e kettő közül mi vagyunk az egyik amíből kifolyólag azt csinálnak itt Magyarországon amit csak akarnak,amit tapasztalhat mindenki a saját zsebén.Ezeket a politikus és vezető beosztású embereket kapásból kitoloncolnám az országból örökre természetessen minden ingó és ingatlanjukat elkobozva,de gyanítom amit zsebre raktak már pár okos helyre akkor is úgy élnek majd mint a kiskirályok.
  De a Magyarnak már csak a remény marad!Undorító ami ebben az országban van.
  Peace”
 • 2. matriné 2008. június 17. 08:01
  „Az EON,vagy akár, hogy ís hivják az áramszolgáltatót nekik vann olyan magas eladási , szolgáltatási áraik, holgy egy két fogyasztó náluk lényegtelen. Állitsanak fel saját szélerőművet-gondolhatják, hisz Ők senkinek nem tartoznak felelősséggel Magyarországon!”
 • 1. dream 2008. június 17. 05:58
  „Mi egy Győrtől 23 km-re lévő kis faluban lakunk, 3 éve érvényes lakhatási engedéllyel. Nálunk az utcai közvilágítást ígérik. Hogyan lehet telkeket eladni, házakat engedni felépülni, forgalmas főútvonal közvetlen közelében, úgy hogy nincs közvilágítás? A Polgármesteri Hivatal az Eon-ra hivatkozik, az Eon a Polgármesteri hivatalra, mi meg jól át lettünk vágva, nekünk marad a falu szélén a saját kivilágítás, ha nem akarunk vakoskodni. Mindez EURÓPÁBAN, 2008. JÚNIUSÁBAN, MEZŐÖRSÖN.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovákiából jönnek át a tolvajok?

Győr - A Győri Rendőrkapitányság a magyar–szlovák határ túloldalán zálogházakat és internetes… Tovább olvasom