Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Hónapokat csúszhat a nagycsaládok beköltözése

Tápszentmiklós - Nyolc nagycsalád költözhetne augusztusban abba a tápszentmiklósi társasházba, amit az önkormányzat építtet azért, hogy növekedjen a településen élő gyermekek száma. Az egyik telekszomszédnak azonban többféle kifogása is van.
Lapunk már többször beszámolt az országos ismertséget szerzett tápszentmiklósi törekvésekről, amelyeknek átmenetileg gátat szabhat egy aláírás hiánya. Kovács József polgármester kereste meg a problémával a Kisalföldet, ami hátráltathatja terveik megvalósulását. A jelenlegi állapot szerint az óvodával szembeni közterületre tervezett társasházban nyolc többgyermekes család férne el; az előkészítő munkák több hónapot vettek igénybe.

Kiválasztották a családokat a százharminc pályázó közül, elkészültek a szerződéstervezetek, a tervek, módosították a község rendezési tervét. Eddig az önkormányzat erre a projektre csaknem hárommillió forintot fordított. Az eljárás azon szakaszában azonban, amikor a telekalakítási kérelmet az építésügyi hatóság engedélyezte, az egyik szomszédos ingatlan egyik örökös várományosa a polgármester tájékoztatása szerint kijelentette: nem járul hozzá sem a telekalakításhoz, sem az építkezéshez.

A polgármester és az önkormányzat egyik alkalmazottja személyesen is megkereste a telektulajdonos család tagjait, ám eddig nem jártak sikerrel. Az ügy gyorsítása érdekében szerették volna elérni, hogy mondjanak le fellebbezési jogukról, de erre nem voltak hajlandók. Persze ennek ellenére is előbb-utóbb meglesz az építési engedély, de csúszhat az építkezés márciusra tervezett kezdése. Akkor pedig kitolódik az augusztusi befejezés, szeptemberben nem tudnak a tápszentmiklósi óvodában, iskolában kezdeni az ideköltözők gyermekei.

Van olyan család is, amelyik már eladta mostani lakását – augusztusi kiköltözéssel. Viszont a várható halasztás ellenére sem mondanak le szándékukról, ahogy az önkormányzat sem és a kivitelező mindenképp garantálja az előzetesen megbeszélt árat – tudtuk meg a polgármestertől, aki a kialakult helyzetről pénteken rendkívüli megbeszélésen tájékoztatta a képviselőket. Megerősítették azt a szándékot, hogy az önkormányzat nem állhat el a projekt megvalósításától, a megkezdett munkát be kell fejezni és a további teendők elvégzéséhez megadták a felhatalmazást a faluvezetőnek.

Pákozdi Dezső, akinek édesanyja az egyik tulajdonosa a tervezett társasházzal szomszédos teleknek, elmondta: nem ellenzik az önkormányzat szándékát, de szerintük máshol kellene felépíteni a társasházat, máshol jobb helye lenne. A hatósághoz címzett beadványából kiderül: kifogásolják, hogy az épület beárnyékolná kertjüket, több ablaka, erkélye telkükre nézne.

Az emeletről is közvetlen rálátása nyílna többeknek telkükre, ami egészen más állapotot jelent, mint az eddigiek. Tartanak attól a zajhatástól is, ami 16 felnőtt és 21 gyermek beköltözése után mindennapossá válhat és szerinte telkük értékét csökkenti. Úgy véli, túlzottan nagyarányú beépítettséget eredményeznének a jelenlegi elképzelések egy családi házas részen, ezért nem lesz például a nagycsaládoknak kiskertjük és udvarrészük is csak kicsi – legalábbis a tervek szerint. Szerinte a falunak ezt a központi részét vagy közösségi térnek vagy közösségi intézményeknek kellene meghagyni.

Iskolamentő akció
Tápszentmiklós közoktatási társulást hozott létre Lázival, Győrasszonyfával és Tarjánpusztával együtt, sőt, öt nyalkai gyermek is hozzájuk jár, így a közös iskolában jelenleg 197 diák tanul. Az alsó tagozatosok helyileg Láziban és Győrasszonyfán, a felsősök Tápszentmiklóson. A gyerekeket iskolabusz viszi.
Ahhoz is iskolamentő akció kellett, hogy ez létrejöjjön, megtarthassák a kisközségi iskolákat, megkapják a kistérségi normatívát, meglegyenek az előírt osztálylétszámok. Ezért segítette tavaly három nagycsaládnak a faluba költözését Tápszentmiklós, ami 22 gyermeket jelentett. Az újabb nyolc nagycsalád, újabb mintegy húsz kisgyermek faluba költözése azért szükséges, mert anélkül az elkövetkező években újra lecsökkennének az osztálylétszámok az előírt minimum alá, akkor pedig nem kapnák meg a szükséges központi támogatást, kétségessé válna az iskola megtartása.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. ezigen 2008. február 24. 16:39
  „Gratulálok mindkét félnek! Példás döntést hoztak falujuk javára. Örülök annak, hogy Pákozdi Úr nem hallgatott azokra a rosszindulatú uszitó véleményekre akik láthatóan le akarták rombolni a még fel sem épített társasházat! leültek egy asztalhoz és a lehető legjobb döntést hozták meg!
  Ez igen!!!!!!”
 • 56. Üzenet 2008. február 24. 09:46
  „Tisztelt Országvezetők!
  Önökhöz szólok a tápszentmiklósi történetet felhasznállva. Valahogy így kéne ezt csinállni ott fenn is! Van két ellenérdekelt fél az ügyben, akik eleinte úgy néz ki semmiféle kompromisszumra nem hajlandóak. nem érdekli őket semmi ami a saját falujukat elöbbre viheti. Makacsul kitartanak érveik mellett. Aztán van egy faluvetzető, aki félre teszi a büszkeségét, aki nem azt nézi, hogy ahol a hatalom ott az igazság, képes felűl kerekedni a mindenen azért, hogy az általa vezetett falu érdekeinek megfelelő döntés születhessen. Elmegy a másik félhez, tárgyalást és megyegyezést ajánl fel. Alkut kínál, figyelembe veszi a panaszokat, engedményeket ad, míg a másik fél is elkezdi másképpen látni az addigi sötét helyzetet. Mire felállnak az asztaltól már körvonalazódik egy olyan közös álláspont, ami a megoldást hozhatja. Mindketten engednek, mind ketten megalkusznak, mind ketten figyelembe veszik a másik fél akaratát. Megvan a közös megoldás! Megegyeznek azért, hogy Tápszentmiklós jól járjon!
  Tehát kedves "nagy" vezetőink, ezt így is lehetne csinállni!”
 • 55. nana 2008. február 23. 22:47
  „Annyi sok rossz történet van a világban. Amit itt összehozott a kisalfold.hu azzal, hogy egyszerűen a falu kibeszélhette magát, névtelelenül de érvelve, szerintem mindkét fél okulására, meg ott a falu tévé, amit én nem tudok, mert kívülálló vagyok: de le a kalappal előttük, és legfőképpen Önök előtt. Sztem kiváló emberek. Gratulálok. Sok ilyen történet kéne! Példaértékű.”
 • 54. Robi 2008. február 23. 17:23
  „Gratulálok mindkettőjüknek.
  Nem gondoltam volna, hogy ez lesz de nagyon örükök annak, hogy megegyezés született.”
 • 53. Megnyugvó 2008. február 23. 15:03
  „Húha! Teljesen igazat adok az előttem szólónak! Ez a minimum amit a Pákozdi úrnak meg kéne tenni még akkor is, ha a pm nem olvasta azt a gyalázkodó üzenetet.
  Én is végig követtem ezt a nem mindennapinak mondható vitát, érdekes és sok esetben tanulságos hozzászólásokat. Igen. Van mit tanulni az esetből. És lám amikor már mindenki elkönyvelhette azt, hogy itt "háború" van kialakulóban, hogy itt bárki is lesz a vesztes fél , a legnagyobb vesztes Tápszentmiklós lesz. Aztán bombaként csattant ma reggel a hír: MEGEGYEZTEK!!!
  Mi kellett ehhez? Amint az előttem szóló mondta, elsősorban egy olyan polgármester akinek van diplomáciai érzéke, aki képes felűlmúlni a makacs, önfejű gondolkodáson és a józan érvek alapján igyekszik megkeresni azt a megoldást, ami jó mindenkinek de legjobban a falunak.
  Ezt tegnap senki nem gondolta volna! Gratulálok mindkét félnek, hiszen ahhoz, hogy a Pákozdi Úr és a pm megegyezzenek, mindkét érdekelt félnek engednie kellett a saján álláspontján. Hogyan sikerült, lehet, soha nem tudjuk meg. Őszintén mondom, engem nem is érdekel. A lényeg a fontos, megtört a jég, megyegyezés született!
  Gratula!!!!”
 • 52. Kívülálló 2008. február 23. 13:13
  „Kedves Hozzászólók!

  Végig követtem a cikkel kapcsolatos hozzászólásokat. Így azokat is láttam, amiket a moderátor (nagyon helyesen) rövid időn belül törölt.
  Örülök, hogy itt az 50. hozzászólásban a megoldásról szól a hír.
  És ez a legfontosabb. Gratulálok pm. úr diplomáciai érzékéhez!
  Most akkor indulhat a beruházás!!!

  Viszont kínálkozik itt némi kis tanulság is.

  Kedves Pákozdi Úr!
  Én nem ismerem Önt. Valószínű, hogy hirtelen haragú, de egyébként jóindulatú ember. (Bizonyítja, hogy végül is megegyeztek)
  És ha ez valóban így van, akkor tartozik polgármester urnak egy bocsánat kéréssel.!
  Itt a cikkek közötti hozzászólásoknál, ugyanis itt ragadtatta magát ninősíthetetlen hangnemű sértésekre.
  Kérem, ezt annak ellenére, hogy tudom, hogy az érdekelt nem olvasta a sorait.
  (Hozzáteszem, hogy szerencsére, mert akkor nem biztos, hogy elmegy Önhöz egyezséget kötni.)
  És nem a pm. úr miatt kérem a bocsánatkérést, hanem uram, saját maga miatt!
  És a történetből következő tanulság miatt, minden fórum-hozzászólónak....”
 • 51. figyelő 2008. február 23. 11:26
  „Mi történt tegnap óta?
  Ez azt jelenti, hogy épül a társasház? Ha így van gratulálok a polgármesternek és Pákozdi Dezsőnek is!
  Példamutató döndést hoztak!
  Tanulhatnának ebből a nagyok is!”
 • 50. Érdekelt felek 2008. február 23. 09:06
  „Megegyeztünk!
  Megépülhet a társasház!
  Pákozdi Dezső szomszéd telektulajdonos
  Kovács József polgármester”
 • 49. Itt lakó 2008. február 22. 19:56
  „Aki tegnap nézte a Falu TV adását, hallhatta, amikor a Polgármester bemutatta az ideköltöző családokat. 2-3-4 gyermekes családokról van szó. Több családfőnek a környéken van munkahelye ill. munkalehetősége.
  A tápszentmiklósi holnapon - amíg elérhető volt - az egyik ideköltöző család felajánlotta elérhetőségeit, hogy bárki jobban megismerhesse őket. Gondolom a többiek sem zárkóznának el ettől.....”
 • 48. figyelő 2008. február 22. 18:59
  „Egyre jobb vélemények, egyre jobb ötletek. Ebből is látszik, hogy a megoldást keresi a falu! Végre.”
 • 47. Robi 2008. február 22. 18:56
  „Nem rossz az ötlen, csak egy kis bibije van. Ehhez az ő belegyezésük is kell. Bár, ha belegondolok, ők akarnak ideköltözni, alkalmazkodjonak az elvárásokhoz. Ha nincs semmi hátsó gondolatuk, beleegyeznek.”
 • 46. Helyi 2008. február 22. 18:53
  „Csak egy jó tanács azért, hogy a jövőben ilyen baki ne forduljon elő.Szerintem nem a társasház ellen vannak azok, akik kissé ellenálnak ennek a véleményem szerint is jó ötletnek.
  Azért félnek, nehogy a válogatásba beletrafáljon a testület. Mivel egyszer már ez megtörtént. Jó lenne ha van rá mód, egy bemutatkozót szerveznének amit láthatna mindenki akit érdekel. Ez sok tápszentmiklósit megnyugtatna. És a szomszédot is, aki joggal félti területét. Ha a képviselők nem azt nézték a kiválasztásnál, hogy minnél több gyerek legyen, ha kellően tájékozódtak, nem lesz baj.
  Gondolkodjanak el, én biztosan végignézném a bemutatkozást.”
 • 45. Anikó 2008. február 22. 18:43
  „Tudomásom szerint ennek az ingatlannak nem egy telekszomszédja van. van ott egy másik testvér is. őróla miért nem beszél senki? Kijártnak tartom azt, hogy ők minden kifogás nélkül beleegyeztek. Pontosan ők voltak azok, akik a kertből építési telket akartak létesíteni. Mivel egy utcában lakom velük, ezt konkrétan tudom. Ha a Dezsőék bele is egyeztek volna ebbe, ott vannak még ők. Vagyis nesze semmi fogd meg jól.”
 • 44. Robi 2008. február 22. 18:36
  „Az ideköltözött családok között van olyan amelyiket nem szívesn látjuk, mert nem úgy élnek, ahogyan kéne. / miénk a természet/ Ha már mindenképen megépül ez a társasház, legalább figyeljenek a minőségre is ne csak a mennyiségre. Ezt érse mindenki úgy, ahogy akarja.
  Nincs ellenemre a dolog, mert ha belegondolok nyolc család 20 gyerek, mindenképpen a falu megtartó erejét erősíti. Csak az a kérésem a képviselőkhöz, alaposan válogassák ki azokat, kik lesznek ennek a társasháznak a lakói.”
 • 43. figyelő 2008. február 22. 18:05
  „Aggódó, gratulálok!
  Ez a nap írása!
  Végre egy értelmes tanács, végre nem az indulatok vezérelnek egy hozzászólást, hanem a segítséget lehet felfedezni.
  Egyetértek veled!”
 • 42. Aggódó 2008. február 22. 17:58
  „Félre a büszkeséggel! Polgármester Úr a labda önnél van. Jól szerváljon és siker koronázhatja az adogatást. Önnek a kötelessége elsőként felvenni a kapcsolatot Pákozdi Úrral. Én ismerem a Dezsőt, ő nem egy makcs, önfejű ember. Józanul látja a világot és biztos vagyok abban, hogy indokolt érvekkel, higgadt mindenki számára megfelelő döntést tud hozni. Mert ő a mérleg nyelve. Tudjuk, hogy ezt a folyamatot már nem lehet megállítani. nem is kell. De mindenképpen teret és lehetőséget kell adni a Dezsőéknek ahhoz, hogy ők is beleszólhassanak a szomszéd telken épülő társasház előkészüületeibe. Ez így a korrekt. Nem is tudom, erre a párbeszédre eddig miért nem került sor Polgármester Úr? Ebben nagyot hibázott ön is és a képviselők is, mert egyiknek sem jutott eszébe ez.No de nem késő, helyre lehet tenni csak félre kell tenni a büszkeséget és meg kell egyezni azért, hogy lenyugodjanak a kedélyek. Nem ellenzi ezt a beruházást sok ember, csak tisztán szertnének látni és azt szeretnék, ha az ideköltöző családokat sokkal körültekintőbben választanák ki.
  Ne engedjük azt meg, hogy rajtunk röhögjön az egész ország. Ez a falu nem ezt érdemli. Ehhez kívánok sok sikert mindkét félnek.”
 • 41. talán 2008. február 22. 17:43
  „Szerintem nem erről van itt szó, hogy csak itt kapnak hitelt. Ezek a lakások ha jól láttam 70-80 négyzetméteresek. A lakások bekerülési költségei amely vonzó lehetett ezeknek a családoknak, akik az ország keleti és déli részétől el szeretnének szakadni. A kilenc és fél milliós ár, csábító lehet, mert egy ilyen nagyságú lakás Győrben pl lehet vagy 18-20 millió. Pannonhalmán a takarék mögött a 48 négyzetméteres lakásokat 13 millióért kínálják. Biztos vagyok abban, hogy a lakások árai miatt költöznének ezek az emberek. Kíváncsi lennék rá én is, az új családok mivel foglakoznak, van-e esély arra, hogy majd időben el tudnak helyezkedni. Reméllem, erre is gondoltak a képviselők.”
 • 40. Norbert 2008. február 22. 17:35
  „Minek ide felmérés. Több mint egy éve tudjuk, hogy mi épül a park helyén. Megkereste valaki ez idő alatt a polgármestert, vagy valamelyik képviselőt? Úgy tudom nem volt ilyen megkeresés. Akkor meg most mi ez a nagy ellenállás pár embertől? Igazuk van azoknak, akik szerint jóval előbb kellett volna a kifogásokat előadni. nem a 24-ik órában. de ha lenne is egy népszavazás az ügyben, biztos kudrcra lenne ítélve. teljesen felesleges mostmár háborogni. Mindenki hibázott, mert a hivatal is megkérdezhette volna a telek szomszédokat, de a panaszos is előbb megpanaszolhatta volna a tervet. Én az első erről szóló tájékoztatást legalább egy éve olvastam már a Kisalföl oldalain és akkor is a park volt megjelölve helyszínként. tehát előbb kellett volna felébredni a szomszédnak. tehát mindenki hibázott az ügyben, ez a véleményem. de most a falu érdekében illene nekik egy közös megoldást találni. Ez a minimum, amit én mint tápszentmiklósi elvárok mindkét féltől.....”
 • 39. erdeklodo 2008. február 22. 17:34
  „Azt nem értem, hogy az új lakók miért csak itt kaptak lakáshitelt?”
 • 38. Farkas 2008. február 22. 17:23
  „A társasház megépítéséhez elég lenne egy felmérésnél az 51 %. Szerintem legalább 75-80 támogatná. Én nem, de a földön élek és ismerem az erőviszonyokat.”
57 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miként szavazhat, aki külföldön szeretne?

Magyarország - A március 9-ére kitűzött országos ügydöntő népszavazáson a külföldön tartózkodó, de… Tovább olvasom